A Midcentury Ranch Home Is Totally Transformed in Seattle
View Photos

A Midcentury Ranch Home Is Totally Transformed in Seattle

Add to
Like
Share
By Jennifer Baum Lagdameo
After being buried under layers of haphazard renovations, a 1959 Seattle ranch finally reaches its maximum potential.

After a lifetime of random remodels, this 1959 Northwest contemporary ranch home in Seattle's Madison Park neighborhood finally received an overhaul that makes it shine. Seattle–based SHED Architecture & Design undid the outdated layers, updating and modernizing the home while paying respect to its original midcentury charm.

The renovation juxtaposes light and dark elements—Douglas fir is set against dark bricks and oversized concrete floor tiling. This convention aligns with the home's original material palette while adding a contemporary vibe.

The new entry is divided from the kitchen and dining area by a fir screen. Wood cabinetry wraps the kitchen. 

The new entry is divided from the kitchen and dining area by a fir screen. Wood cabinetry wraps the kitchen. 

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The first goal for the design was to open up the compartmentalized midcentury floor plan and enhance the connections between the living spaces. SHED revamped the existing skylights to amplify natural light and replaced sliding doors with larger, more modern versions. They also enhanced the soaring tongue-and-groove ceiling in the living room with new paint and stain, and they redid the fireplace in black brick, giving it a dramatic presence against the white walls and expanses of glass.

A view from the front door shows that the bright and airy open floor plan leads straight through to the backyard.

A view from the front door shows that the bright and airy open floor plan leads straight through to the backyard.

Oversized concrete tile lines the entry, kitchen, and dining room. The minimalist aesthetic juxtaposes dark and light materials.

Oversized concrete tile lines the entry, kitchen, and dining room. The minimalist aesthetic juxtaposes dark and light materials.

SHED enhanced the original tongue-and-groove ceiling and bold dark beams with new paint and stains. Expansive walls of glass create a strong indoor/outdoor connection.

SHED enhanced the original tongue-and-groove ceiling and bold dark beams with new paint and stains. Expansive walls of glass create a strong indoor/outdoor connection.

SHED redid the original fireplace in black brick.

SHED redid the original fireplace in black brick.

The homeowners wanted the kitchen to play a more central role, with enhanced connections to the living room and the outdoors. SHED added oversized sliding glass doors which allow for indoor/outdoor living during the warmer months. New wood cabinetry establishes a clean, minimalist aesthetic, and an oversized, marble-topped island with a table extension provides room to cook, eat, and entertain.

Wood cabinetry wraps the kitchen, and oversized sliding doors open to the expansive deck. Skylights fill the space with natural light—a necessity with Seattle's gray winter skies.

Wood cabinetry wraps the kitchen, and oversized sliding doors open to the expansive deck. Skylights fill the space with natural light—a necessity with Seattle's gray winter skies.

The dining room features pendant lighting, a slatted wood divider, and midcentury art selected by the homeowner. The divider encloses the space while allowing light and air to pass through. 

The dining room features pendant lighting, a slatted wood divider, and midcentury art selected by the homeowner. The divider encloses the space while allowing light and air to pass through. 

The master bath features round penny tiles and concrete tile floors.

The master bath features round penny tiles and concrete tile floors.

The sleek, minimalist remodel celebrates the structure's clean midcentury lines and transforms it into a bright and beautiful family home.

SHED reorganized the outdoor space into dedicated entertainment zones. The new deck connects directly to the kitchen via sliding doors.

SHED reorganized the outdoor space into dedicated entertainment zones. The new deck connects directly to the kitchen via sliding doors.

Large aggregate concrete pavers lead to the new fire pit. A concrete wall provides privacy and a sense of enclosure.

Large aggregate concrete pavers lead to the new fire pit. A concrete wall provides privacy and a sense of enclosure.

The new backyard unfolds over several levels.

The new backyard unfolds over several levels.

Related Reading: 11 Ranch-Style Homes That Update the Western Classic, 11 of Our Favorite Pacific Northwest Homes From the Community

Project Credits:

Architect of Record: SHED Architecture & Design

Builder/General Contractor: Ainslie-Davis, Neil and Allison Ainslie

Structural Engineer: Todd Perbix SE

Landscape Design Company: SHED Architecture & Design

Cabinetry Design/Installation: Woodway Woodworks