Budget Breakdown: A Former Berkeley Commune Is Surgically Renovated for $944K

Budget Breakdown: A Former Berkeley Commune Is Surgically Renovated for $944K

By Jennifer Baum Lagdameo
A close-knit team seismically retrofits and reimagines a 1905 residence that had suffered through years of shoddy work.

Located on a peaceful street just five blocks from downtown Berkeley, Eric and Miko Gellerman’s three-level, cedar-shingled home has had several past lives: When it was originally built in 1905, it was a two-story cottage with a gable roof, which was later subdivided and remodeled with piecemeal, non-permitted work. In the ’60s, it served a stint as a commune with a bathroom-turned-darkroom rumored to have been used by landscape photographer Ansel Adams.

Join Dwell+ to Continue

Subscribe to Dwell+ to get everything you already love about Dwell, plus exclusive home tours, video features, how-to guides, access to the Dwell archive, and more.

Try Dwell+ for FREE

You can cancel at any time.

Save