Facade Focus: Wood
Add
Like
Comment
Share

The architects plotted the striated addition with the owners’ primary goal in mind: to engage with the outdoors year-round. The walls of the rear kitchen and living space are virtually all glass, allowing sight lines to the existing gardens and new pool house through a series of framed vignettes onto the backyard landscape.

The glass box is bookended by uniform “fins” that mark the edge of each picture window. That motif rotates 90 degrees clockwise as mahogany framing on the nearby pool house. According to firm principal Nader Tehrani, “The cladding on the renovation emphasizes verticality and the cladding on the pool house is a play on horizontality.” The two freshly minted facades create a study in contrasts that references New England traditions (board-and-batten and shiplap siding, respectively) without replicating them.

Architecture firm NADAAA planned a striated addition to a brick neo-Georgian house in Boston with the owners’ primary goal in mind: to engage with the outdoors year-round. The walls of the rear kitchen and living space are virtually all glass, allowing sight lines to the existing gardens and new pool house through a series of framed vignettes onto the backyard landscape. The glass box is bookended by uniform “fins” that mark the edge of each picture window, as shown here. Photo by John Horner.

Details
Project: Newton House
Architect: NADAAA
Comments
Dwell Life © 2016Download our iOS App