In True California Style, This Venice Beach Home Hovers Above a Pool
View Photos

In True California Style, This Venice Beach Home Hovers Above a Pool

Add to
Like
Share
By Alia Akkam
An eager-to-downsize couple with a knack for entertaining fall in love with a tree-surrounded property for their next chapter.

In their old Brentwood abode, a carefree Los Angeles couple frequently invited friends over for dinners revolving around from-scratch pies straight out of their big pizza oven. But once the kids grew up and moved out, it was time to downsize and start anew in charming, walkable Venice Beach.

A sense of privacy is conjured by the abundance of trees at the edge of the site.

New York architecture and design firm Reddymade knew exactly how to create a compact house for the big-hearted couple that wouldn’t quell their penchant for entertaining. Founder Suchi Reddy was well acquainted with their spirited personalities, having first met the couple on vacation before fast becoming friends.

During the day, the pool enlivens the exterior with its dappled reflections; at night it casts a soft glow.

"They are both so generous and passionate about building community. Their world is full of interesting people, and they always want them to come visit. They love collaboration and conversation," explains Reddy.

Overlooking the pool is a relaxing seating nook.

The house the couple became enamored with was designed by L.A.-based m_Royce Architecture at the request of the original owner, who grew up on the property in the 1950s. It flaunts two volumes, with the private bedroom and bath spaces floating structurally above the public ones. 

This layout, in classic California fashion, merges the interiors with the gardens and lap pool. The couple brought Reddymade on to refine this "spec home" and customize it through different materials, proportions, and details. 

Black metal and wood define this staircase leading to the guest suite over the garage.

"It's a little black volume that sits inside," says Reddymade founder Suchi Reddy of the sculptural staircase.

First, Reddy fostered a deeper sense of privacy by expanding the dwelling’s boundaries from beyond its glass walls to the podocarpus trees framing the site. She also scrapped plans for perforated metal facade elements, replacing them with stained black oak instead. Covered in polished dark concrete, the ground level blends with the exterior, forming a vast, seamless floor plate. The cladding of the main house melds dark wood with soffits that return to the ceilings so that the eye is drawn outwards.

Just off the living area is the pool—an enchanting sight while dining at the customizable table.

The home’s private areas hover above the common spaces.

One focal point, seen from the entrance, is the kitchen’s sculptural black island, crafted from composite stone. A matching black dining table can be lengthened all the way to the patio to seat as many as 30 people.

The homeowners are constantly entertaining, and the expansive patio is a prime gathering spot.

"They wanted to have a dining table as long as possible for big events like Thanksgiving," says Reddy. "The house had to be flexible in ways that accommodated their lifestyle." 

A bookcase adds visual intrigue to the staircase connecting the lower level to the master suite.

The couple's affinity for playful art extends to the hallway.

Adjacent to the dining area, a motorized door fully opens up to nature and the pool significantly strengthens a dialogue between the outdoors and indoors. In back, a separate guest house above the garage is accessed via a black staircase—yet another warm, sculptural form. Underneath it, the patio morphs into a Zen rock garden.

The bright, natural light–filled library transitions into a guest bedroom with the help of a Panelite wall.

Reddy says it was essential the overall layout be "spacious, comfortable, and welcoming"—and that serene feeling also pervades the second floor. Here, white oak winds its way through the master suite and conjures a minimalist Japanese feel with quarter-sawn bleached oak cabinets and a commodious bathroom featuring a Hinoki soaking tub against a backdrop of large-format porcelain tiles.

The master bedroom, with its photography-laden walls, feels like a petite art gallery. 

The serene master bath, complete with deep Hinoki soaking tub.

Marked by a glass facade, the front room of the house, beside the entry, is a relaxing library that doubles as a guest room courtesy of a retracting, translucent Panelite wall that "still keeps the free-form architecture open," says Reddy.

Floor plans

Related Reading:

10 Modern Homes in Venice Beach, California 

A Modern Bungalow in Venice Beach

Project Credits:

Architect of Record: Matthew Royce

Interior Design: Reddymade / @reddymadedesign

Builder/General Contractor: Kasis Construction and Pillar Homes

Structural Engineer: Jeff Guh

Landscape Design Company: Fiore Landscape Design

Cabinetry: Taek Oh, Redraw LLC

Get the Dwell Newsletter

Get carefully curated content filled with inspiring homes from around the world, innovative new products, and the best in modern design.

See a sample