“From the street, it appears as a rectangular building with sloping shed roofs, but this is actually an illusion,” Hutchison notes. “The floor plan is actually U-shaped, wrapping around an entry courtyard that is contained by the continuous west facade.” A standing seam metal roof by Custom Bilt Metals blends in with the cedar siding.
“From the street, it appears as a rectangular building with sloping shed roofs, but this is actually an illusion,” Hutchison notes. “The floor plan is actually U-shaped, wrapping around an entry courtyard that is contained by the continuous west facade.” A standing seam metal roof by Custom Bilt Metals blends in with the cedar siding.
Designed by Boston-based firm ZeroEnergy Design, this family home "consumes approximately 85% less energy than a comparable home built to the current energy code," says Stephanie T Horowitz AIA, Managing Director. "The energy savings are accomplished through a super-insulated building enclosure; airtight construction; efficient heating, cooling and ventilation; and a solar array on the roof." White stucco, shiplapped wood siding, and fiber cement panels adorn the exterior. The landscape architect was Soren deNiord.
Designed by Boston-based firm ZeroEnergy Design, this family home "consumes approximately 85% less energy than a comparable home built to the current energy code," says Stephanie T Horowitz AIA, Managing Director. "The energy savings are accomplished through a super-insulated building enclosure; airtight construction; efficient heating, cooling and ventilation; and a solar array on the roof." White stucco, shiplapped wood siding, and fiber cement panels adorn the exterior. The landscape architect was Soren deNiord.
"The cedar siding is simply stained with a black semi-transparent oil stain [from Cabot], which allows the color of the wood to still emerge through,” architect Robert Hutchison says. “We love how the black color makes the building recede into the background, and how it in turn allows the trees on the site to emerge as the highlight.”
"The cedar siding is simply stained with a black semi-transparent oil stain [from Cabot], which allows the color of the wood to still emerge through,” architect Robert Hutchison says. “We love how the black color makes the building recede into the background, and how it in turn allows the trees on the site to emerge as the highlight.”
The 925-square-foot house Maggie Treanor calls home blends into the landscape somewhat; with a galvanized steel shed roof and siding, it looks like a high-design little brother to the barns on the surrounding farms.
The 925-square-foot house Maggie Treanor calls home blends into the landscape somewhat; with a galvanized steel shed roof and siding, it looks like a high-design little brother to the barns on the surrounding farms.
Preservation Props

Since the house is in a historic district, Beebe and Skidmore’s interventions were constrained by local guidelines, including a stipulation that the walls of the addition couldn’t line up with the walls of the existing house. They bumped the walls in by five feet on either side and painted the addition, clad in siding from Capital Lumber, 

a color complementary to the original building’s deep, bright blue. “A guy from Boise’s preservation office came by and said, ‘This is a perfect example of how we’d like people 

to build additions,’” says Dana. “We were pretty proud of that.”

beebeskidmore.com

capital-lumber.com
Preservation Props Since the house is in a historic district, Beebe and Skidmore’s interventions were constrained by local guidelines, including a stipulation that the walls of the addition couldn’t line up with the walls of the existing house. They bumped the walls in by five feet on either side and painted the addition, clad in siding from Capital Lumber, a color complementary to the original building’s deep, bright blue. “A guy from Boise’s preservation office came by and said, ‘This is a perfect example of how we’d like people to build additions,’” says Dana. “We were pretty proud of that.” beebeskidmore.com capital-lumber.com
The entrance introduces the home’s main materials: steel, glass, wood, and concrete.
The entrance introduces the home’s main materials: steel, glass, wood, and concrete.
The architects designed the large dining table, which is framed by the open kitchen, the wood-burning stove, and the garden beyond.
The architects designed the large dining table, which is framed by the open kitchen, the wood-burning stove, and the garden beyond.
The facade is clad with beveled siding, stained dark to meld into the forest.
The facade is clad with beveled siding, stained dark to meld into the forest.
Harper sits on the porch just off the entrance. James notes that the children spend their time “swimming in the dam, feeding the chickens, and riding their ponies or bikes. It’s really just the simple stuff that we had when we grew up in the late ’70s and ’80s."
Harper sits on the porch just off the entrance. James notes that the children spend their time “swimming in the dam, feeding the chickens, and riding their ponies or bikes. It’s really just the simple stuff that we had when we grew up in the late ’70s and ’80s."
A linear sequence of eight, 12-foot bays extends the length of the home from rear bedrooms and an office to the open kitchen and living room space. The modest form, a reflection of the owners' desire for simplicity, required few materials: wood, concrete, and steel.

