Portland loosened rules for backyard accessory homes, allowing up to two at 800 square feet each. They no longer have to be smaller than the existing home.
Portland loosened rules for backyard accessory homes, allowing up to two at 800 square feet each. They no longer have to be smaller than the existing home.
“We pulled apart one volume and staggered it along the buildable area of the property,” says architect Matthew Ahlberg of Portland firm Barrett Made. The home is clad in unfinished cedar, meant to weather over time.
“We pulled apart one volume and staggered it along the buildable area of the property,” says architect Matthew Ahlberg of Portland firm Barrett Made. The home is clad in unfinished cedar, meant to weather over time.
This house has an exterior of black panels and clear-grain cedar tongue-and-groove siding, and a rooftop deck that lets its owners enjoy the outdoors.
This house has an exterior of black panels and clear-grain cedar tongue-and-groove siding, and a rooftop deck that lets its owners enjoy the outdoors.
By replacing a wall with a custom wood-and-glass partition, architect Matt Krajewski transformed a previously dark one-bedroom railroad apartment in Manhattan into a light-filled home. Compact furnishings, like a Mandal bed frame from IKEA with integrated storage, maximize every inch of the 390-square-foot unit, housed in a former tenement building.
By replacing a wall with a custom wood-and-glass partition, architect Matt Krajewski transformed a previously dark one-bedroom railroad apartment in Manhattan into a light-filled home. Compact furnishings, like a Mandal bed frame from IKEA with integrated storage, maximize every inch of the 390-square-foot unit, housed in a former tenement building.
“We bought the land not knowing what we could build or where. It’s off by itself and pretty isolated,” says Jeff.
“We bought the land not knowing what we could build or where. It’s off by itself and pretty isolated,” says Jeff.
The exposed rafters were carried into the exterior areas, including the covered patio.
The exposed rafters were carried into the exterior areas, including the covered patio.
Nikki Adcock and Rick Hill designed and built the Hideaway, a 162-square-foot cabin, to be a weekend retreat. It’s sided with Japanese cedar and features a matte black, corrugated steel roof that references traditional backcountry huts.
Nikki Adcock and Rick Hill designed and built the Hideaway, a 162-square-foot cabin, to be a weekend retreat. It’s sided with Japanese cedar and features a matte black, corrugated steel roof that references traditional backcountry huts.
The home is nestled in a stand of cedar, pine, and Douglas fir trees. The family relocated a smaller cabin to make room for their new retreat, and they plan to convert the original structure into a game room for the kids.
The home is nestled in a stand of cedar, pine, and Douglas fir trees. The family relocated a smaller cabin to make room for their new retreat, and they plan to convert the original structure into a game room for the kids.
Vertical maple screen, living room, entry
Vertical maple screen, living room, entry
While the owners really liked the idea of shou sugi ban, they opted for a more cost-effective black stain. The random-width, reverse board-and-batten siding reflects the wabi-sabi concept. “The builder said the math for the random siding was torturous,” the wife said. “We didn’t know how hard it was to make things look simple.” DeNiord planted hay-scented fern and lowbush blueberry sod around the house. “We didn't want any side of the house to feel unconsidered,” he says. As for the local boulders he placed around the house and terrace, he says, “They give the feeling that the house grew up around the outcroppings.”
While the owners really liked the idea of shou sugi ban, they opted for a more cost-effective black stain. The random-width, reverse board-and-batten siding reflects the wabi-sabi concept. “The builder said the math for the random siding was torturous,” the wife said. “We didn’t know how hard it was to make things look simple.” DeNiord planted hay-scented fern and lowbush blueberry sod around the house. “We didn't want any side of the house to feel unconsidered,” he says. As for the local boulders he placed around the house and terrace, he says, “They give the feeling that the house grew up around the outcroppings.”
Why Now, More Than Ever, the ADU Is the Future of Home: Whether it serves as an investment, backyard office, or intergenerational housing, the accessory dwelling unit (ADU) has never made more sense.
Why Now, More Than Ever, the ADU Is the Future of Home: Whether it serves as an investment, backyard office, or intergenerational housing, the accessory dwelling unit (ADU) has never made more sense.
The two new buildings create a courtyard-like feel in the small urban backyard.
The two new buildings create a courtyard-like feel in the small urban backyard.
The flooring in the main room and bedroom is Worthwood Solid End Grain from Oregon Lumber.
The flooring in the main room and bedroom is Worthwood Solid End Grain from Oregon Lumber.
The structure is made of double-brick walls with insulation between each layer, which regulates indoor temperatures while still providing strong protection from the elements.
The structure is made of double-brick walls with insulation between each layer, which regulates indoor temperatures while still providing strong protection from the elements.
“We designed the landscape and house in tandem to ensure continuity between the exterior and interior,” diNiord says. An outdoor sling chair by Croft House sits in front of the outdoor shower under the covered patio in front of the primary bedroom.
“We designed the landscape and house in tandem to ensure continuity between the exterior and interior,” diNiord says. An outdoor sling chair by Croft House sits in front of the outdoor shower under the covered patio in front of the primary bedroom.
McCarthyRekart Tiny Homes, winter exterior
McCarthyRekart Tiny Homes, winter exterior
Escobar designed two sleeping alcoves in the sons' bedrooms—one is above the bathroom, which is adjacent to the boys' bedroom, and the other is beneath the daughter's bedroom, an elevated space that's
Escobar designed two sleeping alcoves in the sons' bedrooms—one is above the bathroom, which is adjacent to the boys' bedroom, and the other is beneath the daughter's bedroom, an elevated space that's