A Renovated Flat in Moshe Safdie's Habitat '67
Add to
Like
Comment
Share
By Alex Bozikovic / Published by Dwell
Recommended by
A flat renovated by a pair of fashion insiders breathes new life into architect Moshe Safdie's iconic Habitat '67 building.

Montreal’s Old Port, lined with brawny cranes and fine 18th- and 19th-century facades, offers the perfect tableau of a traditional river city. But a glimpse across the St. Lawrence River reveals Habitat ’67, towering in the distance like the building blocks of a playful young god. The building stands equally tall in the city’s architectural history: Conceived by architect Moshe Safdie when he was a 23-year-old student as a model of prefab housing, the residential complex was a standout at the city’s 1967 world’s fair, known as Expo ’67, and is now a landmark of architecture in Canada.

“We wanted a space for entertaining groups, and also ourselves, that felt open—almost like a loft,” says Peart of the couple’s mezzanine-level living room.

“We wanted a space for entertaining groups, and also ourselves, that felt open—almost like a loft,” says Peart of the couple’s mezzanine-level living room.

Designer Byron Peart, originally from Ottawa and cofounder of the leather goods and accessories brand Want Les Essentiels de la Vie, had wanted to live there “since forever, basically,” he recalls—ever since he first visited Montreal as a child. Recently, he and his partner, the German-born fashion executive Stefan Weisgerber, realized that dream when they bought one of the 148-unit building’s apartments: three concrete “cubes” that had been gutted and left unfinished by the previous owner. The couple turned the two-level space into a polished home that brings Safdie’s creative modernism into the 21st century.

The couple’s white Bulthaup kitchen is set within a double-height volume hung with Tom Dixon Beat lights, arranged in a custom configuration by interior designer Maria Rosa Di Ioia. Overhead, Cubit shelving artfully displays books and objects, accessible by a glass-walled footbridge added during the renovation.

The couple’s white Bulthaup kitchen is set within a double-height volume hung with Tom Dixon Beat lights, arranged in a custom configuration by interior designer Maria Rosa Di Ioia. Overhead, Cubit shelving artfully displays books and objects, accessible by a glass-walled footbridge added during the renovation.

For the enormous crowds at the world’s fair 45 years ago and ever since, Habitat has been a manifestation of the potential of prefabrication. It’s comprised of box-shaped concrete modules that were built at a nearby factory and lifted by crane into three irregular pyramids. The modules interlock in a variety of configurations, producing units of varying sizes and levels. Each apartment has one or more outdoor terraces, which are located on the roofs of adjacent units.

Though their unit was gutted, Peart and Weisgerber were highly attentive to the remaining details of Safdie’s design.

Though their unit was gutted, Peart and Weisgerber were highly attentive to the remaining details of Safdie’s design.

Aiming to create a more humane model for the inner-city high-rise, Safdie envisioned a building that would offer many of the amenities of a suburban house: lots of light, fresh air, gardens, and outdoor “streets” on which residents could gather and mix. One of Safdie’s mentors from architecture school, working as an Expo ’67 organizer, hired him to work on the fair’s master plan. And—in a sign of that era’s experimental spirit—the organizers then commissioned the young architect to oversee the construction of a design based on his student thesis project. In the end, budget reductions forced Safdie to downscale his plans, and a 22-story section with a planned mix of uses, including a school and retail spaces, never came to pass.

They restored small alcoves to rooms including the office (shown here) and living room and worked carefully with the existing windows. They also hunted down a craftsman, Marc Ablasou, to install oak floors in a herringbone pattern—a touch that subtly complicates Safdie’s aesthetic. In the office, the mirrored console is vintage and the Grand Prix chair is by Arne Jacobsen for Fritz Hansen.

They restored small alcoves to rooms including the office (shown here) and living room and worked carefully with the existing windows. They also hunted down a craftsman, Marc Ablasou, to install oak floors in a herringbone pattern—a touch that subtly complicates Safdie’s aesthetic. In the office, the mirrored console is vintage and the Grand Prix chair is by Arne Jacobsen for Fritz Hansen.

Still, when Weisgerber and Peart went apartment hunting, they found the complex remarkably well preserved. The concrete exterior bears some water stains, but each architectural detail—from the planters along the elevated walkways to the broad pyramidal fountain—is more or less intact. (It helps that Safdie still owns a place on the top floor and keeps a watchful eye on the complex.) Though some of their neighbors’ units feature pink wallpaper and chintz drapes, Weisgerber and Peart wanted their new home to harmonize with the building’s original architecture. “The challenge was to make ours a modernist unit that was timeless and classic,” Peart says. “We wanted it to feel representative of what [Safdie] wanted the building to be.” 

