Main Stay House

Austin, Texas
Location
  • Austin, Texas
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2015
  • Square Feet
  • 3271
  • Lot Size
  • 0.215 acres
  • Bedrooms
  • 4
  • Full Baths
  • 3
  • Partial Baths
  • 2
  • This project page was created by community member Matt Fajkus Architecture

    Austin’s Bouldin Creek neighborhood provides a unique and ever-changing context to the Main Stay House. The challenges were both cultural and site-specific. The Main Stay House exists as a simple and straightforward proposal – an architectural experiment on domesticity - enabling lifestyle flexibility through clean forms, relatable materiality, and an urban infill living space that blurs the lines between inside and outside.

    Paring down the components of a house to a minimal amount of planes and openings, the scheme is anchored by an obscured entry sequence and a staircase volume, both clad in iron spot masonry. These planes utilize minimal means to act as thresholds between the respective realms of public, common and private. The service core is consolidated along the east facade, allowing the structure to fully open up the living zone to the yard. The masonry also contrasts an otherwise muted interior atmosphere of smooth, desaturated surfaces.

    The entry sequence is a twist upon the conventional domestic front door, front facade, and fence. The front masonry wall replaces the typical residential fence and frames an indirect access to the front door, functioning as a privacy barrier while revealing slices of the interior to the public street.

    The staircase bifurcates the layout to provide a clear division between the common and private zones of the house, while clearly reading as a mass from all outside view. Brick and glass become portals between common and private zones.

    The house is built to endure the hot climate of central Texas, from orientation to framing to airtightness to thermal-bridge free connections. Simple and yet clever design moves enable a free-flowing plan and section which allow an abundance of natural light without overheating during the hot summer days. The Pool Court capitalizes on the dappled light from the tree, roof overhang, natural breeze and water. Various openings are carefully considered in each interior space to withstand the harsh west sun, providing a balance of daylight and shading while reducing reliance to artificial lighting. Operable windows with double glazing and low E coatings to provide cross ventilation. A more robust framing method (2x6) is used with advanced insulation. The inside of the house is cool enough to live without a functioning a/c even in the hottest months. All wood products use formaldehyde free binders, and only low VOC paint was specified.

    Although the newly constructed home is sleek and distinguished in its looks, the construction cost is at only 250 dollars per square foot. The house isn’t about over-the-top opulence, but style, creativity, and substance. Materials, finishes and surfaces are carefully considered, cleverly composed and crisply detailed. While pushing the limits of architecture in the Bouldin Creek neighborhood and Austin to a larger scale, the Main Stay House has stayed true to the rather modest and laid-back tradition, offering a distinctly Austin experience, to both residents and visitors alike.

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture

    Main Stay House by Matt Fajkus Architecture | Photography: Charles Davis Smith

    Photo Courtesy of Matt Fajkus Architecture
    Posted By
    m
    Matt Fajkus Architecture
    @mfarchitecture
    MF Architecture is an award-winning and licensed architecture office that welcomes residential and commercial projects, both small and large. We work with all budgets with competitive design fees. The design work of Matt Fajkus Architecture is based on the belief that each project is unique, as it should be driven by the client, the site, and functional requirements, rather than a singular, preconceived aesthetic. The firm aims for clear and simple solutions to complex problems by blending expertise as well as experimentation. As a young and energetic collaborative, the firm is simultaneously an academic think tank, directly connected to theoretical and technological research at the University of Texas at Austin School of Architecture, while also practicing with a deep focus on realizing exceptional buildings. MF Architecture possesses advanced knowledge in sustainable design principles, including energy-efficient strategies, passive daylighting, and intelligent material choices to promote healthy indoor air quality. The office believes that the current sustainability-driven era is the most all-encompassing movement since Modernism, as it reaches to all scales of design including lifestyle choices. Thus, the firm is driven by the optimism that we live in an ideal time to affect positive change locally and globally, all accomplished by intelligent design. MF Architecture promotes a transparent design process including a direct collaboration with client and builder. Likewise, the firm fosters honesty and functionality in design itself, with a belief in balancing restraint and expression in broad design moves as well as material choices and composition. The firm enthusiastically takes on the unique challenges presented by each project to inspire highly creative, cost-effective solutions meant to enhance building performance and daily life as a whole.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.