Best of Quebec Architecture 2009
Add
Like
Comment
Share

The Bernier-Thibault project was actually an addition to an existing home, which put two similarly-sized boxes on the property—one atop the roof of the existing house and one in the garden beside it. The primary materials were yellow birch, oxidized steel, and glass, the first two of which were sourced locally. The garden box was built as a playroom for the couple's children. Its large glass doors open the interior space onto the courtyard, and the greenery of the outdoor space is extended into the roof of the playroom, creating a continuous natural view from above.

The second box acts like a light well for the other floors of the house, filtering daylight down through windows that occupy the majority of the wall space. The treehouse-like top level provides a viewing platform and an additional private nook for the parents, placed as it is above their bedroom. The extensive use of glass lightens the appearance of the structure and keeps the additional height of the house from seeming too heavy or imposing. Check out the slideshow for more views of this project.

Comments
Dwell Life © 2016Download our iOS App