Garages, garage organization, and modern garage renovations are always intriguing. The idea that there is a space in your orbit that could be repurposed and solve some storage or living issue captures us all. Here we show projects that creatively use garages as storage and living spaces.

The once-hermitic kitchen now has a direct view of the patio and pool. The hood is by Zephyr, the cooktop is by Miele, the refrigerator is by Sub-Zero, the ovens are by GE Monogram, and the stand mixer is by KitchenAid.The Sebastian barstools and Trådig fruit bowl are also from Ikea.
“The stable/garage was built with two intersecting gable roof forms," Schaer says, which didn't match up with the inteiror spaces within. “In order to provide a unified, singular main space, we dropped a flat ceiling at the entrance and linked it up with the main gable visible from the street.”
The exterior mixes pale gray wood on the vertical volume, and fiber cement and black brick on the horiztonal volume. The three trees in the front yard were maintained during the renovation process.
At street level, the wooden garage door opens its toothed maw.
"We really wanted to capture the ruinous quality of this old building rather than do something overtly new," Blee says. Before construction could begin, however, he and Halligan had to patch the remaining walls using stones found in the nearby river. Wherever a wall had collapsed, the designers inserted framing to create windows and doors. For the roof, they turned to the original tiles. "My father's terrible at throwing things away," Blee says. "We took the tiles off 30 years ago, as it was too dangerous to have them up there. They've been sitting in the fields ever since, and this was out last chance to use them."
In the main bathroom, Art Deco crown molding reminds residents of the house’s past. New fixtures include white laminate cabinets and sinks and faucets by Roger Seller.
In 1962, Skidmore, Owings & Merrill architect Arthur Witthoefft won the AIA's highest honor for a home he built in the lush woods of Westchester County. Having fended off a developer's wrecking ball, Todd Goddard and Andrew Mandolene went above and beyond to make this manse mint again.
The renovated house is outfitted with a sauna.
The architecture firm Open Form and the interior design firm Clairoux collaborated on this modern update of a 1950s-era house in Laval, Quebec, north of Montreal.
The bedroom—accessible via the living room—is where the couple will place a bassinet for their newborn.
The architects and interior designers did away with the home's cramped, darkened layout and recast the interior as an open space defined by clean lines.
A new staircase turns a corner at the large stone chimney, an element of the original house that the designers were careful to preserve.
The kitchen features a distinctive cantilevered countertop.
A clear railing follows the stairs to the second floor.
Tips for Living in a Small Space: Blogger Erin Boyle breaks down her 240-square-foot studio where she and her husband live to share her best small-space secrets. From A Cup of Jo.
The budget was nearly as tight as the space in this cheerful renovation of a 516-square-foot flat in Bratislava. The centerpiece of Lukáš Kordík’s new kitchen is the cabinetry surrounding the sink, a feat he managed by altering the facing and pulls of an off-the-rack Ikea system. The laminate offers a good punch of blue, and in modernist fashion, Kordík forwent door handles in favor of cutouts. “I wanted the kitchen to be one simple block of color without any additional design,” he says.

A view of the crumbling garage before renovation.
Bathed in Light

To help disperse light in the newly opened-up interior, the designers clad the roof over the guest bathroom with Danpalon, a translucent polycarbonate that brings in lots of softened natural light. The walls and door are frosted glass. Says Kyprianou: “You can’t see much through the glass—just silhouettes—so our guests don’t mind!”

Hung Up

With the budget running out toward the end of the project, Kyprianou wanted to avoid forking out for a custom-designed walk-in closet in the master bedroom. So he conceived of a simple and cheap storage solution: drilling holes through the wooden roof trusses and feeding inexpensive aluminum closet rods through.
The building takes advantage of passive heating and cooling, thanks to Blee and Halligan's strategic design to capture the most sunlight in the winter and provide the most shade in the summer. The above-ground glass facade faces east and draws in the daylight, but when the sun proves too strong, whoever is staying in the structure can close the internal shutters to beat the heat.
To allude to the nearby ocean, the architects designed a seaweed patterned for the interior of the garage door (seen here raised). It successfully reads like a leather padded wall and makes “the cube” feel that much more customized.

Get a Daily Dose of Design

Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.