This Winning Renovation Takes Cues From 1930s Cruise Ship Design
View Photos

This Winning Renovation Takes Cues From 1930s Cruise Ship Design

Add to
Like
Share
By Lauren Jones
Plaster Fun House in South Australia draws on Art Deco and P&O style.

With its stucco facade and steel-framed, arched windows, Plaster Fun House is an architectural anomaly amid the surrounding cottages and 1960s brick residences in the town of Torrensville in South Australia.

Large windows keep Plaster Fun House bright and breeze-filled. The contrasting stucco and steel frames riff on materials commonly found in older homes in the area.

Large windows keep Plaster Fun House bright and breeze-filled. The contrasting stucco and steel frames riff on materials commonly found in older homes in the area.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

"The contrast between the stucco and steel windows is something we wanted to play on," says Sans-Arc director Matiya Marovich. "Those are common materials used in older houses in the area, so we referenced that, reframed it, and modernized it." 

The home also incorporates the homeowners’ love of Art Deco and 1930s P&O architecture, which was inspired by luxury cruise liners: these influences shine through in the residence’s clean white exterior, framed windows, and curved walls. 

An elongated, pink terrazzo kitchen island accommodates larger gatherings; it extends all the way into the dining area. Powder-blue cabinets provide a cool contrast.

An elongated, pink terrazzo kitchen island accommodates larger gatherings; it extends all the way into the dining area. Powder-blue cabinets provide a cool contrast.

The clients also requested more space for relaxing and entertaining—an environment that would be "full of light and fun to be in," says Marovich. They also hoped to display an impressive collection of Italian and Czech glassware and German pottery. 

The bookshelves provide ample storage and display space for the homeowners’ glassware and pottery collection.

The bookshelves provide ample storage and display space for the homeowners’ glassware and pottery collection.

The 700-square-foot residence has an enlarged bathroom, and a kitchen and laundry space that is seamlessly melded with the dining area by way of an oversized, pink terrazzo kitchen island.

"We loved the idea of one bold element connecting the two spaces, but creating varied zones around it," says Marovich. "It felt like a logical solution, minimizing circulation space and embracing the existing dining room."  

The overhanging brass lights add a warm glow to the space, which nicely complements the cool pink and blue tones seen throughout the house. 

The overhanging brass lights add a warm glow to the space, which nicely complements the cool pink and blue tones seen throughout the house. 

Shop the Look
IKEA IVAR Shelving Unit
IKEA IVAR Shelving Unit
Since IVAR storage system is so good at what it does, it has faithfully served customers’ needs across the home for over 50 years. Attics, living rooms, pantries and bedrooms – they all love IVAR.
Now House by Jonathan Adler Chroma Decanter, Pink
Now House by Jonathan Adler Chroma Decanter, Pink
Classic shapes, rich hues—our stoneware decanters hold your spirits and make a bold statement on your counter, bar cart or cocktail table. Group all three and give your next boozy brunch a bump.
Gubi Multi-Lite Pendant Light
Gubi Multi-Lite Pendant Light
The Multi-Lite Pendant Light was designed by Louis Weisdorf in 1972. A prime example of Danish modern design, the Multi-Lite Pendant Light has two mobile shades that can be independently rotated.

And while the color may seem like a bold choice, the Sans-Arc team looked to a bit of neighborhood history for some help: "The salmon-pink terrazzo color was used a lot on front porches in Adelaide in the 1950s and 1960s, so that was a bit of inspiration."

The long pink terrazzo island effortlessly joins the original dining area with the renovated kitchen.

The long pink terrazzo island effortlessly joins the original dining area with the renovated kitchen.

Built-in, curved banquette seating "makes the space feel more embracing and less rigid," says Marovich. Altogether, the space radiates polish and sophistication, but still feels friendly and lighthearted.

Related Reading: This Candy-Colored Apartment in Tokyo Looks Good Enough to Eat

Project Credits: 

Architect of Record: Sans-Arc Studio / @sansarc.studio

Builder/General Contractor: Build Inc. 

Structural Engineer: Intrax Consulting Engineers

Landscape Design Company: Pad Studio