Courtyards Maximize Sunlight in This Renovated Australian Abode

Add to
Like
Share
By Melissa Dalton
Sliding panels of glass create a mesmerizing indoor/outdoor flow in this sleek addition.

Behind a traditional Federation facade lies the unexpected surprise of a modern, contemplative interior, thanks to a renovation from Coy Yiontis Architects in Prahran, Australia. While the team has restored the front of the home, they have also added a generous rear extension that hosts the main living areas. Let's take a tour.

Newsletter
Join the Renovations Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

A look at the restored front facade of the Federation home. The rear addition can't be seen from the street.

A look at the restored front facade of the Federation home. The rear addition can't be seen from the street.

Throughout the revamp, charming historical details were kept intact.

Throughout the revamp, charming historical details were kept intact.

The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool. The addition is bordered on the other side with another landscaped courtyard.

The glass addition wraps a tiled courtyard with a slim lap pool. The addition is bordered on the other side with another landscaped courtyard.

The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.

The extensive glass walls are composed of sliding panels in order to create complete indoor/outdoor flow with the courtyards on either side. "The two main courtyards are oriented to maximize morning sunlight into the home and permit cross ventilation," note the architects.

In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.

In this view of the living room, the landscaped courtyard is visible. "External spaces become an extension of living zones, maximizing the usable area of the site and contributing to the sense of generosity of space," the architects explain.

For the finish palette, the architects have chosen travertine and timber, using the wood strategically to foster flow. Travertine lines the floor, counters, and kitchen island, while timber is used to define the ceiling, highlight feature walls, and encase cabinetry.

For the finish palette, the architects have chosen travertine and timber, using the wood strategically to foster flow. Travertine lines the floor, counters, and kitchen island, while timber is used to define the ceiling, highlight feature walls, and encase cabinetry.

Shop the Look
Massproductions Tio Chair - Black
Massproductions Tio Chair - Black
Tio chair by the Swedish Massproductions is an elegant, stackable chair made solely from steel wire. Due to its transparency and clarity of design, the Tio chair blends in well with a large variety of architectural styles. The Tio chair is suitable both for indoor and outdoor use.
Cassina P22 Armchair
Cassina P22 Armchair
“I wanted to design an armchair for relaxation, in keeping with classic traditions but at the same time mixing in some modern influences," says French designer Patrick Norguet, famous on the international scene for his “french touch”.  And so the P22 armchair arose, a balanced combination of...
Muuto Cover Chair
Muuto Cover Chair
The Cover Chair was formed from the desire to create a comfortable and contemporary armchair with a clever wood construction. Designer Thomas Benzen aims for a crisp and vivid expression in the plywood while looking for a solid and grounded look in the frame and base of the chair.
A built-in barbecue is just accessible on the other side of the dining room. The chairs are the Pianca ‘Esse’ from Meizai.

A built-in barbecue is just accessible on the other side of the dining room. The chairs are the Pianca ‘Esse’ from Meizai.

Part of the renovation involved creating a master bedroom suite.

Part of the renovation involved creating a master bedroom suite.

The view into the en-suite bathroom. The repeated use of travertine and timber creates consistency with the rest of the house.

The view into the en-suite bathroom. The repeated use of travertine and timber creates consistency with the rest of the house.

In the bathroom, skylights have been placed in the existing roofline to bring in more natural light. A glass partition and frameless mirror visually expand the space.

In the bathroom, skylights have been placed in the existing roofline to bring in more natural light. A glass partition and frameless mirror visually expand the space.

The shower is enclosed in travertine and topped with a skylight.

The shower is enclosed in travertine and topped with a skylight.


Project Credits:

Architecture and Interior Design: Coy Yiontis Architects

Builder: Nuance Enterprises, Tony Scott

Structural Engineer: Webb Consult, Michael Webb

Landscape Design: Garden Designs, Renata Fairhall

Styling: Swee Design