A Melbourne Home Gains a Gorgeous Glass-Fronted Addition

Add to
Like
Share
By Jennifer Baum Lagdameo
A glass-fronted addition aims to re-engage a small-scale Melbourne home with its exuberant garden.

When Melbourne-based Taylor Knights was tapped by clients—a creative couple with a teenager—looking to add a flexible space to their existing bungalow in the suburb of Brunswick West, the team of architects crafted a handful of solutions to meet the family's evolving needs.

For starters, the team decided to repurpose the property's generous ivy-lined side access, creating a lush and unassuming new entry point at the center of the home. Existing rooms were converted to accommodate the family's private space, with the addition—accessed via the new entrance— now serving as the social heart of the home. Scroll ahead for a closer peek.

Newsletter
Join the Daily Dose Mailing List

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design

The architects were looking to create a space that would reflect the client’s eclectic and playful sensibility, while also establishing a connection between the new living spaces and lush garden. 

The architects were looking to create a space that would reflect the client’s eclectic and playful sensibility, while also establishing a connection between the new living spaces and lush garden. 

The team created a new entrance for the home, which leads directly into the new addition. 

The team created a new entrance for the home, which leads directly into the new addition. 

The strategy behind the revamp was to arrange the spaces around three sculptural masonry walls, which would create cozy nooks while also revealing the open plan of the addition.

The strategy behind the revamp was to arrange the spaces around three sculptural masonry walls, which would create cozy nooks while also revealing the open plan of the addition.

Thanks to large, expansive windows, the addition lets in an abundance of natural light. 

Thanks to large, expansive windows, the addition lets in an abundance of natural light. 

Shop the Look
Sibast No 8 Chair
Sibast No 8 Chair
In 1953 Helge Sibast designed the chair Sibast No 8. A Danish design classic, which was part of the Danish design wave in the 1950’s and 60’s, and was sold around the world. Now more than 60 years later the chair is the first to be re- launched by the grandson and his wife, Ditlev & Anna Sibast.
Ligne Roset Togo Sofa
Ligne Roset Togo Sofa
Ligne Roset’s Togo Sofa has become a classic ever since its creation over 40 years ago. Designed by Michael Ducaroy, the distinctive, low-profile silhouette is built specially for comfort with an ergonomic design that makes it an inviting spot to curl up. The frame is made up of three densities of...
Byredo Burning Rose Candle
Byredo Burning Rose Candle
What it is: A uniquely scented candle handmade in France using mouth-blown glass and a cotton wick.  Fragrance story: She is one of those who leave a trail of fire in their path. Her magnetism draws all eyes. Her elegance is dizzying. There is nothing demure about this rose.
Through careful consideration, the architects have designed an open-plan layout that also featured options for privacy and seclusion.

Through careful consideration, the architects have designed an open-plan layout that also featured options for privacy and seclusion.

Since the clients requested that the extension be designed to accommodate their diverse collection of artwork and literature, it's no surprise the family's favorite Kandinsky (shown above) served as inspiration for the tonalities and the material palette of the interiors.

Since the clients requested that the extension be designed to accommodate their diverse collection of artwork and literature, it's no surprise the family's favorite Kandinsky (shown above) served as inspiration for the tonalities and the material palette of the interiors.

Because sustainability was also a big priority, energy-efficient glazing and sustainable timber selections have been used throughout the project.  

Because sustainability was also a big priority, energy-efficient glazing and sustainable timber selections have been used throughout the project.  

The unique floor treatment includes a two-pour concrete-slab method, which allows for insulation to be placed between the slabs, making the space highly thermal efficient. 

The unique floor treatment includes a two-pour concrete-slab method, which allows for insulation to be placed between the slabs, making the space highly thermal efficient. 

The addition now forms a comfortable and fully functional social heart for the home. 

The addition now forms a comfortable and fully functional social heart for the home. 

Project Credits:

Architect of Record: Taylor Knights

Builder/General Contractor: Gareth Cannon/ GC &F Constructions

Structural Engineer: R. Bliem & Associates

Interior Design: Taylor Knights

Cabinetry Design/Installation: Marant Industries

Stay Here in Melbourne