201 Shed & Studio Design Photos And Ideas

For the Minneapolis Rowing Club Boathouse, VJAA used a rhythmic series of roof trusses made out of glue-laminated beams, steel posts, and steel cables. As the angled trusses come together and support the curving, plywood roof structure, they reflect the power and grace of a rower's oar stroke.
A restored cinderblock sauna sits across from the main house.
A small triangular window punctuates the interior of the floating sauna.
The elevated office also won an award for its sleek design.
The family room becomes a meeting point
A steel bookcase designed by the firm divides the space
A small library under the stairs
The garage, studio and Haven (outdoor porch retreat) are clustered to complete the courtyard, with accent colours providing identity and visual relief.
View from rear with Haven and Studio to right
An abundance of natural light creates ideal work conditions for the client, while the one-inch-thick insulated glass helps mitigate solar heat gain.
Two white pocket-doors flanking the stainless steel work station conceal storage (to the right) and a hallway (to the left) that connects to the existing home and a bathroom.
The Big Space was updated with new skylights and a roof hatch with a staircase that provides access to the roof.
In contrast, the Big Space has untouched and uninsulated walls. It is heated with an existing gas garage ceiling heater that is able to temporarily heat up quickly and as needed. The big garage/workshop also serves as a climatic buffer space to the Little Space.
The sunroom—or “museum of natural history,” as the couple call it—showcases an array of objects, including a massive chair carved from a single tree trunk and a terra cotta elephant used as a side table.
A view from the cedar-clad sauna.
Clean, simple colors allow wood tones to glow, tying back to the outdoor environment.
Five windows fill the playful loft space with natural light.
The meditation room overlooks a nearby hilltop in one of the clients' favorite views, framed by floor-to-ceiling glass windows.
Marco V. Morelli says his Studio Shed is the perfect refuge. “It’s changed my life for the better,” he says. “I’ve gotten so much more work done, and I think my marital relations are much better because I have a place of my own.”
Tanya, Chris, Jackson, and Zeke spend much of their day outside.
The mini music studio.
A tranquil nook allows the homeowner to practice yoga.
Berlin Jespersen, 8, daintily rocks the family drum kit, which Brent is also learning to play.
Work It

“We wanted to open up the back of the house, but there’s nothing to look at,” says Dana. “So we decided to put something in our yard as a focal point, to create our own view.” The architects came up with a glass-walled studio, which Dana uses as 

her home office. The architects mounted a steel I-beam that spans the yard, with holes drilled at eight-inch intervals for maximum flexibility of use. Right now it’s used for Ikea play equipment, but later they plan to hang a hammock and a movie screen.

ikea.com
The walls of the cinema room/guest bedroom are covered with Seasons Autumn Cloud Forest. Because it’s a cinema room, Zeng and her husband knew they wanted a dark colored wallpaper to help minimize the light reflection from the projector. "We immediately thought of our Cloud Forest design. Full of drama, the surreal composition of plants floating between the clouds seemed like the perfect fit for a cinema room," she says.
Designed by Marco Casagrande, this floating sauna was a gift for the Rosendal
community, a village at the end of the majestic Hardangerfjord in Norway.
The modular shoveled and drawers were designed into four separate categories based on the measurement of each object.
The structure is comprised of sheets of glass, a steel armature, and a wood shed that hugs the rear facade
Davor (with his wife, Abbe, and son, August) designed the main living and dining pavilion as a double-height space to increase its perceived volume, and added high cubbies for extra storage.
Architect Indra Janda hand-cut sheets of polycarbonate into 15¾-inch square shingles and clad the entire timber structure—a gabled roof and walls—with them.
The Shudio and patio with privacy trellis.
Phillips designed Judith a stark white, glass-fronted art studio.
The Backyard Lounge and Office is 330 square feet and features windows on all sides.
Working with his colleagues at Austin Maynard Architects, architect Andrew Maynard added a 184-square-foot, sun-saturated greenhouse extension to his existing 364-square-foot home, and the new space serves as an office for him and his team.
Designed by Stockholm firm Waldemarson Berglund Arkitekter, this prefab artist studio called Ateljé 25 is shaped like a Monopoly house, serves as an artist’s studio and has simple plywood interiors and massive skylights.
Helsinki architect Ville Hara and designer Linda Bergroth collaborated on a prefab shed-meets-sleeping-cabin, which can be assembled with little else than a screwdriver. Bergroth, inspired by nomadic yurt-dwellers, wanted an indoor/outdoor experience for her property in Finland.
Bathers can easily exit the structure and dive into the cool water via the door or the side hatch.
Milan studio AtelierFORTE envisioned a sauna in the northern Italian countryside that has wings like a bird.
Inside this burnt-timber clad box, a sauna by Canadian studio Partisans was designed with a sinuous CNC-cut cedar interior that emulates the form of a seaside grotto.
The detached space can easily be used as an artists studio or a home office.

If you have ever considered building a modern shed or studio in the backyard, you'll appreciate the projects below, which prove that small spaces can deliver a big impact. Transform this often dormant space into a family room, hobby studio, or meditation room. Give the humble backyard shed a chance to shine—forge an opportunity for better living or enhanced storage.