271 Living Room Sectional Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

Crawford taught himself how to reface the brick fireplace façade, using a creamy-colored, thin set brick. “It was his first time using a tile saw or laying brick, but his meticulous precision paid off,” says Devlin.
The wood slat wall was a great solution for spreading light throughout the split-level and looks right for the era of the house. At $2700, it was also much more cost effective than Devlin’s original design of a metal staircase.
Living Room
The curvature keeps the home cozy as it breaks up the open-concept main spaces. In the family room, there is a fluted concrete fireplace.
Delta Land plans to create a future alpine settlement with Passive House–certified homes just like the SOLO house.
The concrete hearth at the fireplace has angled sidewalls and a bevelled edge.
The rear wall with stacking sliding doors opens to surrounding decks and the "hero" view.
Jane Austen's restored family home in Bath, England, is now a rental on Airbnb. Sunlight from a central courtyard pours into the living area, which features a cosy seating area and several nooks for writing or reading.
A Pampa rug from Argentina adorns this light-filled living room designed by Cortney Bishop.
The living room is anchored by a large concrete fireplace that also forms the house's robust structural system. Pops of color come from a painting by Milton Wilson.
In Austin’s coveted Bouldin Creek neighborhood, Rhode Partners has converted a Mission Revival–style church into four two-story, loft-style homes that enjoy 15-foot ceilings and historic details.
The roof was lifted and insulated during the renovation, and the original Douglas fir floors were kept and patched where needed. The oversized thermal windows also regulate the temperature.
The combined living, dining, and kitchen areas take up the main floor. "The goal for the design was to feel [as though you are] outside," says Dignard. Large, sliding glass doors capture the view and lead to an exterior deck.
Martin designed the sofa with a local fabrication studio called Helmut.
The wood flooring is the original 1930 slavonia oak, rescued and refinished.
Now, the kitchen takes precedence in the new scheme. The six-meter-long island "has a strong energy," says Martin. "It was inspired by Kubrick's 2001: A Space Odyssey monolith depicted in the first and final scenes. A fallen monolith with centripetal force. The piece helped us to reorganize and restructure the ground floor once we cleared the walls and divisions."
New flooring—oak with a walnut stain—connects the living spaces throughout.
"I am all about organization, so you will find lots of bins, baskets, and organizers throughout the home, tucked into our drawers, and inside our cabinets," says Jules.
The ceiling height was lowered over the seating area in the living room to create a cozy enclosure there, while double-height windows on the perimeter bring in yet more light.
A look back at the atrium on the left and the foyer on the right—sleek, built-in storage lines the entry on one side, opposite a two-sided fireplace.
The design team added new perimeter window openings to encourage light into the home wherever possible.
The wood-wrapped footbridge on the floor above defines the passage into the living room.
The glazed wall separating the apartment from the street was required, since the code otherwise requires the street front to be occupied by businesses.
“We were keen to approach this project with a minimal aesthetic to amplify the brutalist architecture of the Barbican Estate,” explains the firm.
With a budget of £10,400 (approximately $13,000), Intervention Architecture transformed a tiny apartment into a minimalist studio. The firm worked with a cabinetmaker to design a custom unit and centerpiece for the space.
The ADU is perfect for visiting family and friends.
When Thomas and McCoy of Thomboy Properties came across the once-neglected home, they immediately recognized its potential and made an offer within 30 minutes of viewing. Paying careful attention to historical details, the design duo reimagined the space for modern living.
The stone fireplace and concrete floors add to the earthy feel of the home. The living room features a sectional by Focus One Home.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
The built-in sofa anchors the living room and faces the existing fireplace. The Leather Oval Chair with a red steel base sits off to the side, and the coffee table was fashioned by attaching vintage steel legs to another tile sample board.
Plenty of natural light comes in via the rear glass wall.
The downstairs recreation area of this William Kessler–designed home has plenty of playful features. The lower shag carpeted area features a unique retro sectional sofa that plays with oranges and yellows.
A large, open living room seamlessly flows from the kitchen.
Architect couple Sherry Scott and John Kosich spent eight years building this vacation home in Truckee, California, complete with snow-friendly concrete and stone terraces. The star of the wood-dominated living room is the PH Artichoke pendant, designed by Poul Henningsen and manufactured by Louis Poulsen.
Windsor Residence by Dick Clark + Associates
Built-in seating maximizes space in the living room, and old pin-up calendars that were found on site have been framed as decor.
The living room holds a Freemood sofa by Desiree Divani, a solid wood coffee table by Sonja, and a Fork floor lamp by Diesel Living with Foscarini.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
Yellow—one of Elrod's favorite accent colors—plays throughout the home.
Many of the pieces were designed by Elrod and custom made specifically for the home.
The home comes complete with all the original Elrod furnishings and art—including this massive carpet by V’Soske.
The living room offers a touch of Nordic simplicity with a combined steel TV unit and fireplace from Space Furniture, rattan chair from IKEA, C-shape gunmetal table from Casalife, and art from Cocoon Furnishings.
Brooklyn-born painter Christopher Florentino sought a residence to house his collection of midcentury modern furniture that he’d started to amass as a teen. When he saw a Gene Leedy–designed 1963 ranch house on Instagram, he knew he’d found the perfect place. Nestled in Winter Haven, Florida, the Ellison Residence was teeming with all the elements of Florentino’s modern design fantasy including courtyards, local sandstone, glass walls, and a sense of indoor/outdoor living. He bought the house without even stepping inside. Now, it’s filled with the quintessential accents of the era including a George Nelson’s Saucer Bubble pendant, Eames furnishings including a LCW chair, Molded Fiberglass armchair, and Molded Plywood coffee table. He also maintained all original facets of the home from cabinets to door hardware down to the cork flooring; and even the palette plays to the era with primary colors and color blocking dominating the abode.
When the homeowners of this 1960 home in Portland’s Southwest Hills bought the property in 2009, they became the new owners of a lot of white carpeting, tired woodwork, dated wallpaper, and lackluster storage. Over time, they came to wish for a home that better suited their lives, but didn’t want to sacrifice the excellent midcentury bones. A two-pronged renovation became the answer to their problems. For the first phase completed in 2016, Fieldwork Design + Architecture remodeled the main floor. The firm swapped out the white carpeting for warm cork flooring, then strategically inserted variegated cedar planking. Fireplace surrounds received new plaster to bring in a subtle, earthy texture. Sharp black accents, whether via dining chairs or new patio doors, add definition. Fieldwork replaced the trim around the windows with CVG fir and added variegated cedar planking for warmth and texture. For the second phase of the transformation, which wrapped in 2019, Annie Wise of Annie Wise Design stepped in for a gut remodel of the kitchen and master bathroom, with the goal of ensuring any changes remained consistent with what had already been done.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.