A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire

Add to
Like
Comment
Share
By Caroline Ednie / Published by Dwell
When two equestrians resettle, a sagging water tower is part of the bargain.

A leaky four-story former water tower may not be the first place that springs to mind when picturing bright, clean living quarters. But following a refurbishment in a small town in southern England, a landmark Victorian-era brick tower is now a cozy retreat and "a special place to sit and unwind," says owner Sheryl Wilson. 

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 1 of 9 - In Fritham, England, Andrew Hollins and Sheryl Wilson repaired a water tower with the help of PAD Studio. An adjoining cottage containing bedrooms, a kitchen, and more is outfitted with LG solar panels. 

In Fritham, England, Andrew Hollins and Sheryl Wilson repaired a water tower with the help of PAD Studio. An adjoining cottage containing bedrooms, a kitchen, and more is outfitted with LG solar panels. 

Nine years ago, Sheryl and her husband, Andrew Hollins, both amateur equestrians, bought the property, which includes a cottage next to the tower, a courtyard, and even stables for their horses. They’d previously renovated some unconventional homes, such as a former chapel, so fixing the tower wasn’t quite a leap into the great unknown. But it was their most ambitious undertaking to date, Sheryl admits.

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 2 of 9 - Each floor of the tower is about 160 square feet. Prior to the formal renovation, Sheryl added mosaic tile from Fired Earth in the entrance hall. The hanging lights are by Industville and the high-back chair is by Nigel Griffiths. 

Each floor of the tower is about 160 square feet. Prior to the formal renovation, Sheryl added mosaic tile from Fired Earth in the entrance hall. The hanging lights are by Industville and the high-back chair is by Nigel Griffiths. 

"Our plan was to peel back layers of the previous owners’ decor to allow the brickwork to breathe." Darren Bray, architect

"The tower had been turned into a residential property some time ago, but it was very tired, the heating was inadequate, and the interiors weren’t up to modern standards," she reports. Furthermore, the 645-square-foot structure, built in the early 20th century and occupying a plateau in New Forest National Park, suffered from rain ingress and dampness. "Around a third of our living space is in the tower, so we wanted to put a lot of time and effort into the project," says Sheryl.

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 3 of 9 - The tower, which now holds a study and several other living spaces, was in disrepair. Its original brickwork had to be washed inside and out, and the exterior was coated with a hydrophobic mineral paint by Keim to make it harder for rain to penetrate. 

The tower, which now holds a study and several other living spaces, was in disrepair. Its original brickwork had to be washed inside and out, and the exterior was coated with a hydrophobic mineral paint by Keim to make it harder for rain to penetrate. 

The couple approached Darren Bray of Lymington-based PAD Studio with a proposal to consolidate and weatherproof the building, while at the same time preserving its original brickwork. "We had in mind a new entrance that would make a good, strong impression," says Sheryl. "The existing windows had great views, but they had heavy frames that cut out a lot of light, so we wanted to replace them. A new internal staircase was also needed."

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 4 of 9 - Littlehampton Welding made the steel staircase on the third floor.

Littlehampton Welding made the steel staircase on the third floor.

The six-month restoration stripped away doors, partitions, and thick, almost medieval window frames that had been added over the years to emphasize the building’s historic brickwork. Panes by two companies, Crittall and Smart Windows, were installed to maximize natural light and improve thermal performance.

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 5 of 9 - The facade is punctuated by windows of various shapes, including half-moons by Crittall. The armchair and chevron rug are from Graham & Green. 

The facade is punctuated by windows of various shapes, including half-moons by Crittall. The armchair and chevron rug are from Graham & Green. 

The overall mission, according to Bray, was to "form a narrative thread through the tower." He started with a new aluminum front door and a protruding window on the level above—a "camera lens" onto the courtyard and gardens.

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 6 of 9 - The bathroom occupies the highest chamber of the tower. A vintage pendant purchased from Skinflint Design hangs above a copper sink by William Holland. 

The bathroom occupies the highest chamber of the tower. A vintage pendant purchased from Skinflint Design hangs above a copper sink by William Holland. 

A sculptural steel staircase connects the third and fourth floors. Manufactured offsite and lowered into the tower through a third-story window, it rises up through a newly created double-height space that was formed by cutting away part of the fourth floor. The staircase culminates in a vaulted bathroom, the centerpiece of which is a freestanding copper tub.

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 7 of 9 - A freestanding copper tub, also by William Holland, sits exposed in a corner of the bathroom. The matching tile for the vanity and floor is by Marco Polo.

A freestanding copper tub, also by William Holland, sits exposed in a corner of the bathroom. The matching tile for the vanity and floor is by Marco Polo.

The reimagined tower exerts something of a restorative effect on its owners. "We probably spend more time outside than in, with our horses, but when we’re looking to unwind, it’s a lovely place," Sheryl says. "I didn’t think it warranted being turned into something ‘chi-chi.’ It’s a classic example of ‘less is more.’"   

A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 8 of 9 - A lens-like window, whose steel frame juts out toward the courtyard, has a built-in beech plywood seat for admiring New Forest National Park. The chair is vintage.

A lens-like window, whose steel frame juts out toward the courtyard, has a built-in beech plywood seat for admiring New Forest National Park. The chair is vintage.


A Refurbished Victorian-Era Brick Tower in Hampshire - Photo 9 of 9 -

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.