This Reimagined Florida Home Makes Room For Extended Family
View Photos

This Reimagined Florida Home Makes Room For Extended Family

Add to
Like
Share
By Sarah Akkoush / Photos by Brad Feinknopf
A departure from its historic neighbors, Hyde Park House in Tampa balances family gathering spaces with private nooks for retreat.

When an active family of four in Tampa’s historic Hyde Park outgrew their bungalow, they opted to expand their existing residence instead of sacrificing the neighborhood they loved. The single-level abode, just under 2,000 square feet, had been home for five years, and the family knew it was finally time to put remodel plans into motion.

The cedar-clad recessed entryway of Hyde Park House, with a generous front deck, warmly welcomes visitors.

The cedar-clad recessed entryway of Hyde Park House, with a generous front deck, warmly welcomes visitors.

Newsletter
Join the Daily Dose Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The clients, a professional couple with two young kids, engaged Studio MM to reimagine their home. They wanted open, dynamic spaces for themselves and relatives visiting from Venezuela, as well as private nooks and generous outdoor spaces. Keeping the original footprint, the team planned an extensive remodel of the existing first floor and an additional second living level. However, as they combed over design plans, they discovered that it would actually be more cost effective to start from scratch and build an entirely new residence.

The newly constructed residence was built on the old home's footprint. By expanding vertically, the family was able to gain about 1,000 square feet of living space, increasing interior living area from 2,000 to 3,000 square feet.

The newly constructed residence was built on the old home's footprint. By expanding vertically, the family was able to gain about 1,000 square feet of living space, increasing interior living area from 2,000 to 3,000 square feet.

The horizontally slatted cedar railing bordering the first floor deck is echoed on the second floor balcony.

The horizontally slatted cedar railing bordering the first floor deck is echoed on the second floor balcony.

Dramatic, cantilevered overhangs make a visual impact, while shielding windows from sun and heat. Underlying soffits are thoughtfully trimmed in cedar.

Dramatic, cantilevered overhangs make a visual impact, while shielding windows from sun and heat. Underlying soffits are thoughtfully trimmed in cedar.

Because the home was classified as historically "non-contributing" by the city, the team was, indeed, allowed to raze the property and start fresh. Despite this creative freedom, they were still restricted by the stringent guidelines of the city’s architectural review commission. The clients boldly voiced their wish for a modern home—no small request given the historic context of the established neighborhood.

The Studio MM team proposed a contemporary, gray stucco design which would incorporate only accents of wood on the facade—dictated by commission feedback. With careful attention to scale and context, the horizontally stretched articulation would complement the massing of other homes in the historic neighborhood. Eventually, the project was overwhelmingly supported and embraced, with the city seeking to encourage quality and thoughtful architecture, rather than replicas of past times.

On the site itself, the corner lot had two prominent frontages which had to be considered when laying out the home. Furthermore, there were seven influencing oak trees on, or very near to, the lot—one being a statuesque "grand oak" that was fiercely protected by the city. Preserving and celebrating these mature trees would also be central to site planning.

A "grand oak," one of seven mature oak trees dotted around the property, towers majestically  over the home. This tree, vehemently protected by the city, would play a prominent role in site planning.

A "grand oak," one of seven mature oak trees dotted around the property, towers majestically  over the home. This tree, vehemently protected by the city, would play a prominent role in site planning.

The home's horizontal massing, tastefully in rhythm with the neighborhood, complements the scale of existing homes in the historic enclave.

The home's horizontal massing, tastefully in rhythm with the neighborhood, complements the scale of existing homes in the historic enclave.

Because of the corner lot’s dual frontages, there was a unique opportunity to make an impact from two vantage points. The southern facade welcomes visitors with the simple warmth of a recessed cedar entryway. Around the corner, the eastern facade, facing a prominent public park, offers a bolder presence with dramatic glazing and an expansive Ipe deck, which would become a cornerstone of the home.

Situated on a corner lot with two "front yards," the home is uniquely positioned to make distinctive statements from each street-facing vantage point. The home's southern entry features modest glazing and warm, cedar accents.

Situated on a corner lot with two "front yards," the home is uniquely positioned to make distinctive statements from each street-facing vantage point. The home's southern entry features modest glazing and warm, cedar accents.

The home's dramatic eastern elevation asserts a more commanding presence with expansive glazing on both levels, boldly "opening up" to visitors and passersby.

The home's dramatic eastern elevation asserts a more commanding presence with expansive glazing on both levels, boldly "opening up" to visitors and passersby.

Family togetherness was a key influencer of design. The new, open gathering space features 10-foot ceilings and a functional connection of kitchen, living, and dining rooms. Adjacent to the living space, the large Ipe deck enables fluidity with the outdoors. The dramatic sliding glass doors to the deck are kept open as many as 10 months out of the year, substantially increasing usable living space. 