Photo by Ron Johnson.
A linear sequence of eight, 12-foot bays extends the length of the home from rear bedrooms and an office to the open kitchen and living room space. The modest form, a reflection of the owners' desire for simplicity, required few materials: wood, concrete, and steel. Photo by Ron Johnson.
Claire and Ken Stevens approached architect Ko Wibowo to create a modern addition to their 1970s home in Tacoma, Washington. The couple’s needs had changed since Ken was diagnosed with Alzheimer’s a few years ago.
Claire and Ken Stevens approached architect Ko Wibowo to create a modern addition to their 1970s home in Tacoma, Washington. The couple’s needs had changed since Ken was diagnosed with Alzheimer’s a few years ago.
The open plan living room and kitchen areas utilize natural materials, from reclaimed oak flooring to custom-made cabinetry. The Oscar sofa by Matthew Hilton from Future Perfect marks off the living room area.
The open plan living room and kitchen areas utilize natural materials, from reclaimed oak flooring to custom-made cabinetry. The Oscar sofa by Matthew Hilton from Future Perfect marks off the living room area.
A sexy new material takes the place of traditional siding.
A sexy new material takes the place of traditional siding.
Set amongst the trees, with its simple form and earthy adherence to wood, the home fits in well. "Veronica and I walked the land for many months before we decided where to put the house," says Hirsh. "We had picnics there. We sat looking east. We sat looking west. We sat looking south. The site felt wonderful."

