Across from the entrance is the main staircase, which leads to the bedrooms.
Across from the entrance is the main staircase, which leads to the bedrooms.
“Peter and I’ve got shockingly similar and far-reaching design inspirations. Our conversations would move easily from brutalism to driftwood 

to kachinas and then flow right back to something applicable to architecture. I can’t tell you how many times I will do that with a less-design-literate client and just get a blank stare!” —Architect Craig Steely
“Peter and I’ve got shockingly similar and far-reaching design inspirations. Our conversations would move easily from brutalism to driftwood to kachinas and then flow right back to something applicable to architecture. I can’t tell you how many times I will do that with a less-design-literate client and just get a blank stare!” —Architect Craig Steely
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
In this sleek kitchen renovation in San Francisco, the kitchen backsplash is an easy-to-clean glass backsplash that mimics the glossy finish of the surrounding white cabinets. Painters accomplished the high-gloss finish on the cabinets of a kitchen in San Francisco by applying a coat of paint, polishing it with very high-grit sandpaper, repeating the process for each layer, then topping it with three coats of clear varnish. "It’s like an auto body," says builder Jeff King. "It’s incredibly beautiful." The island provides shelving space and storage as well as a second sink, an is topped with pietra grigio marble.
Russell-Clarke tends a small garden.
Russell-Clarke tends a small garden.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
Designer Jeff Sand’s Universal Chairs combine his love for classic French café chairs with an appreciation for “the beautiful metal casings on an old Moto Guzzi.” Sand Studios also designed the dining table and pendant lamp.
“The house was designed to complement the challenging triangular corner site and its context.” —George Bradley, architect.
“The house was designed to complement the challenging triangular corner site and its context.” —George Bradley, architect.
Heath Ceramics tile continues in the master bathroom.
Heath Ceramics tile continues in the master bathroom.
The roof deck has a commanding view. “We have friends out here in the summer and stay too long drinking wine,” says Bradley.
The roof deck has a commanding view. “We have friends out here in the summer and stay too long drinking wine,” says Bradley.
Croyle reclines on a Soft Dream sofa by Antonio Citterio for Flexform. The coffee table is by One & Co, where Croyle was formerly a partner, for Council, the rug is Kymo, and the side chairs are Cappellini.
Croyle reclines on a Soft Dream sofa by Antonio Citterio for Flexform. The coffee table is by One & Co, where Croyle was formerly a partner, for Council, the rug is Kymo, and the side chairs are Cappellini.
The once-sloping space now has climbing vines, a slatted fence, and foxtail agaves.
The once-sloping space now has climbing vines, a slatted fence, and foxtail agaves.
King installed dimmable fluorescent strips by Bartco in the alcoves above the cabinets for ambient lighting.
King installed dimmable fluorescent strips by Bartco in the alcoves above the cabinets for ambient lighting.
A shallow built-in bathroom shelf.
A shallow built-in bathroom shelf.
Curtiss describes the floor plan as “super efficient but with gracious moments.” Instead of maximizing room size, she ensured that shared spaces were adequately sized. In the upstairs hallway, that means two or three people can pass each other with relative ease.
Curtiss describes the floor plan as “super efficient but with gracious moments.” Instead of maximizing room size, she ensured that shared spaces were adequately sized. In the upstairs hallway, that means two or three people can pass each other with relative ease.
The entrance opens into a light-filled hall, with a Marcel Wanders chandelier and a Luna console table by Noé Duchaufour-Lawrance.
The entrance opens into a light-filled hall, with a Marcel Wanders chandelier and a Luna console table by Noé Duchaufour-Lawrance.
The public staircase is directly adjacent to the house, though the louvers mitigate the view of passersby in favor of views of San Francisco.
The public staircase is directly adjacent to the house, though the louvers mitigate the view of passersby in favor of views of San Francisco.
“We wanted windows and natural light. It’s not quite a fishbowl—we have shades for privacy.” —Eddie Baba, resident.
“We wanted windows and natural light. It’s not quite a fishbowl—we have shades for privacy.” —Eddie Baba, resident.
The property is comprised of a succession of buildings that extend from the street-facing entrance. The 1,215-square-foot main house is the last of the three.
The property is comprised of a succession of buildings that extend from the street-facing entrance. The 1,215-square-foot main house is the last of the three.
