171 Living Room Recessed Lighting Standard Layout Fireplace Design Photos And Ideas

The entry between the living room and dining room was widened.
A coat of Dunn Edwards "Frosting Cream" brightens up the surroundings significantly.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
In the living room, a new faceted, blackened-steel fireplace surround is juxtaposed with leaded glass windows. "The existing portions of the house offer more formal and internal spaces for cozy entertaining and lounging," says Chadbourne.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
LED lighting playfully highlights the zig-zag form created where the timber stairs met the wall.
The living room features a Cheminee Philippe wood-burning fireplace, which has a large heating capacity. By placing it below the void, it is able to heat both the downstairs and common areas upstairs.
This full-height bay window juts out of the home, allowing one to “step into” the desert scenery. Poles supporting the ramada pierce down into the living spaces, establishing a continuous connection between the two structures.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
Designed by Studio B Architecture + Interiors, this modern farmhouse in Aspen allows a couple’s art collection to shine with understated finishes and materials. Views and natural light were maximized via large spans of glass to instill a sense of airiness while the same wood used throughout the home added warmth. The minimalist interiors provide a muted canvas for their artifacts collected from travels to Africa and Indonesia, and art which includes 8-foot wooden sculptures, baskets from around the world, and Native American pieces including from R.C. Gorman.
The upper penthouse provides stunning city views from a terrace that extends off the living room.
This living room features a custom sofa and leather, brass, and hardwood armchairs by Atra Form. A cluster of coffee tables includes the Paloma painted steel coffee table designed by Pedro Ramirez Vazquez, a custom brushed brass side table by Atra Form, and the Telugu Suar stained wood side table by NAMUH.
Sitting in the shadow of the notorious West Hollywood hotel Chateau Marmont, the villa at 8222 Marmont Lane was originally built during the Golden Age of Hollywood in 1923. It was thoughtfully remodeled, and became the home of actor James Franco before he sold it in 2010.
The soaring tongue-and-groove ceiling has clerestory windows at the top for added natural light. The wood beams are continued into the outdoor space. Glass sliding doors run the length of the space, seamlessly opening the entire home for indoor/outdoor entertaining.
The living room has reflected sofas and plenty of shelves for the library of books
A hand-cut stone fireplace anchors one corner of the living room, which offers space for several seating areas. Long stretches of wall space also create the perfect canvas for displaying artwork.
Hufft Projects designed the blackened steel "fireplace wall," which includes a Lennox wood-burning stove and an entertainment center. Ample firewood storage is incorporated below the fireplace and television, with enough wood storage for over a week.
The living room retains the home’s original, poured terrazzo floors. There are oversize Fleetwood sliding glass doors on both sides. Most of the original doors have been upgraded to newer, energy-efficient glass, but their size and placement match what was original to the home.
Inside the guest house, exposed beams along the rafters create a barn-like atmosphere, which is enhanced by a double-sided fireplace. Large sliding doors provide natural air circulation and enhance the indoor-outdoor connection.
The house’s original asymmetry remains pronounced in the remodel. The custom island, over 11 feet long and made of fir with leather panel inlays trimmed with patina steel, was designed by Carolyn Woofter, and works to separate the living area from the enlarged dining area, which can now seat 16 people for dinner. The Cornogs commissioned the carving between the windows. It’s by Monica Setziol-Phillips, Leroy Setziol’s daughter.
The architects incorporated sustainably sourced parota wood into the living room’s sunken seating area. The Turn Tall side table is from Blu Dot, and the pillows are from West Elm.
Danish architect Jesper Pedersen reimagines a Lloyd Ruocco midcentury, putting sustainability at the forefront of the Scandinavian-inspired design.
The living area has a direct connection to the outdoors via a custom-made retractable wall of glass that leads to the backyard, a perfect spot for alfresco dining.
A skylight brings additional natural light into the open-plan living space. The gray, combed basalt fireplace figures prominently, as does built-in wood cabinetry.