Photo by Ron Johnson.
Set amongst the trees, with its simple form and earthy adherence to wood, the home fits in well. "Veronica and I walked the land for many months before we decided where to put the house," says Hirsh. "We had picnics there. We sat looking east. We sat looking west. We sat looking south. The site felt wonderful." Photo by Ron Johnson.
For architect Stephen Chung, the design of his Wayland, Massachusetts, home was all about blending into the natural environment. The first floor is a serene composition of white and wood. The demand for a domestic office space inspired him to build up, adding a second floor for him to "experiment." In a departure from the Cape Cod aesthetic that rules his block, he was able to give the addition a modernist take, while also literally reflecting the existing landscape of the neighborhood. The entire 1,100-square-foot adjunct that encompasses his second story office-studio, master suite, and fort for his two young sons is swathed in mirrored siding and plate-glass windows.
For architect Stephen Chung, the design of his Wayland, Massachusetts, home was all about blending into the natural environment. The first floor is a serene composition of white and wood. The demand for a domestic office space inspired him to build up, adding a second floor for him to "experiment." In a departure from the Cape Cod aesthetic that rules his block, he was able to give the addition a modernist take, while also literally reflecting the existing landscape of the neighborhood. The entire 1,100-square-foot adjunct that encompasses his second story office-studio, master suite, and fort for his two young sons is swathed in mirrored siding and plate-glass windows.
The trip from garage to first floor is through a wood-clad spiral staircase that resembles a giant slatted barrel.
The trip from garage to first floor is through a wood-clad spiral staircase that resembles a giant slatted barrel.
The units don't even require foundations—simple ground screws from Krinner are enough to support them.
The units don't even require foundations—simple ground screws from Krinner are enough to support them.
Rough-sawn plywood and standing-seam metal siding clad the house. “In cabins, we like to use undressed materials, which lend themselves to the simplicity of the structure,” says architect Tom Lenchek.
Rough-sawn plywood and standing-seam metal siding clad the house. “In cabins, we like to use undressed materials, which lend themselves to the simplicity of the structure,” says architect Tom Lenchek.
Seeking more space and a seamless transition to the outdoors, Steve and Colleen Nusinow of Redondo Beach, California, turned to Robert Sweet.
Seeking more space and a seamless transition to the outdoors, Steve and Colleen Nusinow of Redondo Beach, California, turned to Robert Sweet.
While it's not your traditional backsplash material, when properly prepared and treated, wood can make for an effective, functional, and beautiful backsplash. Here, the wood backsplash matches the wood of the nearby kitchen island in an otherwise white kitchen with white cabinetry.
While it's not your traditional backsplash material, when properly prepared and treated, wood can make for an effective, functional, and beautiful backsplash. Here, the wood backsplash matches the wood of the nearby kitchen island in an otherwise white kitchen with white cabinetry.
Burning the top one-eighth inch of each wood board is a natural way to preserve the timber and (paradoxically) make it fire resistant. Chemical preservatives, paints, and retardants are thus unnecessary. A further plus is the silvery beauty of the charred finish.
Burning the top one-eighth inch of each wood board is a natural way to preserve the timber and (paradoxically) make it fire resistant. Chemical preservatives, paints, and retardants are thus unnecessary. A further plus is the silvery beauty of the charred finish.
The addition, which includes a bedroom and a bathroom, also boasts an enclosed deck, a feature recommended for those with Alzheimer’s. “Ken used to do the landscaping here,” says Wibowo. “He also put many of the shingles on the original house.”
The addition, which includes a bedroom and a bathroom, also boasts an enclosed deck, a feature recommended for those with Alzheimer’s. “Ken used to do the landscaping here,” says Wibowo. “He also put many of the shingles on the original house.”
Each side of the home is strikingly different, giving the effect of what critic Alastair Gordon called a “Cubist assemblage.”
Each side of the home is strikingly different, giving the effect of what critic Alastair Gordon called a “Cubist assemblage.”
The private guest quarters are nestled on the ground floor, while the public spaces (open-plan living-dining room and kitchen on the second level; studio and master bedroom on the top) are elevated to capitalize on views out past the dunes to the Atlantic Ocean.
The private guest quarters are nestled on the ground floor, while the public spaces (open-plan living-dining room and kitchen on the second level; studio and master bedroom on the top) are elevated to capitalize on views out past the dunes to the Atlantic Ocean.
The diminutive Morsø wood stove and its hearth of local Criehaven beach stone gives off enough heat to warm the entire cottage.
The diminutive Morsø wood stove and its hearth of local Criehaven beach stone gives off enough heat to warm the entire cottage.
"We composed the house to have its highest, brightest space in the middle," says Paul Raff. Warm wood stairs lead to the second floor, which houses guest bedrooms, bath, and a kitchenette for the family's frequent visitors.
"We composed the house to have its highest, brightest space in the middle," says Paul Raff. Warm wood stairs lead to the second floor, which houses guest bedrooms, bath, and a kitchenette for the family's frequent visitors.
Marco V. Morelli says his Studio Shed is the perfect refuge. “It’s changed my life for the better,” he says. “I’ve gotten so much more work done, and I think my marital relations are much better because I have a place of my own.”
Marco V. Morelli says his Studio Shed is the perfect refuge. “It’s changed my life for the better,” he says. “I’ve gotten so much more work done, and I think my marital relations are much better because I have a place of my own.”
The children’s rooms, which are reserved for family and an extended network of friends, feature more custom Crasset-designed beds set against a vivid blue backdrop, courtesy of the French paint brand Zolpan.
The children’s rooms, which are reserved for family and an extended network of friends, feature more custom Crasset-designed beds set against a vivid blue backdrop, courtesy of the French paint brand Zolpan.
The cabin’s basic structure was reclaimed from a barn built in 1840 and purchased from Heritage Barns out of Waco, Texas. The same company supplied the recycled wood that clads the walls, though the ceiling boards are new. “We stained them with a gray wash to match the tones of the post and beam, but with a more clean look,” Bronee explains. The concrete floors were polished and waxed for a sleek finish.
The cabin’s basic structure was reclaimed from a barn built in 1840 and purchased from Heritage Barns out of Waco, Texas. The same company supplied the recycled wood that clads the walls, though the ceiling boards are new. “We stained them with a gray wash to match the tones of the post and beam, but with a more clean look,” Bronee explains. The concrete floors were polished and waxed for a sleek finish.
The couple stockpiles wood under the deck.
The couple stockpiles wood under the deck.
The geometric exterior encloses an orderly vertical arrangement of living space.
The geometric exterior encloses an orderly vertical arrangement of living space.
Steel pipe columns and wood beams were recycled from a 1960s church carport; the old-growth fir sliding screens, fence, and gate originate from a heavy timber warehouse in Pioneer Square; the aluminum-and-glass garage door is reclaimed from a downtown condo conversion; and the studio’s shelving and track lighting is courtesy of workstations from another downtown building.
Steel pipe columns and wood beams were recycled from a 1960s church carport; the old-growth fir sliding screens, fence, and gate originate from a heavy timber warehouse in Pioneer Square; the aluminum-and-glass garage door is reclaimed from a downtown condo conversion; and the studio’s shelving and track lighting is courtesy of workstations from another downtown building.
The wood-frame residence and studio are clad in vertical cedar siding—back then, a daring competitor to clapboard—instead of concrete to save costs. The effect is equally seamless, however: “If you drive by it fast enough,” Charles Gwathmey once said, “you still might mistake it for a concrete house.”
The wood-frame residence and studio are clad in vertical cedar siding—back then, a daring competitor to clapboard—instead of concrete to save costs. The effect is equally seamless, however: “If you drive by it fast enough,” Charles Gwathmey once said, “you still might mistake it for a concrete house.”
A large bed hides behind the couch. The lights affixed to the canopy bed frame are Nordlux Cyclone reading lamps.
A large bed hides behind the couch. The lights affixed to the canopy bed frame are Nordlux Cyclone reading lamps.
In addition to consulting major companies on material use, Material ConneXion has a subscription-based library with over 7,500 innovative materials.
In addition to consulting major companies on material use, Material ConneXion has a subscription-based library with over 7,500 innovative materials.

72.1k more photos