In the couple’s art-filled living room, a vintage coffee table sits atop a rug by Gunta Stölzl, purchased from Design Within Reach. To accommodate get-togethers with friends and family (Peart’s twin brother, Dexter, lives in a neighboring unit with his wife and daughter), they sought a sofa that could hold 10 to 15 people at a time. The George sectional, designed by Antonio Citterio for B&B Italia, fit the bill.

In the couple’s art-filled living room, a vintage coffee table sits atop a rug by Gunta Stölzl, purchased from Design Within Reach. To accommodate get-togethers with friends and family (Peart’s twin brother, Dexter, lives in a neighboring unit with his wife and daughter), they sought a sofa that could hold 10 to 15 people at a time. The George sectional, designed by Antonio Citterio for B&B Italia, fit the bill.

To the duo, that meant an interior influenced by the greats: Scandinavian design, Mies and the Bauhaus, and American mid-century industrial design. The couple started with a raw shell. Interior designer Maria Rosa Di Ioia of Idea Design worked with them to rebuild the apartment with a palette of white, black, and oak that sets a backdrop for their colorful collection of art, books, furniture, and vintage Expo ’67 memorabilia.

In the living room, a Lake credenza by BDDW is topped with a Bauhaus chess set and a portrait of Ernest Hemingway by the artist Yuriy Rudnev.

In the living room, a Lake credenza by BDDW is topped with a Bauhaus chess set and a portrait of Ernest Hemingway by the artist Yuriy Rudnev.

From Peart and Weisgerber’s front door, you can admire river views and many of the building’s unique details, including entryways scattered up and down staircases and cantilevered concrete rooms. The entrance to the apartment leads to a double-height space, formed by two stacked concrete cubes; the bedrooms are to the right, while the living room is upstairs in a higher-level box. Just off the entrance is a kitchen with white Bulthaup cabinetry and in the opposite direction, a dining area crowned with a passerelle, or footbridge, made of slatted white oak and black steel, that stretches through the top half of the space. “We couldn’t leave all that space unused,” Peart says. The passerelle leads to a spectacular set of bookcases, from the German manufacturer Cubit, which mimics the intersecting boxes of the building’s architecture.

The walls in the downstairs den are covered in Deborah Bowness’s Genuine Fake Books wallpaper and a set of String bookshelves. The leather chesterfield sofa is by Natuzzi.

The walls in the downstairs den are covered in Deborah Bowness’s Genuine Fake Books wallpaper and a set of String bookshelves. The leather chesterfield sofa is by Natuzzi.

The thoughtful interplay of scales is a device that makes the interior work well, despite the unconventional layout. The upstairs living room is about 625 square feet, with enough space to dock a boat-size plush B&B Italia sectional. But it is the windows, tucked into two corners of the room, that dominate, offering unbeatable views of Montreal’s Old Port and skyline. A massive fireplace of Noir St. Laurent marble counters the view with some dark-hued heft. This combination of glass and marble reminds Weisgerber, a well-read and devoted fan of Bauhaus architecture, of Mies’s work. “It’s our tribute to the Barcelona Pavilion,” he says, of that famous building—a labyrinth of reflective glass, marble, and water—from the 1929 International Exhibition.

In the dining area, a vintage table is surrounded by Eames DCM chairs topped with leather cushions custom-made by Peart. A PH5 pendant lamp by Poul Henningsen for Louis Poulsen hangs overhead.

In the dining area, a vintage table is surrounded by Eames DCM chairs topped with leather cushions custom-made by Peart. A PH5 pendant lamp by Poul Henningsen for Louis Poulsen hangs overhead.

Though four decades have passed since its construction, Safdie’s architectural vision remains intact. Habitat ’67 is still a place where forthright modernist forms, lovely vistas, fresh air, and intimate promenades are all part of the everyday experience of living. When Weisgerber and Peart arrive home, removed from the traffic of the city, they escape into an environment where the architectural ideals of the 1960s are still, within their concrete walls, alive. “This place is a refuge,” Weisgerber says, “and we have worked hard to make it that way.”  
 

Details
Project: Peart-Weisgerber Residence
Architect: Moshe Safdie
a

Alex Bozikovic

@alex_bozikovic

Alex Bozikovic is a Toronto based writer and editor for the Globe and Mail and frequent Dwell contributor. While interviewing Studio Junction's Christine Ho Ping Kong and Peter Tan, the architect-residents of the Courtyard House, he was impressed by the couple's remarkable DIY chutzpah and became inspired to try a major project himself. Someday. Maybe.

Comments
Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
The author will be notified whenever new comments are added.
Dwell Life © 2016Download our iOS App

Join us and discover, create, and collaborate with the Dwell community.

Log in