53 Exterior House Saltbox Roofline Design Photos And Ideas

Previously, the home had been "a dim, dark, clunky disaster that had been built apparently in direct opposition to light patterns and to views of the lake," says Buhler. Now, the renovated home takes proper advantage of its lakeside setting.
Nicknamed the "lake of a thousand colors" for its brilliant coloration, Kalamalka Lake was a driving inspiration behind the home’s redesign. In a playful nod to the lengthy renovation process, the remodeled house, which now embraces views of the lake, has also been dubbed the "house of a thousand alterations."
Liddicoat and Goldhill's home in the Victoria Park conservation area sports a steeply slanted roofline.
"The interlocking panel fascias look a little like the Nokia Snake game folding and raking between the two properties and sandwiching the layers of the house within them," says Jost.
The facades of Kew East House are banded with interlocking, metal panel fascias that weave it into the streetscape.
Located in California’s Sugar Bowl neighborhood, this shadowy lair by Mork-Ulnes Architects looks like something out of fairy tale. "We call the house Troll Hus, with a reference to the otherworldly beings in Norse mythology and Scandinavian folklore that are said to dwell in remote mountains," architect Casper Mork-Ulnes says.
The exterior of Finn Juhl's house.
This stunning forest retreat in England uses prefabricated panels to minimize site impact, shorten construction time, and protect against weather.
Built for $148,500, Casa Montaña was manufactured in a Madrid factory before being assembled in a mountainous, coastal region in Northwestern Spain.
The structure appears to float above the ground. Wood stilts gently touch upon the earth, minimizing the building's footprint on the landscape. The brick chimney can be seen as it passes from the interior living spaces to the ground.
Built on stilts, the dwelling appears to float gently on top of the landscape.
Natural materials - Wood and slate
The interiors of the upper level and annex building, which includes a garage below and office-bedroom above, are lined with bleached ash.
In reference to the dense aggregation of New England’s farm complexes, the architects placed the studio and the house barns close together, creating an outdoor space between the two structures that one approaches before arriving at the entrance to the house.
The Chilmark House exterior is clad in shou sugi ban siding and roofed with zinc.
Western Red Cedar with a clear vertical grain was paired with vertical and horizontal shiplap for the exterior siding.
In contrast to its heavily glazed north facade, the home's other three sides are closed off from view for privacy.
"Both the deep-set windows and the brise soleil, in addition to the back canted wall, help to control solar gain."
A glimpse of the entrance at dusk from the south elevation. To the right is a swimming pool shielded behind wooden fencing.
A view of a gravel walkway and the entrance that leads to a covered pathway. "The entry side is hyper minimal and mysterious with slight glimpses out from within, providing only a tease on approach from the road," says the firm.
"The dark silhouette of the fortress-like structure [is] one of few things seen through the thick fog," add the architects.
Extra-dark bronze standing-seam metal partly clads the home and creates an armored appearance.
Located on the southern shore of Nova Scotia in Kingsburg, Treow Brycg is set in wild landscape of rocks, the sea, and tall grasses.
Because the unit was temporary, it didn't follow the typical permitting process of a micro-unit or home in New York City; what's more, because it was installed on land owned by the United Nations, local and federal codes and permits did not apply.
The tiny home was oriented to best take advantage of the sun, and an entire facade of the building was designed to hold greenery.
The Ecological Living Module (ELM) was installed at the UN Headquarters in New York City for two months.
Manufactured in a factory offsite, the 370-square-foot house can comfortably fit two people.
"We took a 1970s kit greenhouse off the west side of the house, which was making the home overheat, and replaced that area of footprint with a covered porch that shades the western glass," Thompson says.
The lower-ground floor and the walls supporting the raised front garden are clad in stone, making it look like it is perched on a rock.
The first-floor balcony is accessed via the living room, and externally via a staircase that leads to the garden. The simplicity of the white exterior reflects a relaxed, seaside vibe.
The tapered limestone chimney draws inspiration from an existing shed built of dry-stacked local stone.
"The porch’s distinctive 30-foot peak is discernible from a great distance, and its rhythmic, horizontal cypress slats are a contemporary interpretation of traditional vented gables," add the architects.
A waste-management plan has been developed to minimize, mitigate, and/or completely eliminate construction waste, while also properly disposing unused materials.
"Working within the restrictive budget, design was not sacrificed; rather, it inspired the team to find a vocabulary that was simple yet refined," adds the firm. "The exterior of the home is defined by clean lines, a sculptural gable roof, and a contrasting material palette of corrugated-aluminum and warm, locally sourced cypress. "
The 3,767-square-foot residence is comprised of two rural-style pavilions that are connected and clad in Blackbutt eucalyptus timber.
Not only does the home deliver an abundance of privacy, it also provides access to a series of spectacular beaches close to the site.
The houses in this area are very isolated, with no visual contact between houses.
Carl Turner and Mary Martin pose on the porch of the Stealth Barn, a multipurpose structure that plays as a guest cottage, office space, and escape from whatever may be cooking at Ochre Barn.
An eco-friendly building material, Western Red Cedar was a suitably environmentally conscious material for the home.
Oisterwijk Brouwhuis was designed by Bedaux de Brouwer Architecten and its finished structure resembles an elongated barn in the forests of Oisterwijk. The pitched roof makes way for a window wall that covers one entire end of cabin. The exterior is clad in black-stained wood, which matches the wooded forest and contrasts with the snow.
The pitched roof reduces the extension's surface area to 12 percent less than that of a flat-roofed extension, creating a more compact building envelope—which translates to less material needed for construction and less space to heat or cool.
A view of the extension at night.
Floor-to-ceiling glass with sliding glass doors allow access to the decked outdoor space, covered by the roof's overhang.
In order to meet the project's requirements for both affordability and sustainability, Warc Studio paired glass with laminated timber fins constructed from arsenic free H3 treated laminated radiate pine—a highly sustainable resource locally-sourced from a nearby plantation.
The renovated industrial compound is clad in metallic bronze-glazed bricks from Modular Clay Product, which match the neighboring Victorian terrace homes. The reflective bricks change in appearance as the sun moves through the sky, but always echo the Bronze Casements by Vale windows.

Zoom out for a look at the modern exterior. From your dream house, to cozy cabins, to loft-like apartments, to repurposed shipping containers, these stellar projects promise something for everyone. Explore a variety of building types with metal roofs, wood siding, gables, and everything in between.