247 Kitchen Ceiling Lighting Medium Hardwood Floors Design Photos And Ideas

The day always begins in the kitchen with one of Jule’s morning rituals—making a matcha latte.
Dyer inserted new wood inlay in the kitchen floors.
The renovation made only minor changes to the kitchen's original footprint changes were minimal. However, the entire ceiling was vaulted and skylights were added for additional natural light. "This was a reaction to the neighbors building an ADU right up to their property line,
Interior Designer Stephanie Dyer in the completed project.
Dyer Studio custom-designed the island with a black-stained white oak wood base and a walnut and soapstone counter that curves at both ends.
Dyer was inspired by all of the original curved details throughout the home, and wove subtle references into the kitchen’s design, including the scalloped detail in the stone counter and backsplash, the curving walls of the stove alcove, and at the coved ceilings.
Removing the dropped ceilings had a dramatic effect on the perceived size of the room. “I think the ceiling height alone changed how that space felt,” says Dyer.
The team added a bank of windows above the sink to flood the room with light. The ceiling pendants are from Allied Maker and the stool is the Cherner Counter Stool from Design Within Reach.
Per the clients’ request, the kitchen skews to a predominantly white color palette, with the bespoke island providing contrast.
“For the ceiling dome above the cooking area, the exaggerated style and pattern add whimsy to the space and conceal the required equipment and piping,” explains the firm.
Dumas kept a relatively simple palette when it came to the interior. Floor-to-ceiling cabinetry in the kitchen acts as an effective noise barrier.
The new kitchen/dining room is entirely open and provides views of the garden.
Previously, this quirky space had a pantry, broom closet, and doors leading to the basement. Now, this niche houses a butler's pantry with a custom dry bar, wine fridge, and storage cabinets awash in Farrow & Ball Studio Green with a Soapstone countertop.
The double-duty kitchen island is a simple offshoot that contrasts with the industrial countertops.
Clay Anderson of Olson Kundig and Alex Almerico of NBBJ give their 505-square-foot home in Capitol Hill a serious upgrade on a strict budget. Adding built-in plywood bookshelves to the living room side of the kitchen island was a logical way to add storage and display space. Anderson also built a coffee table to match, using a remnant piece of blackened steel from his office, building a plywood box, and adding caster wheels. The pendant lights are simple matte black metal pipes that the couple ordered off Etsy from Greece. They also chose a Brizo matte black faucet to continue the "pipe look."
Hope replaced the upper wood cabinets with open shelving and painted the lower cabinets a shade of gray-green. Beneath the linoleum were wood floors that the designer refinished.
The kitchen is at the heart of the home, and the layout is arranged so that the views can be appreciated when preparing a meal. Warm timber shelves and furniture contrast with the dark kitchen joinery to create a balanced interior palette.
The home’s philosophy was inspired by the works of Alvar Aalto and Louis Kahn. The use of locally available and low-cost pine and Carrara stone gives it an almost Scandinavian sensibility, which the couple describe as “Scandi meets carpentry modernism.”
An elongated kitchen window ties the interior to the outdoor deck and bar area and the landscape beyond.
The entry of the home leads to a fully open-plan living/dining/kitchen space with full width sliding doors that open to the garden. This part of the home was completed by the owners prior to adding the extension.
Set within the East Asian community of Richmond, BC, Curio House allows two Chinese scholars—the architect’s grandparents—to age in place. "I have a very close relationship with them," says Haeccity Studio Architecture cofounder Shirley Shen, "and it was kind of a family endeavor." The resulting design integrates principles from feng shui, a set of spatial laws meant to direct energy, and siheyuan, a historical courtyard house.
Fitted with new windows, the light-filled kitchen has become the designers' favorite part of the project because of its dark green tones with wood and brass accents. The kitchen renovation budget was approximately $15,000.
Chris and Claudia kept the original layout of the kitchen but replaced everything else with new finishes and fixtures.
A ceiling cut-out connects the lower-level to an upstairs library/hang-out space, and also fashions a light well lined in Heath Ceramics tile.
The new kitchen is defined by a 14-foot island and bank of windows overlooking the backyard. The counters are stainless steel and maple butcher block. The ceiling sconces are Cedar & Moss.
A graphic black lighting feature hangs above the kitchen bench, which conceals storage space behind oak doors.
