A Fashion Designer’s Parisian Apartment Gets a Cheerful Update—and a Rainbow Floor

Add to
Like
Share
By Michele Koh Morollo
A renovated, 19th-century apartment in Montmartre features a multifunctional partition, natural light, and a dose of color.

The home of a young fashion designer, this top-floor apartment in a 19th-century building in Paris’s Montmartre district reflects the owner’s upbeat, creative personality. She originally approached architect Alexandre Delaunay, founder of New York– and Paris–based practice SABO Project, with a simple request: remove a ladder leading from the main level of the apartment to the mezzanine. After discussing the potential for something better, however, she decided to stage a full renovation.

Newsletter
Join the Renovations Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The surrounding hills of Montmartre inspired the alternate tread staircase that SABO introduced to the young fashion designer’s apartment.

The surrounding hills of Montmartre inspired the alternate tread staircase that SABO introduced to the young fashion designer’s apartment.

Delaunay transformed the space into a bright, modern, 775-square-foot home featuring splashes of sunflower yellow; a kitchen with whimsical, rainbow-colored floors and a dynamic, vertical green wall; and a cozy loft bedroom that draws natural light down to the living areas.

All non-load-bearing partitions were removed, and a thick, white, multifunctional wall that contains the stairs, office, and storage spaces was introduced. 

Because the floor area is limited, the redesign needed to be optimized for storage. The new partition acts as a staircase, office, display case, closet, fabric storage, and light source. The mezzanine, which was previously accessed via a ladder, didn’t provide enough privacy as a guest bedroom, so this had to be changed, too.

Because the floor area is limited, the redesign needed to be optimized for storage. The new partition acts as a staircase, office, display case, closet, fabric storage, and light source. The mezzanine, which was previously accessed via a ladder, didn’t provide enough privacy as a guest bedroom, so this had to be changed, too.

"We took advantage of the nook and crannies to meticulously create a multitude of integrated storage," says Delaunay.

A PI03 dining table by Roderick Fry and GA dining chairs by Hans Belmann outfit the space.

A PI03 dining table by Roderick Fry and GA dining chairs by Hans Belmann outfit the space.

The white vertical panels of the multifunctional wall open to real a full workstation. The green recess in the wall unit conceals an LED strip that complements the living room lighting with a diffused color accent. 

A BR02.7 sofa by Martin Visser is slim and functional, and Maya cushion from Ferm Living continue the graphic motif.

A BR02.7 sofa by Martin Visser is slim and functional, and Maya cushion from Ferm Living continue the graphic motif.

A glass panel inserted within a niche in the wall allows natural light from two skylights to flow down towards the living area and workstation. 

"The staircase is a great space saver, and we worked to give it an unusual presence," says Delaunay. "It seems challenging to climb to some, even though it is actually very comfortable. This helps define the space on the mezzanine as tucked away from the rest of the apartment, harder to reach, and private."

"The staircase is a great space saver, and we worked to give it an unusual presence," says Delaunay. "It seems challenging to climb to some, even though it is actually very comfortable. This helps define the space on the mezzanine as tucked away from the rest of the apartment, harder to reach, and private."

The original kitchen was very impractical and inefficient. "Being on the top floor of a 19th-century building, all flues from lower chimneys meet and form many dark nooks and crannies. Those convoluted walls needed to become less chaotic, more calm," says Delaunay, who incorporated a mini vertical garden with aromatic herbs along a section of the kitchen wall near the window. 

Shop the Look
In the kitchen, a mini vertical garden provides fresh aromatic herbs thanks to a mix of direct sun and specialized artificial lighting. A vibrant rubber floor leads the eye forward.

In the kitchen, a mini vertical garden provides fresh aromatic herbs thanks to a mix of direct sun and specialized artificial lighting. A vibrant rubber floor leads the eye forward.

A steel work surface with a custom-integrated drainer was welded in place to stretch seamlessly over the length of the kitchen counter. The bright, rainbow-like kitchen floor is composed of 25 strips of eco-friendly, durable, waterproof natural rubber in 14 different colors.

Stainless steel counters stretch across the length of the kitchen.

Stainless steel counters stretch across the length of the kitchen.

Minimalist Hee Bar stools by Hee Welling are tucked underneath the counter.

Minimalist Hee Bar stools by Hee Welling are tucked underneath the counter.

"We were interested in a different kitchen space where the cabinets are not necessarily the focus," says Delaunay. "We wanted it to be very efficient, but with a certain sense of brash. The owner deals with color swatches on a daily basis and was immediately on board with the idea of a colorful floor."

"The rubber was available in large sheets that can be cut to any size. It also offered a wide range of 80 colors that allowed us to be very particular with the selection. We actually looked at 38 different combinations before choosing the final 14," he says.

The multi-hued rubber floor echoes the color swatches that the owner, a fashion designer, interacts with.

The multi-hued rubber floor echoes the color swatches that the owner, a fashion designer, interacts with.

A vertical garden made out of 26 ceramic pots mounted on a custom panel was also incorporated to bring a little nature into the kitchen. These  potted plants enjoy natural light from the window, and artificial light from a special fluorescent lamp recessed into the cabinet above. Each pot is equipped with a back reservoir and can be easily removed from the wall for refills, and the pots can be rotated when needed so that the plants grow evenly in all directions.

The natural light coming down from the second skylight bypasses the mezzanine to reach the bathroom at the lower level.

The natural light coming down from the second skylight bypasses the mezzanine to reach the bathroom at the lower level.

"We tried to keep and celebrate as much as possible of the existing 19th-century structure—the exposed wood beams, mezzanine floor structure, etc.—while radically transforming the space with light, built-in furniture and cabinets," says Delaunay. "The kitchen cabinet doors are off-the-shelf, standard modules. The budget was fairly low, so we worked towards good design using inexpensive materials and the existing historic elements."

The décor consists of midcentury modern furniture complemented with contemporary accessories.

The décor consists of midcentury modern furniture complemented with contemporary accessories.

Hike first level floor plan

Hike first level floor plan

Hike mezzanine floor plan.

Hike mezzanine floor plan.

Hike sectional drawing.

Hike sectional drawing.

Project credits:

Architecture and Interiors: Alexandre Delaunay of SABO Project / @sabo_project