346 Living Room Recessed Lighting Ceiling Lighting Design Photos And Ideas

Art by Zoe Pawlak sits on the mantle with an Eames Bird from Herman Miller.
Cuddington had the drywall removed to reveal the house’s original structural framework, which in turn screens the living areas while also allowing visual connection with the front door. "Having the ability to just swap out [the drywall] and open it up gave the home a sense of arrival and a preface to the type of materials that were being used in the project," says Cuddington.
An imposing, matte black fireplace is the focal point of the living room. Wood is stored within the structure, which frees up floor space for abundant guest seating.
The common areas are furnished with cozy, lived-in furniture.
L&M Design Lab leveraged the diagonal axis of an L-shaped, 366-square-foot flat in Shanghai to make it feel more spacious, carving out room for everyone’s hobbies—including a mini singing hall. The home, which is on the top floor of an older building, can be traversed in just 13 steps from north to south, say the designers, giving the project its name, A House Within Thirteen Steps. This view shows the diagonal axis of the apartment, looking back to the kitchen.
Bean Buro’s Urban Cocoon draws inspiration from Japanese teahouses. This reference point can be felt at the entryway, which features light timber and slatted screens.
The two living rooms at the front of the home sit on slightly different levels. The more formal living room features a linen sofa by Pure Interiors and classic CH22 and CH26 timber chairs by Hans J. Wegner for Carl Hansen & Son.
The casual living room on the ground floor features a vintage cane chair, a Togo sofa by Michel Ducaroy for Ligne Roset, and a portrait titled Matriarch by contemporary Danish artist Henrik Godsk.
A reading nook in the living room makes use of otherwise dead space and offers additional storage.
The custom steel mesh balustrade extends beyond the stair to form a climbing frame for the planter in the retreat.
The bespoke sofa in the retreat features rich purple upholstery that contrasts with the more neutral white and timber finishes, creating an element of sophisticated drama.
A “cathedral” roof above the open-plan living area creates a sense of volume in the small space. The storage is all contained in carefully planned bespoke joinery units.
The built-in timber storage units in the living room feature the same concrete top as the kitchen bench and the desk in the study nook. The rawness of the concrete contrasts with the refined oak timber joinery and minimal white walls.
A timber display positioned below the porthole window in the living space offers a lookout for the owner’s cat.
The living area’s cathedral ceiling extends outwards to become the northern veranda awning, which helps to shade the interior.
The entry between the living room and dining room was widened.
A coat of Dunn Edwards "Frosting Cream" brightens up the surroundings significantly.
Rossi kept important features of the old home throughout, such as the built-ins, fireplace, and original floors.
2020 is canceled due to the Coronavirus—but here’s your opportunity to take advantage of time spent at home.
New HVAC systems also improved the air quality and humidity in the home.
The coffee table can fold out and double as a dining table. The bathroom also has a folding door to save space.
A hand-finished, rammed-earth feature wall references the Danxia Landform Geological Park in the homeowners’ native Zhangye, which boasts striated, rainbow-colored mountains. It also acts as a sound buffer with the neighbors.
Now, a folding wood wall separates the living room from the master bedroom area. The designers also created a mezzanine above the living room that hosts the daughter’s playroom and can be accessed by a rolling ladder. The door to the right leads to the new bathroom.
Solid timber windows add warmth to every room. The solid timber flooring in the living/dining area provides additional character.
Two dividing orange bulkheads—which are the box gutters that protrudes through the house—separate the three pavilions. The family congregates in the central pavilion for meals around the dining table, and to relax in the lounge.
As an homage to the original owners and their art collection, Will and Mark commissioned a digital work by Chicago-based artist duo Luftwerk that can be projected onto the large wall in the living area.
The materials used in the house—concrete blocks and oak floors—are modest, and the detailing is very simple and often workmanlike. The white concrete block walls were repainted in Benjamin Moore’s Chantilly Lace during the renovation.
The project team excavated a portion of the backyard to create a sunken patio that seamlessly meets the grade of the interior living spaces. The interior flooring is large-scale honed basalt tile (24" x 48" in size), which becomes 24" x 48" flamed basalt tile at the exterior patio.
In the living room, a new faceted, blackened-steel fireplace surround is juxtaposed with leaded glass windows. "The existing portions of the house offer more formal and internal spaces for cozy entertaining and lounging," says Chadbourne.