The living space is anchored by an oversized, sculptural fireplace made from blackened steel by David Edelman. The design incorporates graduated rectangular tiers and is flanked by matching sound speakers.
The Modern Texas Prefab features a mix of natural and reclaimed materials for a relaxed feel.
The Artichoke light in bronze from Louis Poulsen joins Vitra cork stools and leather couches from Borge Mogensen.
In the living room, reclaimed white oak beams clearly mark where the wall stops and the gables begin. The <span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;">Sofa and rug are from Restoration Hardware.</span><span style="font-family: Theinhardt, -apple-system, BlinkMacSystemFont, &quot;Segoe UI&quot;, Roboto, Oxygen-Sans, Ubuntu, Cantarell, &quot;Helvetica Neue&quot;, sans-serif;"> </span>
The lower-level den features an original built-in couch, a fireplace, and a hidden movie projector. Sliding glass doors on the opposite wall lead to a covered patio.
The spacious living room features full-length windows that create a connection with nature. Pink plaster walls were restored to their original condition, as were plywood built-ins.
Anchored by a gas and wood-burning fireplace, the living area is also intimately enclosed by custom-built wooden bookshelves.
The vaulted ceiling gives the living room a sense of drama and spaciousness. The built-in redwood couch runs the length of the room.
PARLOR FLOOR - LIVING ROOM (DOORS CLOSED)
Photo © Ashok Sinha
The 1894 Queen Anne Victorian features an open floor plan that juxtaposes classic original features with cool modern elements—many of which are customized for the home.
Serene natural materials were used throughout the house to weather well under harsh conditions, as well as to create the sublime color palette.
The den has its own fireplace and outdoor access to a small terrace. The white cabinet on the right conceals a Murphy bed.
An overview of the living room.
Encircled by expansive windows, the living area embraces crisp breezes and warm natural light.
Originally built in 1949 by Richard Neutra, Alexander Ban, and Josef Van Der Kar, the Millard Kaufman Residence is located in the Hollywood Hills of Los Angeles, California.
A cozy, library-like reading area lies just off the dining area. The wood-burning fireplace has a gas starter.
Via Media Residence by Matt Fajkus Architecture | Photo by Leonid Furmansky
A large artwork by Urs Fischer hangs in the dining area. The table and chairs are by Jacques Quinet.
In the living room, a 1962 Ellsworth Kelly painting hangs above the fireplace's custom-made mica mantelpiece.
Other custom Wright furnishings designed for the home and built for the first time include the upholstered ottomans and two coffee tables.
The team cleaned and restored all of the interior brickwork and replaced faulty insulated glass.
The "library under the stars" features thousands of old books plucked from antique shops.
Just off the living room, a cozy den (which served as the home's original living room before renovations) with an earthy stone-inlay fireplace provides a comfortable spot for reading.
A stone fireplace adds warmth to the large living area.
"Floor-to-ceiling glazing provides strong indoor/outdoor connections while carefully placed clerestory windows serve to infuse the home with dappled light from above, affording views of sky and treetops," says the firm.
Clare Conklin's living room features subtle earth tones and a mix of wood finishes.
Light wood flooring warms the interior. A Baccarat chandelier hanging over the dining table adds a bit of sparkling star quality.
The formal living room is bright, airy, and flooded with natural light that streams through a trio of full-height French doors. The doors open the room to a trellis-shaded brick terrace. The space is anchored by a grand fireplace and flanked by a formal dining room and a media lounge.
In addition to a wet bar and laundry room, the downstairs has a large, open space—once known as the children's living room—with a wood-burning fireplace and direct access to the grounds and pool.
Spaces flow freely from one to the next, creating a continuous open floor plan.
Walnut casework anchors both sides of the original fireplace. Steel plate provides a modern interpretation of the traditional hearth.
The updated basement is much brighter thanks to new paint, carpets from Lowes, and new lighting. The fireplace was painted Dark Kettle Black by Valspar.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.