Noe Residence

San Francisco, California
Location
  • San Francisco, California
  • This project page was created by community member Caroline Wallis

    An old Noe Valley cottage is transformed into a modern urban retreat with a massive wine cellar to boot.

    What San Francisco complicates with limited parking and tricky slopes, it makes up for with stunning views of the Bay. That’s exactly the attitude a Noe Valley neighborhood homeowner brought to her remodel. San Francisco–based firm Studio VARA was contracted to transform a 1908 cottage with a history of incohesive alterations into a beautiful, practical 3,500-square-foot space. The all-female architectural/engineering team’s careful attention to detail paid off with a comfortable urban retreat that equally reflects the history of the original cottage and the homeowner’s needs.

    Studio VARA explains “the project’s success lies in the judicious use of carefully executed moments," such as wood screen that recreates the privacy of now-trimmed tree branches. Studio VARA also cites a "subtle palette of ‘warm’ mixed with ‘cool’ that recurs in both tone and materials: wood juxtaposed with glass, metal against stone.”

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    The architects wanted to create as much of a buffer as possible against the urban traffic outside the kitchen. A clerestory window manages to maintain a visual connection with the neighborhood while blocking its noise. The kitchen features Pleat Box pendant lights from Marset and Lio Stools by Roberto Barbieri for Zanotta.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    Sleek Wolf and Sub-Zero appliances, along with Caesarstone countertops, complete the kitchen.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    A wall of custom cabinetry unifies the kitchen and living room. The dining room features a Jiff Dining Table from Flexform as well as EL chairs by Antonio Citterio for B&B Italia.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    This staircase connects the common area to the guest suites above and the wine cellar below. The interplay of glass and metal on the handrails is a one of the architects’ favorite details.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    The clean symmetry of the master bathroom is enhanced by Ann Sacks ceramic Savoy tiles and Lefroy Brooks fixtures.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    A folding window wall opens onto the East-facing deck, creating an ideal indoor/outdoor common area. The living room features a Ligne Roset Feng sofa and custom Tai Ping carpet.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    One of the biggest talking points of the home is its cork-floored wine cellar. Originally the garage, it was converted to accommodate the homeowner’s sprawling collection. The thermal mass of the surrounding earth keeps the space cool.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis

    In contrast with the closed street-facing facade, the East-facing facade dramatically opens to expansive views of the Bay.

    Photo Courtesy of Caroline Wallis
    Posted By
    Caroline Wallis
    @carolinewallis
    Caroline is a recent graduate from UC Berkeley's College of Environmental Design, and a contributing writer for dwell.com
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.