Together with the clients, the Studio MM team carved out dedicated nooks, which would offer privacy in the midst of the otherwise public living level. The dining room, although not completely separate, is tucked away in one corner of the main living level. Other private spaces include stadium-like seating at the base of the stairs where the kids can sit, read, or play. The office and media rooms, also tucked away on the first floor, give the family breathing room to work, do homework, and watch soccer matches.

The home's kitchen features white oak cabinetry and an eye-catching, solid marble backsplash. A Juniper THIN modular light hangs over a large island with a Brizo faucet and Caesarstone counters in "rugged concrete." Appliances from Wolf and Sub-Zero complete the space.

The home's kitchen features white oak cabinetry and an eye-catching, solid marble backsplash. A Juniper THIN modular light hangs over a large island with a Brizo faucet and Caesarstone counters in "rugged concrete." Appliances from Wolf and Sub-Zero complete the space.

The first-floor living level features polished concrete floors.

The first-floor living level features polished concrete floors.

The fluid and inviting living room is at the intersection of the kitchen, dining room, and expansive deck. The comfortable family lounge space includes a Flos Superloon lamp and Gubi Pedrera Lounge Table.

The fluid and inviting living room is at the intersection of the kitchen, dining room, and expansive deck. The comfortable family lounge space includes a Flos Superloon lamp and Gubi Pedrera Lounge Table.

The dining room sits where the old sunroom was, and preserves the spirit of the bright and sunny space. A Spokes 2 pendant by Foscarini hangs above the dining table and bench, and graphic wall art by Venezuelan artist Raul Cardozo boldly accents the space.

The dining room sits where the old sunroom was, and preserves the spirit of the bright and sunny space. A Spokes 2 pendant by Foscarini hangs above the dining table and bench, and graphic wall art by Venezuelan artist Raul Cardozo boldly accents the space.

Sliding glass doors span a 16-foot opening from living room to exterior deck. The family enjoys keeping the doors open for the majority of the year, and regularly uses the space for grilling and socializing with family and friends.

Sliding glass doors span a 16-foot opening from living room to exterior deck. The family enjoys keeping the doors open for the majority of the year, and regularly uses the space for grilling and socializing with family and friends.

Shop the Look
Marimekko Urna Vase
Marimekko Urna Vase
This new glass vase was designed by Carina Seth-Andersson.
FLOS Superloon Floor Lamp
FLOS Superloon Floor Lamp
As soon as Jasper Morrison learned about LED edge lighting, he knew he had to create something with it. “This is an intriguing technology,” he says.
Knoll Barcelona Chair
Knoll Barcelona Chair
When Ludwig Mies van der Rohe was chosen to create the furnishings for the German Pavilion at the 1929 International Exhibition in Barcelona, he designed an iconic chair that many may not realize was born with royal roots.

The dramatic scale and positioning of the open staircase creates an impactful moment in the home’s interior volume. A towering vertical picture window seemingly follows the stairs upward, perfectly framing a mature oak tree outside.

Clever cubby storage is incorporated into the base of the interior stairs, while the extra-deep stair treads provide flexible "stadium-style" seating for the kids.

Clever cubby storage is incorporated into the base of the interior stairs, while the extra-deep stair treads provide flexible "stadium-style" seating for the kids.

The clients decided to simplify the three-bed, three-bath second living level in order to prioritize the first floor. A balcony off the master bedroom, a late-stage design idea that came about after construction was already underway, proved to be an invaluable addition. The family bedrooms upstairs are spatially removed from the guest suite downstairs, giving visiting family members more privacy.

The master bathroom features an American Standard soaking tub with a Brizo tub filler, along with Kohler vessel sinks and Brizo faucets.

The master bathroom features an American Standard soaking tub with a Brizo tub filler, along with Kohler vessel sinks and Brizo faucets.

The family residence breathes new life into the fabric of the established Hyde Park neighborhood. Emphasizing and prioritizing social spaces through thoughtful design, the comfortable family home encourages togetherness of loved ones near and far.

The first modern construction in historic Hyde Park, the forward-thinking residence unabashedly volunteers a fresh point of view in the architectural dialogue of the neighborhood.

The first modern construction in historic Hyde Park, the forward-thinking residence unabashedly volunteers a fresh point of view in the architectural dialogue of the neighborhood.

Hyde Park House floor plan: first floor

Hyde Park House floor plan: first floor

Hyde Park House floor plan: second floor

Hyde Park House floor plan: second floor


Project Credits:

Architect of Record:  Studio MM / @architectmm

Builder:  Robert H. Delafield, Inc.

Structural Engineer: Master Consulting Engineers, Inc.

Cabinetry Design: Camelot Cabinets, Inc.