The retaining wall of the pool "mutates" into a long concrete bench that is used for seating.
Huge header beams and thickened walls allow for a generous opening between the living room and deck, with doors that recess into the wall cavity and a seamless meeting between the indoor floor and the exterior decking.
Windsor Residence by Dick Clark + Associates
After: Spacious Living Room
The open floor plan highlights the dichotomy between the two halves of the site: ribbon windows screen the view of the street opposite picture windows that frame the treetops and lake.
The living room holds a Freemood sofa by Desiree Divani, a solid wood coffee table by Sonja, and a Fork floor lamp by Diesel Living with Foscarini.
“I love the subtle design of the two fireplaces and I think my favorite part is the way light and shadow play off each other throughout the house,” says listing agent Chris Menrad.
LED lighting playfully highlights the zig-zag form created where the timber stairs met the wall.
An expansive glass door trimmed in vertical grain fir opens the interior to the refreshed deck. The designers made sure to keep the frame around the doors thin, in order to capture views and convey the minimal detailing of the original midcentury home. “All those details that go into keeping that eastern window wall as open and permeable as possible kept the essence of the original house, increased the indoor/outdoor connection, and retained that character that we and the owners had responded to in the house,” says Griesmeyer.
Now, the furniture grouping comfortably occupies the living room. A sectional from Gus Modern sits with a custom steel coffee table and a Paulistano armchair.
The living room features a Cheminee Philippe wood-burning fireplace, which has a large heating capacity. By placing it below the void, it is able to heat both the downstairs and common areas upstairs.
Boiserie panels made of zebrawood create a cozy nook in the main living area and also form a picture rail to display the client’s art collection.
Preda elegantly reallocated the space to contain a side-by-side living room and dining room area, with the latter defined by a custom Cor-Ten steel and zebrawood bookcase designed by the firm. The dining table is by Alepreda for miduny, the firm’s sister furniture company. The fireplace is an ethanol model, since incorporating a chimney wasn’t possible in the building.
The welcoming indoor/outdoor living area was designed for entertaining.
Drawing light into the interior was the main priority. Large north-facing openings and skylights ensure natural light is in abundance.
The angled joinery reflects light down the hallway and offers functional storage. It also naturally directs people from the living area toward the kitchen.
Each room in the home has views to one of two courtyards or the roof garden. A window seat in the living room embraces the transition between interior and exterior.
The upper penthouse provides stunning city views from a terrace that extends off the living room.
This living room features a custom sofa and leather, brass, and hardwood armchairs by Atra Form. A cluster of coffee tables includes the Paloma painted steel coffee table designed by Pedro Ramirez Vazquez, a custom brushed brass side table by Atra Form, and the Telugu Suar stained wood side table by NAMUH.
Shalina Kell is a graphic designer and a maker—and now she can add "tiny home builder" to her resume. The single mom lives with her teenage daughter in a lovely, light-filled, 350-square-foot tiny home in Sacramento that she built and designed herself.
Sitting in the shadow of the notorious West Hollywood hotel Chateau Marmont, the villa at 8222 Marmont Lane was originally built during the Golden Age of Hollywood in 1923. It was thoughtfully remodeled, and became the home of actor James Franco before he sold it in 2010.
The bucolic compound consists of two parcels of land with four houses—a main house and three guest houses—and a total of 12 bedrooms and 12 bathrooms in all.
The soaring tongue-and-groove ceiling has clerestory windows at the top for added natural light. The wood beams are continued into the outdoor space. Glass sliding doors run the length of the space, seamlessly opening the entire home for indoor/outdoor entertaining.
The expansive living space is bright and airy and opens to the central courtyard.
The step-down bar is original to the home and was handmade with four different alternating kinds of wood.
"Cody's masterful composition of form, light, and layout is on display throughout the home, including large walls of glass that create seamless transitions between inside spaces and outside surroundings," states the listing.
“Versus a flat ceiling or a flat roof, when you have that bolted ridge above you, it creates a completely other type of interior experience for the client, which we find people love, we love ourselves, and it is much more human,” says Klymson.
The impressive living room has polished concrete floors which are contrasted with a white ash plywood ceiling.
Walls of glass and a vaulted ceiling make this open-plan living area feel bright and airy. The room is furnished with Adapt Lounge and Duet barstools, an Agra rug, and a Hoshi armchair by Tom Skeehan Studio.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.