This Airy Portland Loft Was No Easy Task to Transform

This Airy Portland Loft Was No Easy Task to Transform

After four years and three phases of renovation, this loft went from a cozy home for three to a spacious and refined dwelling for four.

In the beginning, the renovation seemed like it would only scratch the surface. The building was constructed in 1923 as a commercial hub in Portland, Oregon's Pearl District, and its floors were all converted into residential lofts in 2008. Designer Courtney Nye was tasked with upgrading the fourth-floor penthouse. 

Nye used Monarch Plank wood flooring throughout the home to create a united base for the rest of the design. The Croft House sectional sits above a vintage rug, and the nearby chandelier is by Apparatus Studio.

She signed on in 2015, soon after the couple purchased the home. But what was initially thought of as a minor modernization transitioned into a more detailed facelift. It took four years of on-and-off work, and three phases, to turn this property into the dream home the clients had always envisioned. 

"When the owners initiated this project, they had one baby," Nye says. "They've since grown to a family of four." 

Since the main living space gets plenty of natural light—a coveted detail in Portland—Nye sought to make the most of it. The neutral palette keeps the eye on the surrounding city views. 

The extended timeline was due in part to busy schedules—both owners are at the respective helms of an investment company and an architecture firm—but also because of its widened scope. When Nye first met the pair through a previous client, they showed her a single two-bedroom, two-bathroom unit to overhaul. But later, the couple purchased the adjoining one-bedroom, one-bathroom unit, and asked if Nye could adjust her plans to make the extra space into a playroom and guest area. She was game, and the clients were excited to see what could be done with a bigger challenge. 

Existing Thermador appliances were used in the kitchen, alongside a dark granite stone that Nye found for the countertops. Bride's Veil by Phase Design stools sit under Terho by Mater pendant lights. 

"At the initial kick-off, they just needed a few furniture items in the master bedroom and a change of paint. The construction aspect included updating the fireplace tile and remodeling the master bathroom," Nye remembers. 

"The owners wanted to stay away from marble for durability reasons and didn’t like the look of a lot of traditional granites," Nye says. "This stone is a granite but has the veining of marble and a very striking appearance." 

That was before phase two began: Joining the two units into one home. Nye's biggest concern was ensuring that each space would eventually feel like a seamless whole, and she decided that a neutral palette of mostly cream, blue, pink, and gray would be best for the expansive floor plan. Those shades would also do well to highlight the loft's many floor-to-ceiling windows, which look over one of the best areas in Portland. "They have views of the city and restaurants below," she notes. "It's a very vibrant, walkable neighborhood." 

A custom coffee table made by Nye and Crossfire Fabrication sits between a CB2 sofa and vintage kids' chairs. The pendant light is by Pholc. 

Shop the Look
Aesop Reverence Hand Wash & Hand Balm Duet
What it is: A pair of exceptional exfoliating formulas that cleanse and hydrate your hands, presented in a box perfect for giving.

Once Nye had a layout that combined the two units through a hallway, she spent the rest of the second phase updating the kitchen. The couple agreed to keep the original footprint, but they wanted to swap the dated materials and create a flow that would lead naturally to the outdoor entertaining area.

The playroom area also features a kitchenette, with a Concrete Collaborative countertop and a table by Matthew Philip Williams. The shelving system is by String Furniture. 

"The granite countertops have the movement of marble and a very unique feel," Nye says. "We grounded the dark countertops with the dark green lower cabinetry and kept the new uppers white to blend in with the wall. We continued elements of this palette on to the outdoor patio with the custom terrazzo dining table." 

The kids' bathroom vanity was custom-designed by Nye with fabrication by Matthew Philip Williams. The mirror, rail, and stool are by Coolican and Company. 

The final phase turned toward the guest bathrooms. All three bathrooms are centralized in the core of the loft, making its otherwise readily available natural light scarce. But while the master bathroom gains some brightness from its bedroom, the two others aren't so lucky. Nye chose to embrace that mood, especially in what would be the kids' bathroom when visitors weren't around. 

Workstead sconces and artwork by Zoe Bios Creative add more drama to the feature wall in the master bedroom, which is completed with a bench from Design Within Reach. 

"We didn't want it to feel like a kids' bathroom, even if it functions like one," Nye says. "The glass shower partition holds open to 90 degrees against the wall so that the owners can access the controls and bathe the kids easily. The custom vanity cabinet has concealed full doors to hold the kid's towels and baskets of bath toys. And the full length mirror helps to bounce more light around the space." 

A guest bathroom is awash in blush for a lighter departure from the other, featuring a Concrete Collaborative countertop and hardware and sconces from Park Studio LA. 

In the end, Nye and the clients accomplished a hard-won goal. Each phase built on one another to create a comfortable home that was worth the wait. 

Nye custom-designed the outdoor dining table with fabrication by Matthew Philip Williams, and it's surrounded by chairs from Menu.

"When it came to the execution, the owners trusted me to run with the design," she says. "As a whole, the loft feels cohesive, even though it was designed over the course of several stages."

Related Reading:

A 1920s Portland Warehouse Is Rehabbed Into an Industrial-Chic Home

A Modern Micro-House in Portland Clad in Local Fir

Before & After: A Mullet Renovation Fills a Portland "Super Bungalow" With Daylight

Project Credits: 

Builder: Oltean Construction, LLC

Interior Design: Courtney Nye Design

Published

Last Updated

Save

Get the Renovations Newsletter

From warehouse conversions to rehabbed midcentury gems, to expert advice and budget breakdowns, the renovation newsletter serves up the inspiration you need to tackle your next project.