Functional and aesthetic redesign of the interior

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.

The house was built with exposed materials in their raw state: polished concrete floors, an exposed galvanised steel structure forming the basic axis of the house, corrugated sheet metal covered with concrete for the ceiling and a concrete screed as the final wall finish. The entire exterior of the house is clad with pre-rusted sheet metal (CorTen). The landscaping of the garden forms an integral part of the project, and therefore, after being originally shunned by the public, the house naturally blends into the neighboring line of homes. Thanks to the mature trees planted around the house, it has become virtually invisible.

After living in the house for 12 years, the owner decided to renovate the interior and to ‘soften’ the original ‘rawness’ on the main floor of the living space. Additional layers were added to the interior for both aesthetic and functional reasons. The basic parameter that had to be improved was the acoustics of the interior. All of the hard and reflective surfaces in the minimalistic interior were modified, and the acoustics of the space were improved considerably by the installation of oak ceiling panels. The wood is scored with perpendicular lines, creating an unusual impression consistent with the certain austerity of the house. New drapes also increased the acoustic comfort and intimacy of the space.

Other changes were focused only on the redesign of the interior. The majority of new elements were custom-made based on designs produced by the architecture studio responsible for the original and new concept. The new kitchen cabinets replace older, functionally obsolete types, while the new fireplace insert reflects the latest trends in heating. The entire lighting and control of the house underwent a major change from both an appearance and energetic perspective. The heating system was technically improved as well.

The owners don’t perceive the renovations as a reconstruction but rather as added functional layers applied to the original raw structure; the old and the improved complement one another and form a harmonious, new whole. ‘It’s fantastic that the house is able to naturally respond to new demands and ages or matures with us’, noted the satisfied owners.

Products:

Pendant lighting produced by Flos, LucePLan
Artemide floor lamps

Hardwood oak dining table designed by OK PLAN ARCHITECTS

Free-standing blocks designed by OK PLAN ARCHITECTS

Vitra dining room chairs designed by Eames

Bodard & Gonay fireplace insert

Fireplace cladding designed by OK PLAN ARCHITECTS

Area rug supplied by Carpet Design

Drapes and textiles supplied by Color Design / Jana Medková:

Washed linen drapes

Colour pillows with a floral pattern; fabric designed by Alexander Girard in 1954

Linen pillows with coloured overlock thread by Color design

Linen sheets with cutwork by Color design

Sofa throw by Missoni Home

Picture turned to its back side by Eva Sakuma

Original products:

Catalano sanitary ware
Gessi taps

Brik sofa

Central staircase designed by OK PLAN ARCHITECTS

BoysPlayNice Photography & Concept uploaded Rusty House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Architect
  • Luděk Rýzner
  • okplan
Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 2690
  • Lot Size
  • 430 m2