Before & After: A Nashville Midcentury Now Gleams With Natural Light

Add to
Like
Share
By Lucy Wang
Renovated for the first time since it was built in 1955, a Nashville home is updated to meet modern demands while staying true to its midcentury bones.

With a budget of $700,000, designer Hannah Crowell of Crowell & Co. Interiors and architect Michael Goorevich transformed an uninspired, 1960s ranch-style residence into a bright, contemporary home filled with light, landscape views, and plenty of modern art.

Newsletter
Join the Renovations Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

Before: located in the West Meade neighborhood, the original house featured a red-brick exterior with cream-colored, hardboard banding.

Before: located in the West Meade neighborhood, the original house featured a red-brick exterior with cream-colored, hardboard banding.

"My client reached out to me on the front-end during the architectural drawing stage, which is my ideal time to come on board," says Hannah of the highly collaborative design process.

"We bumped up the roof line in two spots to create dramatic ceilings in the living area and flood the rooms with light," explains Hannah. "The brick and hardboard were then painted black, and we added cedar siding to add depth."

"We bumped up the roof line in two spots to create dramatic ceilings in the living area and flood the rooms with light," explains Hannah. "The brick and hardboard were then painted black, and we added cedar siding to add depth."

A new entry was created with a door set at a slightly lower elevation than the original.

A new entry was created with a door set at a slightly lower elevation than the original.

Despite the residence’s 2,200-square-foot size, the original house had a diminutive feel due to low ceilings and abundance of dark wood paneling.

Before: the kitchen was wrapped in dark paneled wood and featured a very tight layout.

Before: the kitchen was wrapped in dark paneled wood and featured a very tight layout.

The modern kitchen feels much more bright and airy with greater access to natural light and all-white cabinetry.

The modern kitchen feels much more bright and airy with greater access to natural light and all-white cabinetry.

To open up the interiors and inject a contemporary aesthetic, Hannah and Michael replaced hundreds of square feet of wood paneling with bright white walls and knocked down dividing walls while adding large windows. 

Before: the guest bath was fitted with dark and dated tiling. The tiles, vanity, and fixtures were all replaced.

Before: the guest bath was fitted with dark and dated tiling. The tiles, vanity, and fixtures were all replaced.

The guest bath was given an elegant update with graphic, goose-print wallpaper, while the original floor plan and window were kept intact.

The guest bath was given an elegant update with graphic, goose-print wallpaper, while the original floor plan and window were kept intact.

Parts of the roof were raised, and an extension was added to bring greater amounts of light into the three-bedroom house, which now measures 2,756 square feet. 

Key to the renovation was creating a linear, open-plan layout for the communal areas, which included converting the garage into the new living room to allow the dining space to be located in the former living room. The garage was relocated to a new carport lined with Douglas fir. 

Before: the original entry and living room was later turned into the bar and dining area.

Before: the original entry and living room was later turned into the bar and dining area.

Walls were knocked down to connect the living room and dining area, while a see-through fireplace partitions the rooms. The bright fuchsia rug was a vintage find.

Walls were knocked down to connect the living room and dining area, while a see-through fireplace partitions the rooms. The bright fuchsia rug was a vintage find.

Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.

Formerly the garage, the new living room feels bright and spacious thanks to large windows, white walls, and a vaulted ceiling.

White walls, natural light, and a neutral color palette provide an ideal setting for displaying the owners' art collection.

White walls, natural light, and a neutral color palette provide an ideal setting for displaying the owners' art collection.

"My client’s highest priority was building a pool," says Hannah. "The property had 2 flat acres—rare in this neighborhood—which was ideal for a pool. We were able to do a very simple and modern granite pool with a beautiful contrast of concrete and decking... and still have room in the back yard for a giant vegetable garden."

"My client’s highest priority was building a pool," says Hannah. "The property had 2 flat acres—rare in this neighborhood—which was ideal for a pool. We were able to do a very simple and modern granite pool with a beautiful contrast of concrete and decking... and still have room in the back yard for a giant vegetable garden."

In addition to renovating the home's two bedrooms, Hannah and Michael added a new extension to house the master suite located in the back of the home with beautiful views of the pool.

In addition to renovating the home's two bedrooms, Hannah and Michael added a new extension to house the master suite located in the back of the home with beautiful views of the pool.

Shop the Look
Knoll Saarinen Tulip Armchair
Knoll Saarinen Tulip Armchair
Eero Saarinen called himself a “form giver,” and everything he designed – from the Gateway Arch in St. Louis to his Womb™ Chair to his Pedestal Table – had a strong sculptural quality. “The underside of typical tables and chairs makes a confusing, unrestful world,” said Saarinen.
Nelson Thin Edge Bed
Nelson Thin Edge Bed
With a slim, horizontal profile, precise detailing, and expert woodcraft, the Nelson Thin Edge Bed brings George Nelson's elegant minimalism to the bedroom once more.
Rejuvenation and Cedar & Moss Sconce
Rejuvenation and Cedar & Moss Sconce
We collaborated with innovative Portland designer Cedar & Moss to create this classic semi-flush light. Featuring an exclusive design, this globe light combines classic modern lines with unparalleled texture and shine. Each one is built to your specifications at our Portland, Oregon factory.
Marble-like, porcelain tile laid in a herringbone pattern gives the master bath a luxurious feel.

Marble-like, porcelain tile laid in a herringbone pattern gives the master bath a luxurious feel.

Project Credits:

Architect of Record: Michael Goorevich (@mgoorevich)

Builder/ General Contractor: Jason Wilkerson - JW Construction 

Interior Design: Crowell + Co. Interiors (@hannahcrowell)

Cabinetry Design: Michael Goorevich