Despite their dark color palette, black and white kitchens can still feel bright. This tiny kitchen perfects the art of chiaroscuro with white shiplapped walls, custom-built open shelves and dark concrete floors. The owners selected sleek faucet fixtures by Santec and a sink by Blanco to complement the white laminate countertops. The stainless steel appliances include a Bertazzoni oven, Fisher & Payel refrigerator, and Thermador dishwasher.
Despite their dark color palette, black and white kitchens can still feel bright. This tiny kitchen perfects the art of chiaroscuro with white shiplapped walls, custom-built open shelves and dark concrete floors. The owners selected sleek faucet fixtures by Santec and a sink by Blanco to complement the white laminate countertops. The stainless steel appliances include a Bertazzoni oven, Fisher & Payel refrigerator, and Thermador dishwasher.
The space is just off the kitchen, which was moved and updated. Bradley paired cabinetry of his own design with tiles from Heath Ceramics.
The space is just off the kitchen, which was moved and updated. Bradley paired cabinetry of his own design with tiles from Heath Ceramics.
In the bathroom, a teak live-edge countertop and custom yellow cabinet support a double wash basin by Duravit. A mirror from Restoration Hardware hangs below custom lights, designed by the homeowner for a steampunk look.
In the bathroom, a teak live-edge countertop and custom yellow cabinet support a double wash basin by Duravit. A mirror from Restoration Hardware hangs below custom lights, designed by the homeowner for a steampunk look.
The kitchen is marked by its Wolf gas range, white Carrara marble countertop bar, and Cobb Rise & Fall pendants by Original BTC. The architect designed a custom wine glass holder, which hangs nearby.
The kitchen is marked by its Wolf gas range, white Carrara marble countertop bar, and Cobb Rise & Fall pendants by Original BTC. The architect designed a custom wine glass holder, which hangs nearby.
An existing home in San Francisco was renovated by architect George Bradley as his home with Eddie Baba, an attorney. The house was reconfigured to accommodate the entrance on the second floor, but the couple retained the in-law unit as a rental but shrunk it from two floors to one, creating space in which to carve out an office and a guest bedroom on the bottom floor of the main house.
An existing home in San Francisco was renovated by architect George Bradley as his home with Eddie Baba, an attorney. The house was reconfigured to accommodate the entrance on the second floor, but the couple retained the in-law unit as a rental but shrunk it from two floors to one, creating space in which to carve out an office and a guest bedroom on the bottom floor of the main house.
The master bath incorporates custom cabinets by Bob Clausen, fixtures by Grohe, Hansgrohe, and Kohler, and a sink by Duravit. Plush Lisbon cork carpets the floor.
The master bath incorporates custom cabinets by Bob Clausen, fixtures by Grohe, Hansgrohe, and Kohler, and a sink by Duravit. Plush Lisbon cork carpets the floor.
Lara and Ethan Pagnier have hosted over 40 travelers since joining Airbnb, and it's easy to see what attracts them. Apart from owning a spotless home in San Francisco's coveted Mission district, the pair are natural hosts.
Lara and Ethan Pagnier have hosted over 40 travelers since joining Airbnb, and it's easy to see what attracts them. Apart from owning a spotless home in San Francisco's coveted Mission district, the pair are natural hosts.
The three levels of the house transition from public to private: The ground floor is composed of the kitchen and living-dining area; the bathroom and closet occupy the mezzanine, accessed by a ship’s ladder; and the sleeping loft hovers a couple steps above. The seminal 1970s tome A Pattern Language, written by Christopher Alexander, Sara Ishikawa, and Murray Silverstein, inspired the layout. “I’m a huge proponent of the [book],” says Azevedo. “I like the ideas of a bed as an alcove, natural light on two sides of a room, varying ceiling heights, and different levels of privacy.”
The three levels of the house transition from public to private: The ground floor is composed of the kitchen and living-dining area; the bathroom and closet occupy the mezzanine, accessed by a ship’s ladder; and the sleeping loft hovers a couple steps above. The seminal 1970s tome A Pattern Language, written by Christopher Alexander, Sara Ishikawa, and Murray Silverstein, inspired the layout. “I’m a huge proponent of the [book],” says Azevedo. “I like the ideas of a bed as an alcove, natural light on two sides of a room, varying ceiling heights, and different levels of privacy.”
