This backyard cottage is a compact 550 square-foot, two-story studio that includes a loft-bedroom, full kitchen, and bathroom. Use of a standing-seam metal roof, energy efficient lighting, super insulated building envelope and efficient heating make long-term sustainability a design focus.

Recycled materials, as a form of sustainability was also a central idea to the design. The radiant-heat concrete floors are made of fly-ash a by-product of burning coal as a form of recycling. The exterior walls are a combination of twin inches of rigid insulation and five and a half inches of cotton insulation, made from recycled blue jeans. Reclaimed fir was used for structural beams, posts and the stairs as well as reclaimed claw-foot tube in the bathroom.

Creativity with traditional material usage was also implemented with galvanized electrical conduit, at a cost of only $1.65 for a section, as the loft railing.

CAST architecture uploaded Lichtenstein Studio through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.