Collection by Kelly Dawson

A Calgary Home Makes Space For Three Generations

Like
Comment
Share

Equal doses of seclusion and cohesion allow one family to live comfortably.

Like most properties in the coveted southwest neighborhoods of Calgary, where an established community is close to transportation and shaded by mature trees, this home was the subject of a redesign for the modern age. But, in this case, the renovation wasn’t purely done for aesthetics. For years, the house belonged to a mother and daughter’s family when an unconventional plan arose: the daughter—along with her partner and her partner's two children—wished to move into the home with her mom. Three generations, each with its own tastes and schedules, needed to share one address. To make this possible, designer Deana Lewis of DOODL created three floors with distinct adult and kid-friendly spaces that would be flexible over time. “The main consideration for this design was to provide all parties with their own private sanctuaries while affording a large, open, and practical communal area for everyday living,” J.D. Lewis, president of DOODL, said. The soundproofing helps, too.

“The design needed to allow each group enough privacy and independence so that the home would meet their needs...
Broom finished concrete on the walkway and steps lead up to a front door painted Benjamin Moore’s “Electric Orange,” a...
“The home’s color pallet in terms of walls, floors and cabinetry is very neutral and minimal, which allows for splashes...
“One of the homeowners assists with many estate sales in Calgary, and so they were able to acquire many great...
A vintage teak accent chair in the living room, which is paired with the vibrant Pantone Universe rug by Oriental...
In the kitchen, a vintage teak dining table and matching chairs are positioned across from “eggshell” Caesarstone...
A Batons Chandelier by LBL Lighting hangs in front of the fireplace.
The mother’s en-suite bathroom, like all bathrooms in the house, has the same Caesarstone “eggshell” countertops as the...
“The homeowners love to watch golf, and so the outdoor space was designed so that the T.V. can be easily viewed for...
“[The mother’s] suite has direct access to its own patio and has its own small sitting and living area that she can...
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.