A Futuristic Abode in Australia Draws Inspiration From Star Wars

A Futuristic Abode in Australia Draws Inspiration From Star Wars

By Marissa Hermanson
When tapped to create a contemporary home with clean lines, ample light, and a view, Austin Maynard Architects find inspiration in the macrobinoculars from Star Wars.

After being inspired from the sleek and powerful binoculars used by Luke Skywalker in Star Wars: The Empire Strikes Back, perspective took high priority when Austin Maynard Architects designed a 3,337-square-foot residence in Newcastle, Australia.

To meet the homeowners’ requests, the Victoria, Australia–based firm created the home with vistas and transparency in mind. Because the lot overlooks both the Tasman Sea and Newcastle city skyline, they wanted to maximize views from multiple areas throughout the property.

Lush landscaping softens the steep driveway that leads to the garage at the base of the house.

The architects achieved this through deliberate window placement and by embracing transparent materials such as fiberglass, which was used in constructing the airy front balcony. As a result, ocean views can now be seen from almost every space, including the home's rear shower.

The top floor of the home is propped on three large steel supports that resembles paperclips.

With perspective as the main priority, the architects also were careful not to obstruct neighbors’ views of the waterfront as well. 

A transparent balcony allows unobstructed views of the sea and Newcastle's city skyline.

The contemporary residence embraces the property’s unique topography, working with the steep hill that slopes down towards the street. To further optimize eye-catching views, it was situated on three terraced levels.

Shop the Look
HAYAbout A Stool 38 Barstool
The son of a cabinetmaker and raised in the Scandinavian design tradition, Hee Welling understands the power of simple, logical and useful solutions. He’s a graduate of the Royal Academy of Fine Arts in Copenhagen, and the founder of his eponymous design studio.
AYTM Grasil Floor Candle Holder
Basic, stunning beauty. With a solid marble base and exquisite brass and powder coated details, the Grasil candleholders provide a unique look and overwhelming elegance.
West Elm Iris Planter and Chevron Stand
Put your favorite plants on a pedestal with this planter and metal stand set. In a stone and cement composite material, the planter is lightweight and easy to move, while the powder-coated steel base lifts it off the ground for a lighter, airier display.

The home's sci-fi structure seems to hover over the landscape.

The architects were able to work with the property's steep topography by creating three distinct levels for the home.

The garage is located at the foot of the property, along with an entry path snaking through an adjacent garden. An elevator leads from the garage to the various levels of the home, and is concealed within the kitchen cabinetry on the third floor. 

In the bright and airy kitchen, top-of-the-line appliances include a Miele integrated refrigerator, a Liebherr freezer unit, and a concealed Qasair Condari Westmore rangehood. The Salinas System Kitchen island was designed by Patricia Urquiola for Boffi. 

Shop the Look
Normann Copenhagen Steel Base Form Barstool
Form barstool from Normann Copenhagen features the same clean-lined and innovative design as the collection’s chairs: its rounded legs are joined to the seat with a cup system which gives the barstool its unique and contemporary look.
Vitra Eames House Bird
The Eames House Bird rose to stardom in the 1950s when Charles and Ray Eames pulled it from their own living room and positioned it with a group of Eames® DKR chairs for a poster.
Umbra Nesta Tiered Planter
Accent your living space by bringing the outdoors in with this sculptural tiered planter. The white speckled ceramic pot can be rested inside the sculptural base at different angles to help you show off your favorite house plants.

Propped on three steel forms and a recycled brick base colored in graffiti, the property's main living area consists of a large, white steel box that houses the open-concept kitchen, along with living and dining areas. 

Sleek cabinetry extends from the kitchen to the dining room for extra storage.

In the living room, the Bend Sofa was designed by Patricia Urquiola for B&B Italia. Cementa Smoke Matt floor tiles were sourced from Surface Gallery.

The master suite and study are located at the back of the house, and the floor below has two additional bedrooms and a bathroom. The transparent fiberglass floor of the balcony welcomes in light to better illuminate the bedrooms on the ground floor.

Lush landscaping designed by Octopus Garden Design extends from the front yard through a terraced side garden into the backyard. 

Project Credits:

Architect: Austin Maynard Architects

Builder/General Contractor: CHC Builders

Structural Engineering: Lewis Engineering

Landscape Design: Octopus Garden Design

Save

Get the Dwell Newsletter

Be the first to see our latest home tours, design news, and more.