Collection by Miyoko Ohtake

Modern Vintage: 2241 House

Like
Comment
Share

Tres Birds Workshop design principal Mike Moore likes making people think. For the renovation of an over 80-year-old home in Boulder, Colorado, where his firm is located, he mixed modern and vintage, indoors and out, to keep the residents, and their guests, on their toes.

From a salvaged door from the old Keebler cookie factory in Denver and refurbished oven next to the new poured-in-place concrete countertops in the kitchen to the garage-style doors that open the living room to an outdoor dining deck, the aesthetics of the 2241 House are unexpected yet unified. Click the yellow "Slideshow" button at the top right-hand corner of this post to read on and see more photos of the home.

The 2241 House by Tres Birds...
The residents purchased this house in 2002 and immediately contacted Tres Birds Workshop design principal Mike Moore...
The residents moved to Boulder from Chicago and wanted a “big open loft combined with the feeling of a tree fort,”...
The size of the new addition and roof structure was based on the lengths of the reclaimed timbers Moore and his team...
A central brick core extends from the basement to the third floor.
The ground floor serves as an in-law for when the residents’ parents come to visit.
“The idea of the house is to constantly flip-flop between modern and vintage,” Moore says.
The double sink was originally in the basement of the house and used for gardening, but Moore moved to the kitchen.
“In the mornings, people get up and hurry off to work, and then the house sits empty for the next seven or eight...
On the main floor, opposite the pantry, a corner of the central brick core is used as a home office.
A garage door between the dining room to deck opens up views to the outside and creates an indoor-outdoor living and...
Just as Moore tried to blur the line between old and new, he also worked to connect the inside and outside.
The steps of the stairs were made from pieces of wood leftover from salvaged timbers used elsewhere in the house.
On the top floor, the children’s bedrooms flank the front and back sides of the stairwell.
The resin wall warms the color of the light as it passes through to the hallway and lower levels.
Moore wanted to take advantage of the views of the picturesque landscape of Boulder's iconic Flatiron mountains to the...
At the rear of the house on the ground floor, another garage door opens the playroom to the backyard and down to a...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.