This Pink Tiny House in Mexico Is a Millennial Dream Come True
View Photos

This Pink Tiny House in Mexico Is a Millennial Dream Come True

Add to
Like
Share
By Melissa Dalton
Situated on a sweeping two-acre lot, this 452-square-foot abode is just right for two.

In order to create a small yet comfortable vacation home for a young couple, the multidisciplinary workshop TACO, or Taller de Arquitectura Contextual, sited it in the corner of a two-acre lot, then employed built-in elements for an "intuitive" interior layout.

Rough stucco mixed with artisanal paint conveys warmth and texture, while precisely placed apertures connect the interior to the remote setting. "The objective was to achieve a reflective and contemplative place that links the occupant with the surrounding wild landscape," said the firm.

The Monte House spans just two floors and 452 square feet. The firm employed folding doors with operable louvers of regional cedar wood (seen here in the upper window) to allow the occupants to control their level of contact between the interior and the exterior.

The Monte House spans just two floors and 452 square feet. The firm employed folding doors with operable louvers of regional cedar wood (seen here in the upper window) to allow the occupants to control their level of contact between the interior and the exterior.

Newsletter
Join the Tiny Homes Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The home was built on a platform, as the architects wanted it to be raised off the ground to discourage wild animals from entering.

The home was built on a platform, as the architects wanted it to be raised off the ground to discourage wild animals from entering.

Shop the Look
This also made it possible to include a pool that seamlessly joins with the rear terrace, since the rocky terrain prevented excavation work.

This also made it possible to include a pool that seamlessly joins with the rear terrace, since the rocky terrain prevented excavation work.

The geometric wall on one side acts as a screen to protect the structure from winds and noise. It also provides privacy for the living areas oriented towards the back of the house.

The geometric wall on one side acts as a screen to protect the structure from winds and noise. It also provides privacy for the living areas oriented towards the back of the house.

The condensed, double-height footprint fits a combination living/dining/kitchen area on the main floor and a bedroom on the mezzanine. A bathroom, storage closet, and exterior staircase are tucked under the mezzanine.

The condensed, double-height footprint fits a combination living/dining/kitchen area on the main floor and a bedroom on the mezzanine. A bathroom, storage closet, and exterior staircase are tucked under the mezzanine.

The compact kitchenette is kept to one wall and appears of a piece, thanks to a continuous counter that hosts the sink, cooktop, and fridge.

The compact kitchenette is kept to one wall and appears of a piece, thanks to a continuous counter that hosts the sink, cooktop, and fridge.

The warm wood furnishings stand out against the sculptural staircase, which references the form of the wall outside.

The warm wood furnishings stand out against the sculptural staircase, which references the form of the wall outside.

The back of the house opens to the pool and landscape, which can be appreciated from the bed on the mezzanine.

The back of the house opens to the pool and landscape, which can be appreciated from the bed on the mezzanine.

The upper floor has a smaller footprint than the lower floor. This created an opportunity to remove the ceiling in the shower to let the owners bathe outdoors in privacy.

The upper floor has a smaller footprint than the lower floor. This created an opportunity to remove the ceiling in the shower to let the owners bathe outdoors in privacy.

The front view shows how the box at the upper level is stepped back for the outdoor shower and also forms an overhang for the front steps. The large second-floor window is positioned over the bed.

The front view shows how the box at the upper level is stepped back for the outdoor shower and also forms an overhang for the front steps. The large second-floor window is positioned over the bed.

In accordance with the brief, the firm left the landscape largely in its natural state.

In accordance with the brief, the firm left the landscape largely in its natural state.