Dwell's Favorite 77 Living Room Concrete Floors Design Photos And Ideas

Resting along the crest of a volcanic crater on the little-known island of Nisyros in the Aegean Sea, Villa Nemésis marries the mystique of ancient Greece with modern design.
When glass dominates a home, the result is a borderless residence that syncs with its environs, creating a stunning, new visual and psychological sense of space. See how these glass homes use the versatile material to create ambiance and connect with the outdoors.
The four-bed, four-bath home of Peter and Sarah Diamond and their two adult children is uniquely situated in one of the most remote areas of the Berkshires: Mount Washington, Massachusetts.
In defiance of its oversized neighbors, this sustainable 753-square-foot home in Perth, by architecture firm Whispering Smith, maximizes its small footprint through built-in furniture and textures of concrete, reclaimed brick, tile, and white metal. Devoid of walls and doors, the streamlined spaces flow into one another, and connect to the ample rear courtyard.
The strips of cedar on the ceiling that fan out from the ridge beam are “meant to evoke the canopy of the surrounding conifers,” says the firm. The built-in cabinetry throughout is Sapele.
A more narrow window focuses the eye on tree trunks, creating an “abstracted view of the landscape,” says the firm.
The family cat, Rey, steps in front of the concrete fireplace in the living room. Floor-to-ceiling windows enhance the indoor-outdoor connection.
“Instead of using a typical frame system, we created frameless windows by burying aluminum channels into the floors and walls,” says Richard. “It kept our glazing budget much lower than normal.” The sofas feature custom upholstery by Inverse Project and HDM.
Clad in textured timber, the interior ceilings allow the structural material to speak for itself, while also providing a warm contrast to the minimal design.
In addition to housing the garage, the ground floor features an open living room, a dining area and kitchen, a half bath, and a flush wall of cabinetry for storage.
Designed by local architect Pedro Domingos, this four-bedroom abode in Portugal opens up with whitewashed concrete walls and geometric forms. Integrated amongst hundreds of olive, almond, and cork trees on a site that once held ancient ruins, the space opens up to the landscape with an array of patios, rooftop terraces, and large central courtyard with swimming pool. The midcentury fireplace seen here was designed in 1965 by Spanish architects Alfonso Mila and Federico Correa.
Located on a narrow site, Living Screen House by CplusC Architectural Workshop features a unique lap pool abutting a double-height social space. Living green wall screens to the front and side façades provide privacy.
What was once a poorly planned floor plan has transformed into open, brightly lit living spaces at the hub of the home.
Edgeland House, built on a cliff-top lot in Austin by architect Thomas Bercy for lawyer and writer Chris Brown, is topped by a living roof that helps it blend into the landscape. The concrete, steel, and glass house is divided into two distinct public and private halves.
The uninterrupted use of concrete throughout the interior creates a sense of fluidity between spaces.
The games room is located on the lower level. The family plays board games on the table flanked by Eames chairs.
All of the lights are equipped with dimming mechanisms, and they emit a honey-hued glow to create a sense of warmth.
The corner of the living area is wrapped in glass.
Natural materials blend with contemporary furnishings in this unique, open living space.
To minimize the home's energy footprint, the floor and foundation are made from cast concrete. Large openings allow for natural ventilation, while surrounding trees help create a cool microclimate. The house is powered by geothermal energy.
“The exterior walls are not happy with just being the limitation between interior and exterior,” Collectif Encore explains. “You can shower, go to the toilet, stand on stage, cook, sleep and bathe ‘inside’ the walls.”
This Cupertino home features a conversation pit outfitted with a 250-square-foot configuration of Patricia Urquiola’s Tufty-Time sofa for B&B Italia. Overhead, flush-mounted LED strips demarcate the lounge area.
-
Cupertino, California
Dwell Magazine : September / October 2017
The main level living space of Industrial Farmhouse by Christopher Simmond Architect Inc. is a transparent social hub for viewing the rural landscape. The house is situated to optimize views, as well as protect occupants from the blazing summer sun and stiff winter winds.
The curve of the Mesh Mould wall creates a snug nook for the living room.
Wall Cabinet
A look at the small reading nook located on the level between the bedroom and ground floor.
Another cozy reading nook takes advantage of natural light.
"The language of the walls is consistent with the language of the cabinetry, so that there might be an elegant reading of each room, without the distinction of wall, cabinet, and furniture," says the firm.
The Slow offers much more than boutique accommodations, steeping guests in a curated experience that blends art across several disciplines. The brainchild of George Gorrow, the designer behind streetwear label Ksubi, and his wife Cisco, a model, The Slow combines art, fashion, music, and food for an immersive experience that blends Indonesian and contemporary surf cultures.
Bookmatched wood veneer cabinetry brings a warm, tactile feel to the interiors.
Madrid-based studio Ábaton Arquitectura renovated a forgotten stable in the Spanish province of Cáceres.
Concrete floors keep the interior cool in the summer.
Martin and Katz plastered over the stucco finish of the fireplace wall with soft gray Venetian plaster.
The guesthouse has similar built-ins and is outfitted with a reproduction rotating sconce by Serge Mouille and rugs by Stephanie Odegard.
Over five months, Naude and Brown renovated their desert bungalow into a design retreat and second home for themselves, baby Rico, and their dog, Mona.
The living lounge opens to a small balcony.
Laurier Blanc acrylic glass Hekla Side Table & Stool, embedded with burnt wood truck, with accents of resin, compliments the Taylor Forest club chair, beneath the Amir Zaki waterfall photograph.
A wedge-shaped skylight allows natural light to suffuse the interiors. The architects preserved a palette of dark, natural materials on the ground floor.
Interior view West
Living Room
Villa K enjoys stunning views of the nearby Atlas Mountains.
"We are able to...take full advantage of the northern orientation, introducing passive solar design techniques, which allows the design to maximize its thermal efficiency," says MODO founder Michael Ong.
Large sliding doors fully enable indoor/outdoor living.
Rather than opting for the schematic, open-plan design of the renovated Queensland worker's cottage, the formalized living, sitting, and dining areas are compartmentalized; each room is dedicated to their function.
Positioned for stellar outdoor views, the screened porch features concrete floors, a cedar ceiling, natural fir posts, and midcentury chairs.
Throughout the design, the site was quickly revealed as a powerful element of the project. By choosing carefully the location and size of each window, external views were highlighted, and the atmosphere created by natural light is pleasant throughout the whole day. As for the position of the large sliding door, it was “ pushed “ toward the main interior open space with the intention of subtly separating the internal functions while creating a outside protected space. All these intentions ultimately aim to capture the essence of this project: the surrounding nature and wildlife.
The floor-to-ceiling windows in the living room give the impression of being outside even while cozily enjoying a cup of tea inside. All the windows in the house are double-paned and filled with argon gas. Petra Sattler-Smith says that “even when it’s 10 below you can put your hand on them and they are still warm.” Hydronic radiant heating embedded within the concrete floors not only enables barefoot walking during the coldest months but also warms the furniture and everything else in the room.
Builder Ross Percival helped finesse the finely tuned detailing that separates the internal slope from the rock outside (opposite). The Pedro wire stool is by Craig Bond for Candywhistle.
The concrete bench in the living area just past the kitchen is built into the sloping wall. The Pedro wire stool is by Craig Bond for Candywhistle.
A sliding glass Western Window Systems door dissolves the boundary between indoor and outdoor.
Arbel’s projects—both products and architectural commissions—follow a chronological numbering system. The house itself is his 23rd design, while the one-of-a-kind glass pendants that accent nearly every room like a starscape are called “28.”
Davor and August check out the yard from the living room. “The bifold Vistalite doors allow us to open the house up completely and enjoy the fresh, warm air,” Davor says.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.