Sleek Concrete Cubes Form This Pavilion-Like Home in Israel

Sleek Concrete Cubes Form This Pavilion-Like Home in Israel

By Michele Koh Morollo
In Ramat HaSharon, Israel, a screen of vertical iron louvers mixes with concrete cubes to create the contemporary Pavilion House.

Tel Aviv architecture studio Tal Goldsmith Fish has completed a sleek family home in Ramat HaSharon that takes on the appearance of a modern pavilion, hence the property's name—the Pavilion House.

The structure's façade is comprised of streamlined concrete cubes and a screen of vertical iron louvers that filters light and adds interesting geometrical texture to the smooth exterior form.

For this project, the architects have created a house that looks like a pavilion, in which several floors have neatly been hidden within the simple concrete "box" volume.  

The main challenge was to fit four floors into a limited 1,650-square-foot plot, and still ensure plenty of room to enjoy the outdoors. By raising and stretching out the main concrete volume, they managed to create 2,368 square feet of built-in living space. 

The pattern of the decorative screen for the stairs is repeated on the fence that surrounds the house.

The fourth floor takes the form of a complete white cube with no visible windows or apertures.

Iron louvers have been used along the western facade to create a narrow corridor between the screen and exterior walls of the main volume. 

Shop the Look
Ferm Living Standing Plant Box
A modern way to add a touch of green to your living space.  Elegant in design, with delicate, thin legs, this piece makes the perfect accent for entryways, hallways, or living rooms. Their height also make them great as room dividers, especially when used as a pair.
FLOS IC Floor Lamp
Perched on a slender metal arm, the spherical diffuser of the Flos IC Floor Lamp relies on careful engineering to balance easily on its minimalistic frame. The opal shade diffuses the light warmly, playing off the metallic finish of the bracket shaped stem.

The screen helps to better ventilate the interiors. Shifting shadows cast patterns on the walls of the house as the western sun streams through the corridor.

The open interior of white walls and polished concrete floors echoes the restrained aesthetics of the façade.

"The box was softened with a thin frame of floating concrete floor, along with a very thin roof rack on top, and joined together by diagonal side walls," explains Tal Goldsmith Fish, the firm's founder.

The iron staircase that weaves its way through the four floors has a decorative screen.   

The roof hangs over the patio to provide shelter from the intense sunlight.

Carefully selected furniture items—by brands such as Desalto, Living Divani, and Ligne Roset—work together to complement the paired-back, elegant design of the residence.

Inside, the vertical lines expressed by the exterior screen are replicated in the staircase that connects the four floors.

A vertical slit has been made in the main cube to create an inner patio. The slit brings in air and light, breaking up the mass of the cube and softening the sharp geometry of the design.  

A backyard garden.

At the back of the house, a glazed wall slides open to connect with a spacious green terrace.

The basement floor plan.

The floor plan of the entrance level.

The floor plan of the master suite level.

A sectional drawing.

Project Credits: 

Architecture, landscape, lighting, and interior design: Tal Goldsmith Fish 

Kitchen: Bulthaup

Save
Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample