A Disjointed Midcentury Home in New York Gets a Cohesive Retrofit

A Disjointed Midcentury Home in New York Gets a Cohesive Retrofit

By Jennifer Baum Lagdameo
VonDalwig Architecture connects the dots to give a 1967 home in Bedford, New York, a new lease on life.

Located on a 13-acre property filled with meadows and wetlands, this home was once a lackluster complex of three midcentury structures—until vonDalwig Architecture unified them with a carefully considered renovation.

The clients (who worked with the firm on a previous project) were looking for a place outside the city where they could enjoy meaningful family time and host gatherings with friends. When this property hit the the market, they jumped on it.

The home was renovated in 2009, however, the poorly planned retrofit felt disjointed. The update introduced a pool and extended the main house with an addition, however it "felt more like a detached limb than an integrated part of the house," explains architect Kit von Dalwig. The past renovation also did little to take advantage of the home’s beautiful natural surroundings.

One of the firm’s main goals for the project was to introduce better flow between the individual buildings, and to connect the exteriors with the interiors. "Our approach was to allow the parts—the buildings, the landscape, and the pool—to unfold and connect to the whole, both inside and out," shares von Dalwig.

Shop The Look
Carl Hansen & Søn CH25 Easy Chair
Sculptural and balanced, the Easy Chair (1950) is a classic example of the “organic functionalism” for which Hans Wegner is famous. Its natural elegance is exemplified by the 1,300 feet of paper cord that creates the seat and back, which takes a skilled craftsperson eight-plus hours to weave.
Parachute Braided Wool Rug
This super plush rug is like a sweater for your floor – wonderfully soft, cozy and timeless. Hand-braided by Indian craftspeople from thick wool and cotton, it features a uniquely warm and cushiony feel.
Kayu Teak Dining Table
The Kayu Teak Dining Table (2009) is a combination of straightforward design and robust natural wood. Crafted of solid planks of teak, these pieces are left unfinished to allow for an inviting patina that requires very little maintenance, just soap and water.

The firm reconfigured the floor plan and the exterior openings, placing the focus on forest views. An exterior pergola brings the pool and the guest studio into the fold while also establishing a fence to fulfill the town’s building code.

"Ultimately, I love the clarity we brought to the plan—and the visual and physical connections we achieved. In different parts of the house—both outside and inside—you now find subtle links and overlaps to other spaces and overall coherence that was not there before," von Dalwig says. While the overall transformation is impressive, the scene-stealing highlight is undoubtedly the serene Japanese ofuro soaking tub, made from hinoki-like Port Orford Cedar.

More from vonDalwig Architecture:

A Radiant Renovation Brightens Up a Dark Brooklyn Brownstone

Project Credits: 

Architect of Record: vonDalwig Architecture / @vondalwig

Builder/General Contractor: Pound Ridge Construction

Landscape Design: Kimberly von Koontz & Nick Cambareri

Cabinetry Design/Installation: ARKA / Lev Radunsky

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.