50 Exterior Gable Roofline Flat Roofline Design Photos And Ideas

"It is so beautiful around here with the wildlife and the vegetation—the less disturbed, the better," says Axboe.
The house was designed to seamlessly integrate into its surroundings. It is conceived as a "looking box" to the mountain ranges, with ample outdoor decks and patios to enjoy the views.
The gardens include a "tiny little forest" that obscures the home from the street level, and a small, oblong pond in the backyard, which is inspired by the shape of a Tylenol pill.
A peek at the surrounding lush landscape.
Materials used for the exterior include stucco, wood, metal, and concrete.
A look at the exterior of the cabin.
An aerial view.
A collage of brightly colored, geometric volumes comprise the Ettore Sottsass–designed residence of Lesley Bailey and Adrian Olabuenaga, proprietors of jewelry and accessories company ACME Studio. Completed in 1997, this home is one of few private commissions designed by the Italian architect, who passed away in 2007.
The meticulously landscaped front yard is low maintenance and features drought tolerant plants and a sprinkler system.
View of New Roof Deck
View from outdoor porch by Low Design Office
A view of the ascent towards the property.
The upper building was renovated to house the master suite and adjoining studio.
The smaller of the two existing buildings, this renovated structure houses two bedrooms. A glass overhang was installed above the passageway linking the historic structure with the concrete addition.
“The ‘new box’ on the site is made to be relatively inconspicuous,” say the architects of the boxy, concrete extension. “In the presence of the time-honored beauty of 70-year-old houses and the supreme natural landscape, any fresh elements seem unnecessary and charmless.”
Separated by an elevation difference of approximately 13 feet, the renovated structures are oriented towards views of the East China Sea.
The surrounding grounds were relandscaped to create even more privacy and garden views from the house and around the tennis court and pools.
Essentially, the entrance was kept in the same spot, with the chimney to the far right side.
"Stitching the existing white weatherboard cottage into its more robust industrial surrounds, the new addition uses brick work painted white at the first level to connect to the white weatherboard and then black at the top level to engage with the local industrial precinct," say the architects.
A view of the new front door. "At the second level, brickwork gradually opens up to become a perforated brick screen for the roof top deck," explain the architects.
"Stitching the existing white weatherboard cottage into its more robust industrial surrounds, the new addition uses brick work painted white at the first level to connect to the white weatherboard and then black at the top level to engage with the local industrial precinct," say the architects.
The family wanted a room on the main floor that could serve as an office and playroom. They also desired their home to include two sleeping lofts, rather than just one.
The pinwheel plan also led to the creation of two sheltered outdoor spaces: the morning porch and the evening porch.
Planning regulations required a gable roof, which the architects split into four shed roofs carefully designed to respond to heavy snow and meet spatial and aesthetic wishes.
To help keep costs at bay, the dark exterior siding and feature staircase were constructed of fir plywood.
Duerksen now runs his own architecture firm out of the home.
The new additions of the home are clad in bespoke cedar profiles that inject a modern flair to the 20th-century brick building.
Large-scale picture windows help bring as much natural light into the home as possible.
Given the lot's tight parameters and predominantly shaded landscape, a rooftop patio with a vegetable garden and a lounge space were strategically placed above the garage for maximum light.
T
The home's contemporary profile shows a sensitivity to the adjacent established homes, many of which sport Victorian-style roofs.
This renovation was designed for a young family by Glasgow-based architect Andrew McAvoy of Assembly Architecture. McAvoy followed the original U-shape of the former residence by building two new energy-efficient houses, the first of which combines the original granite building with a new extension to provide an open-plan living area and three bedrooms.
View of back patio on main house and adjacent apartment with hottub deck above.
“To be able to respect the ‘massiveness’ of the roof, making bigger windows would be wrong, because we would lose the character of the farm,” Wynants explains. “Therefore, I was looking for other ways to collect light. At this spot you had the big barn doors at both sides: This is the economical axis of the farm. This I kept, as my own design office is right under this volume. It keeps the sun out, so I have a splendid view when I’m working—I never need sun shades.”

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.