At once futuristic and traditional, this miniature escape by Studio Weave makes a bold mark using just zinc and plywood.

On the western coast of Scotland, this modern artist’s studio is precariously wedged between natural granite rocks and the flowing stream below. The space takes selective cues from its neighbors, man-made and natural, while itself managing to be wholly unique. The vernacular of local Victorian buildings is adopted in the traditional moldings and gables, while the raw and elemental exterior has organic dialogue with the surrounding granite rocks. The studio, says project lead Eddie Blake, “is both completely from the place and at the same time from another planet.” Behind the spiky and tough exterior lies a surprisingly warm and inviting artist’s workspace: minimal, functional, and completely at one with nature.

Sarah Akkoush uploaded Midden Studio through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Modern home with Exterior, Metal Roof Material, House Building Type, and Metal Siding Material. The studio is located in the natural context of the Scottish coast, with the island of Jura in the distance. A significant design challenge, according to Blake, was “building something quite refined in an extreme and remote environment.” To overcome this logistical obstacle, much of the material was prefabricated offsite and transported to the building location. At the facade, elemental zinc is elevated from raw material to art piece by the unique cladding pattern. The custom embossed standing seam zinc system was designed in collaboration with VM Zinc, and fitted by HLMetals. Photo  of Midden Studio

The studio is located in the natural context of the Scottish coast, with the island of Jura in the distance. A significant design challenge, according to Blake, was “building something quite refined in an extreme and remote environment.” To overcome this logistical obstacle, much of the material was prefabricated offsite and transported to the building location. At the facade, elemental zinc is elevated from raw material to art piece by the unique cladding pattern. The custom embossed standing seam zinc system was designed in collaboration with VM Zinc, and fitted by HLMetals.

Modern home with Exterior, Metal Roof Material, Metal Siding Material, House Building Type, and Cabin Building Type. Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below. Photo 2 of Midden Studio

Occupying a footprint of just 110 square feet, the studio finds smart ways to maximize space. Central to this undertaking is the studio’s cantilever, which appears to float over the stream. The cantilever affords the studio more internal volume, while occupying no greater footprint below.

Modern home with Living Room and Light Hardwood Floor. The studio’s artist wanted a workspace that would be a blank canvas. Accordingly, sustainably sourced birch plywood was seamlessly used throughout the interior space. When it becomes weathered, damaged, or covered in paint, it can be easily removed and replaced. Photo 3 of Midden Studio

The studio’s artist wanted a workspace that would be a blank canvas. Accordingly, sustainably sourced birch plywood was seamlessly used throughout the interior space. When it becomes weathered, damaged, or covered in paint, it can be easily removed and replaced.

Modern home with Office, Craft Room Room Type, and Chair. Light is controlled in the studio to facilitate the artist’s work. Half of the studio is flooded with northern light for traditional art forms such as sculpture and drawing, while the other half minimizes light to avoid screen glare for digital work. Photo 4 of Midden Studio

Light is controlled in the studio to facilitate the artist’s work. Half of the studio is flooded with northern light for traditional art forms such as sculpture and drawing, while the other half minimizes light to avoid screen glare for digital work.