This Lakeside Family Home in Canada Celebrates the Life Aquatic—Both Indoors and Outside

Add to
Like
Share
By Michele Koh Morollo
Along the shores of Lac Saint-Francois, Bourgeois / Lechasseur Architects create a striking 6,800-square-foot home for a family that can't get enough of swimming and water sports.

The young couple and their three children love spending time on the water, and they lived in a small lakeside house in Adstock, Quebec, for five years. Their original house was in poor condition and had become too cramped for the growing family, so they decided to demolish most of the building and rebuild a warm and modern home that respects the environment along the edge of the lake.

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The heart of the house features an indoor swimming pool where the kids can splash around—even in winter.

The heart of the house features an indoor swimming pool where the kids can splash around—even in winter.

"The project is designed as a delicately carved volume, which nestled into the site following its topography. The formal gestures are strong and powerful, while the material—sandy beige wood and red cedar slats—are more delicate and warm," says Bourgeois.

"The project is designed as a delicately carved volume, which nestled into the site following its topography. The formal gestures are strong and powerful, while the material—sandy beige wood and red cedar slats—are more delicate and warm," says Bourgeois.

The wood siding gives the house a cabin-like aesthetic.

The wood siding gives the house a cabin-like aesthetic.

The house has an exposed wooden structure and a large terrace with wide steps set over the basement of the original house.

The house has an exposed wooden structure and a large terrace with wide steps set over the basement of the original house.

The indoor pool room pairs cool concrete with warm wood accents.

The indoor pool room pairs cool concrete with warm wood accents.

The design brief called for a new residence with an exposed wooden structure that would integrate well with the site and make the most of the lake views, but also sit discreetly tucked away from the main road. After initial discussions with the architects, the family decided to add an interior pool to their new home. 

Shop the Look
Ellis Sideboard
Ellis Sideboard
Mid-century modern for the 21st century. Opposing elements meet in an aesthetic dream with narrow rounded steel legs and wood grain-patterned solid white oak.
Dining Chair 1C from Room B
Dining Chair 1C from Room B
Graceful and spare, Chair 1C strips the chair to its basic requirements giving it incomparable lightness both visually and physically while maintaining seated comfort. It combines sleek, clean design with high quality and exceptional durability and strength.
Hasami Porcelain - Plate, Black
Hasami Porcelain - Plate, Black
Starts at $9-96 Simple and unadorned, the pure, clean lines of these Hasami Porcelain pieces evoke Japan’s traditional forms, emphasizing beauty and innovation.
The pool is accessed by crossing the Paleolithic mosaic that adorns the walls of the shower. 

The pool is accessed by crossing the Paleolithic mosaic that adorns the walls of the shower. 

The architects turned the original foundation of the old house into a large storage area. On top of the existing foundation, they built a terrace with a spa and wide stairs that lead down to the lake. 

A floor-to-ceiling glass entrance door.

A floor-to-ceiling glass entrance door.

"The architectural gesture takes the form of an agora and becomes the cornerstone for the new house. The slope of the site is also integrated into the design: The interior spaces flow into one another as they follow the natural slope of the land. From the access road, passers-by can see the upper level and the garage, while on the lakeside, three levels rise elegantly above the ground, revealing a facade articulated by a series of angles and wide openings," says Olivier Bourgeois, one of the firm’s co-founders. 

Exposed beams run from the inside to the outside, directing views towards the lake. 

Exposed beams run from the inside to the outside, directing views towards the lake. 

Wood dominates the facade, giving the house the character of a modern cabin in the woods. The overhanging roof protects the south-facing glass facade from the hot summer sun.

Family and friends can gather around a large U-shaped island in the kitchen.

Family and friends can gather around a large U-shaped island in the kitchen.

 The children's rooms on the upper floor are accessible via a catwalk. 

 The children's rooms on the upper floor are accessible via a catwalk. 

The house unfolds gradually over three levels. It features an open-plan living room and kitchen, five bedrooms, indoor and outdoor dining spaces, mud rooms, a home office, an indoor pool, and children’s play areas. White oak floors and red cedar ceilings and walls give the interiors a warm, contemporary feel. 

A TROAG suspension lamp by FOSCARINI lights the dining room.

A TROAG suspension lamp by FOSCARINI lights the dining room.

A light and dynamic staircase connects the three levels.

A light and dynamic staircase connects the three levels.

"The project seems to cling to the original house location, leaning backwards through the forest, leaving the bank clear. The discreet entrance together with the open facade along the lake creates a strong duality. The idea is not to reveal everything at a glance," says Régis Lechasseur, the firm’s other co-founder. 

Set back from the main living areas, the master bedroom provides peaceful views of the cedars outside.

Set back from the main living areas, the master bedroom provides peaceful views of the cedars outside.

Sectional drawing of Résidence L'Accostée

Sectional drawing of Résidence L'Accostée

Floor plan drawing of Résidence L'Accostée

Floor plan drawing of Résidence L'Accostée

Project credits: 

Architect of Record: Bourgeois / Lechasseur Architects 

Builder: Constuctions des Grands Jardins 

Structural Engineer: Antoine Dorval 

Lighting Design: Transit Luminaire

Cabinetry: Ébénisterie 2000