296 Living Room Recessed Lighting Sofa Design Photos And Ideas

Thanks to the glazed partition, views from the living room continue directly into the kitchen area and bedroom.
The open plan was designed for family gatherings and easy entertaining.
An alternate view of the living room.
Here is a peek at the living room looking toward the entry.
An original brick wall with an arch opening frames views of The Press Room, a cozy lounge lined with paneled walls painted a deep cranberry hue to match the Press Room bar front.
A peek at the open-plan living, dining, and kitchen areas.
Here is a glimpse of the mesmerizing views the home frames of the surrounding Bay Area.
The team also worked with Nouel to incorporate the expressive maximalism that the couple naturally gravitate toward.
Thanks to the help of Nouel, the newly-expanded space now incorporates bright pops of color by way of paintings, furniture, and accessories.
 The firm's mandate was to create architecture that worked, yet "disappeared."
One of the architects' main focuses during the remodel was opening up the interior space.
The open kitchen gently tucks under the upper floors and the wood and metal stair that delicately weaves its way upward. The large bay windows draw daylight in from both sides.
Reclaimed Douglas fir lines the 11-foot-tall ceilings, while stone-tiled floors with built-in radiant heating are located underfoot.
Deep overhangs keep the harsh sun at bay.
Dining & Living
Family Room
The den, located above the living room, connects to an at-grade fire pit terrace to the south, as well as an elevated deck with views of the lake to the north.
The double-height space includes a built-in reading nook, a coffee cubby, a minibar, and cupboards stacked high with board games.
The great room is anchored by a 25-foot-high granite, wood-burning fireplace with a reclaimed timber mantle located beneath Alumicor skylights.
In lieu of a checkerboard effect, Kovel kept his carpet squares all vibrantly verdant. With the bamboo cabinets and countertops the whole space has a pastoral feel. “I wanted it to be like the Bradys’ backyard,” he says.
The original flooring was a mix of parquet and carpets, with black slate stone at the entry and in the bathrooms and kitchen. During the renovation, the original HVAC system was replaced with radiant floor-heating technology, and the slab was recasted. The main rooms were then finished with solid walnut parquet throughout.
In the main living areas, two vertical veils divide the high, inclined ceilings, and also serve as partitions for the kitchen, dining room, and living room without completely separating the volumes. The living room is also connected to an outdoor gazebo.
For the common areas, they choose more masculine, and contemporary design elements, and a darker color scheme to express the style preferences of the husband.
Gorgeous metallic inspiration from Woodsin Rummsfeld.
Fronting Alamo Square Park, the living room’s pitched ceiling creates an expansive space for socializing and relaxing. The space is accented by a custom sofa and window seat by Franciscan Interiors, rocking chairs from B&B Italia, a Lake low credenza by BDDW. The fireplace-adjacent bench seating is upholstered in William Yeoward Alverdia fabric in Ocean, complementing the teal accents in the adjoining dining room and kitchen.
In order to open up the space, Klopf Architecture took out some walls that were supporting beams. Klopf explains, “We used a structural trick by putting a cross-beam on the roof, which you don’t see. The ceiling now has an open, more expansive feeling—more post-and-beam.”
The sofa in the living room is also by IKEA.
A solid brick enclosure has been used for the external north-facing wall.
The large windows open to the deck, giving the room a strong connection to the outdoors.
Full-height glazing wraps around the living spaces, which overlook the expansive Wyoming landscape.
WRJ Design led the interior design.
Mirrored panels clad the ceiling above this textured axis—from the outdoor water feature to the interior stone paving—to emphasize the axis and reflect the moment of sunlight, water, and people.
In the living areas, the inner surface of the massive beam-wall that frames the eastern façade is clad in wood, which adds a sense of warmth to counteract the coolness of the concrete.
Terrazzo tile floors with solid brass are featured throughout the open plan layout. The cork inserts between the ceiling's vaulted beams were inspired by home's original design.
"One great thing about tiny homes is that you can do all the details," explains Latimer.
"Cornelia is a real rock star," says Latimer of his client-turned-friend. "She is one of the most amazing people I have ever met."
A large picture window sits above Funke's writing desk. The desk was brand new, and Latimer had to put it through a few processes to achieve a certain patina.
Every detail was customized specifically to meet Funke's requirements, including the custom paint and stain. The reclaimed hardwood floors are a mix of woods, and all the interior siding is maple.
From the dining table to the bed frames, custom plywood furniture is installed throughout the home and combined with a few nature-inspired touches, like the green Kvadrat wool felt in the upholstered built-ins.
Since the original siding was in bad condition, they installed new vertical Western red cedar siding throughout the house, which is also reflected on both the interior and exterior. Klopf explained that one of the challenges of the project was finding a low-VOC stain that would match the color of the original siding.
Large windows, panelized with green muntins,  frame the corner of the addition, providing views to the grounds beyond.
Rotating artwork—all made by various female artists—is displayed on the walls.
Neutral furnishings and gray floors don't distract from the views.
The client loves to entertain, and Feldman Architecture delivered with plenty of communal areas both inside and out.
Glazed garage doors by Renlita lift up to completely open the home to nature.
Glass surfaces act as transparent room dividers throughout the home. Here, an open living area is divided by a ridged glass-and-steel-framed french window.
On the first floor, solid steel plates transform into a perforated metal spine, which cuts right through the building to the top floor.
Natural ledgestone surrounds the fireplace in the living space
An overview of the spaces.
The enclosed terrace now has a bar and a den-like area.
The living room faces the rugged coastal.
A lounge space, decorated with dark and light blue hues, sits directly atop the entry stairs.  A white painted brick wall provides an idea backdrop which extends between spaces.
A long sofa in the center faces a coffee table topped with a slab of elm that was designed by Moss.
Large windows at the front of the home drawn in an abundance of natural light. Custom millwork frames the windows while also providing storage in the living room. Hues of pink and green splash between furnishings, textiles,  and plantings.
The burnished concrete floor contains ten-percent fly-ash and slag.

The modern living room is one of the busiest spots in the house. It is where family and friends alike gather to share stories, watch movies, read, and unwind. As you'll find in the projects below, there are endless ways to configure a fresh living space with modern options for chairs and sofas, sectionals, end and coffee tables, bookcases, benches, and more. Innovative fireplaces add a touch of warmth.