A historic Dutch schoolhouse gets a residential redesign by Standard Studio.

For an active family of five in Amsterdam, this century-old schoolhouse building was given a second life when it was transformed into an open-plan family dwelling. First the school was converted into 10 apartments by Casa Architecten, then Amsterdam-based Standard Studio was hired to tackle the interior design of one of the individual apartments. Throughout the space, simple and industrial materials were favored, a nod to the original utilitarian function of the space.

Sarah Akkoush uploaded The Schoolhouse through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.
The old classroom space is now an open-concept living and family room. With a family of five and limited interior space, creative storage solutions were essential to the functionality of the home. Simple birch plywood built-in storage under the stairs provides a place to stash kids’ toys, as well as a platform for playing and sitting. Concrete floors flow through the entire home. Photo  of The Schoolhouse modern home

The old classroom space is now an open-concept living and family room. With a family of five and limited interior space, creative storage solutions were essential to the functionality of the home. Simple birch plywood built-in storage under the stairs provides a place to stash kids’ toys, as well as a platform for playing and sitting. Concrete floors flow through the entire home.

Modern home with Living Room and Wood Burning Fireplace. The open-plan living room is Standard Studio architect and creative director Jurjen van Hulzen’s favorite part of the home. “Mom can cook, Dad can work or play piano, the kids can play. At nighttime there’s a fireplace and a nice sitting area,” says van Hulzen. “It really just has a super nice energy.” Photo 2 of The Schoolhouse

The open-plan living room is Standard Studio architect and creative director Jurjen van Hulzen’s favorite part of the home. “Mom can cook, Dad can work or play piano, the kids can play. At nighttime there’s a fireplace and a nice sitting area,” says van Hulzen. “It really just has a super nice energy.”

Once a teacher’s lounge, the master bedroom now occupies the first-floor space. A hot rolled steel staircase leads to the lofted second-floor, an addition which brought more livable square footage to the overall program. Photo 3 of The Schoolhouse modern home

Once a teacher’s lounge, the master bedroom now occupies the first-floor space. A hot rolled steel staircase leads to the lofted second-floor, an addition which brought more livable square footage to the overall program.

Modern home with Kitchen, Refrigerator, White Cabinet, Open Cabinet, and Ceiling Lighting. The kitchen is completely open to the main living area and features a custom birch pegboard wall. Eames dining chairs accent the space. Photo 4 of The Schoolhouse

The kitchen is completely open to the main living area and features a custom birch pegboard wall. Eames dining chairs accent the space.