The catwalk above leads to the master bedroom. The living-dining room’s Stix chandelier is from Nido Living.
The catwalk above leads to the master bedroom. The living-dining room’s Stix chandelier is from Nido Living.
Fabricated by Stocklin Iron Works and designed by Nebolon, the orange staircase features steel railings and treads made from IKEA wood butcher blocks. “We designed the open staircase to make the trip to the second floor fun,” the architect says.
Fabricated by Stocklin Iron Works and designed by Nebolon, the orange staircase features steel railings and treads made from IKEA wood butcher blocks. “We designed the open staircase to make the trip to the second floor fun,” the architect says.
“By creating high ceilings with large windows, the feeling is all about space and light,” says architect Robert Nebolon, principal of Berkeley firm Robert Nebolon Architects. The 2,100-square-foot floating house was built on land in six months before settling into its final location in Mission Creek.
“By creating high ceilings with large windows, the feeling is all about space and light,” says architect Robert Nebolon, principal of Berkeley firm Robert Nebolon Architects. The 2,100-square-foot floating house was built on land in six months before settling into its final location in Mission Creek.
In the second floor master bedroom, a custom captain’s bed designed by the homeowner, features drawers and storage underneath. Its towering height allows for views out the nearby window.
In the second floor master bedroom, a custom captain’s bed designed by the homeowner, features drawers and storage underneath. Its towering height allows for views out the nearby window.
The shop is stocked with an array of design books, pendant lamps, and mid-century teak furniture.
The shop is stocked with an array of design books, pendant lamps, and mid-century teak furniture.
The steel candleholder is a Kubus 8, by Mogens Lassen.
The steel candleholder is a Kubus 8, by Mogens Lassen.
This San Francisco home in the Theatre Lofts building, built in 1926 as a movie palace, was given a sophisticated upgrade by LOCZIdesign for a couple. A new study makes it possible for the husband to read and work late into the night, while the wife sleeps upstairs. The modern fireplace is clad in ceramic tile with a subtle textural pattern.
This San Francisco home in the Theatre Lofts building, built in 1926 as a movie palace, was given a sophisticated upgrade by LOCZIdesign for a couple. A new study makes it possible for the husband to read and work late into the night, while the wife sleeps upstairs. The modern fireplace is clad in ceramic tile with a subtle textural pattern.
The residents incorporated speed racks into the cabinets. Typically found in restaurants, the racks offer chefs intermediate storage. In this case, the couple places food behind the cabinet until it’s ready to serve. After the meal is over, they can stow dirty dishes out of sight instead of interrupting the party with cleanup. To ensure trays slide in and out without catching the cabinet, King used hinges that allow the door to rotate 270 degrees.
The residents incorporated speed racks into the cabinets. Typically found in restaurants, the racks offer chefs intermediate storage. In this case, the couple places food behind the cabinet until it’s ready to serve. After the meal is over, they can stow dirty dishes out of sight instead of interrupting the party with cleanup. To ensure trays slide in and out without catching the cabinet, King used hinges that allow the door to rotate 270 degrees.
In the master bedroom, the gable roof and balcony foster the illusion of generous space. A free-standing wall divides the sleeping space from the bathroom.
In the master bedroom, the gable roof and balcony foster the illusion of generous space. A free-standing wall divides the sleeping space from the bathroom.
Bernstein reconfigured the entryway to the street level; guests ascend to the main living space. Ironspot clay tile and FSC-certified cedar clads the facade.
Bernstein reconfigured the entryway to the street level; guests ascend to the main living space. Ironspot clay tile and FSC-certified cedar clads the facade.
The house is also Build it Green Certified, beating the sustainability requirements of Title 24 (guidelines issued by the California Energy Commission Building Energy Efficiency Program) by over 50%. The house’s laundry is hooked up to a grey water irrigation system and its gutters drain rain into barrels for reuse. The concrete also incorporates 25% fly ash.
The house is also Build it Green Certified, beating the sustainability requirements of Title 24 (guidelines issued by the California Energy Commission Building Energy Efficiency Program) by over 50%. The house’s laundry is hooked up to a grey water irrigation system and its gutters drain rain into barrels for reuse. The concrete also incorporates 25% fly ash.

18.9k more photos