Collection by Caroline Wallis

A Family Builds Their Dream Modern Home Overlooking the Georgian Bay

Like
Comment
Share

At 7,110 square feet, the beauty of this dwelling's views is matched by an extensive collection of modern furniture and Hans Wegner pieces.

Often referred to as “the sixth great lake,” the granite-shored Georgian Bay presents a unique geological backdrop for Atelier Kastelic Buffey’s (AKB) two-story home nestled in a boreal landscape. The clients, a family of five, were originally living in Switzerland when Jeff, one of the homeowners, found this site on which he would help develop his future home. The family briefly lived in a preexisting bungalow on the site in order to experience first-hand and then ultimately design for the prevailing wind and sun patterns. This helped the family decide where to place the house on the site, how much they would excavate, and how they would program the house. AKB used a cut-and-fill strategy of excavating the shale bedrock for the house then using the rock to fill a depression near the pond for runoff waste management. The result is a 100-acre home in tune with nature and the family’s needs.

The architects of AKB designed a south-facing facade, seen here, with recessed windows to minimize sun glare and solar...
The front entry opens into a mud room. Each family member has their own cubby for storing shoes, coats, and backpacks.
Thanks to the clever placement of a cedar hot tub on the bathroom deck, rinsing off after a dip doesn’t involve...
Perhaps the family’s biggest priority was their connection to the outdoors.
From the kitchen—also north-facing—the naked eye can see everything past the cornfields, forest, and beyond.
Natural light throughout the house eliminates the need for excessive overhead lighting.
A nod to the family’s time in Switzerland, this chalet-like screened porch blends modern Swiss design sensibilities and...
The lower submerged level is comprised of the kids’ and guest bedrooms as well as the multi-purpose room—is a popular...
During the winter, the north-facing hill behind the home transforms into a prime tobogganing slope.
Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.