The renovated kitchen features quartz counters and natural maple cabinets, and it flows easily with the rest of the renovated open plan.
It’s hard to believe that this is the interior of a camper van.
New wood floors were laid in a herringbone configuration in the kitchen, and the butcher block counters also have that pattern.
In the kitchen, Rossi pulled down the drywall to expose the unique framing at the peaked ceiling. "When we opened it up, it had that beautiful curved detail," says Rossi. "That's super rare." The team added glass there to emphasize the detail.
The window units over the counter were also salvaged finds.
All of the cabinets and walls of the Jayco camper were professionally sprayed with Benjamin Moore Simply White to create a crisp, modern look. Steve and Trina then sanded and wiped down the doors, primed them, and used Alkyd satin paint for the final coating.
A quaint breakfast nook, complete with an L-shaped bench sits the corner opposite a door leading outside.
A vintage stove awaits in the kitchen, along with stone countertops and ample cabinetry. Windows above the sink overlook the backyard.
The kitchen countertops are black quartz, offering a strong visual contrast to the plywood. “Leïla and Xavier enjoy having friends over to sit at the kitchen island, which is the center of the space,” says architect Catherine Milanese.
In the kitchen, Ben removed a peninsula counter unit with upper cabinets, which previously separated the kitchen and dining rooms and impeded flow. Ceiling soffits were removed as well to open up the space.
This Bay Area family decided to splurge on top-of-the-line cabinetry by the Italian company, Cucine Lube because the kitchen would be the focal point of the open living space and where they predicted that they’d spend much of their time. The glossy panels are crafted from acrylic and glass dust to form a light and sturdy material that is "as luminous as glass." In addition, the panels are easy to maintain; resistant to water, heat, stains, and chemicals; and designed to be in contact with food—making it money well spent.
The minimalist eat-in kitchen features gray glulam cabinetry. A larger dining table is located on the deck.
The kitchen retains its original plan, but it’s been updated with new counters, cabinets, appliances, and lighting. A new wood counter, sink, cantilevered shelf, and cabinets were added opposite the original kitchen counter to create a convenient space for food and drink prep.
The steps to the kitchen were designed by Netsch to the proportions of the Parthenon, necessitating half steps in between. Will and Mark regularly entertain large groups, and removable cushions provide miscellaneous seating for guests.
The original home had very few handrails along the open edges of each floor. As part of the renovation, SOM added simple handrails that would not compete with the architecture. On stairs without railings, cushions offer a gentle resistance to people standing near the edge.
The loft bedroom is situated above the kitchen. The staircase is outfitted with drawers and a tall cabinet for cooking tools.
This lovely kitchen features laminate cabinets by Danish brand Reform.
The orange kitchen countertops were swapped for custom concrete countertops. The cabinets were painted Pink Ground by Farrow & Ball and paired with Build.com hardware. The kitchen sink and faucet are from Amazon, while the tile is from Lowes.
A look at the large kitchen, which offers numerous high-end appliances and two large islands. Large sliding glass panels create a connection with the surrounding landscape and opens the space to a patio. Interior designer Brad Dunning originally collaborated on the dwelling.
This backsplash may only cover a small surface area, but its asymmetric tiles are the kitchen’s pièce de résistance.
A long, central island protects the cook from the main living areas and functions as a prep counter and serving station.
Preda placed the kitchen sink in front of one of the best views in the apartment. "The apartment is on the fourth floor, higher than the rooftops of [surrounding] buildings," says Preda. "So, the sink…aligns with the window that overlooks red clay roofs."
The revamped kitchen boasts soapstone countertops, Miele appliances, and a Thermador fridge. A skylight warms the space from above.
In the kitchen, crisp white cabinets complement a walnut table from Space Furniture. Custom lighting from JD Lighting Tech emphasizes the verticality of the home. The dining chairs are from Industry West.
Pallets, packing fillets, and cross-laminated timber factory offcuts were repurposed as joinery fittings, including the doors, cupboards and countertops in the kitchen.
The kitchen is tight, but vertical cabinetry provides plenty of storage space.
A sleek, simple kitchen area is unobtrusive to the 180-degree views.
The split level ground floor results in a raised kitchen/ dining area with 9' high ceilings, and an intimate sunken library connected to the front terrace. Both areas receive plenty of sunlight from the light well above.
The trusses were made by the building team from solid Australian hardwood and are critical in supporting the roof structure where the mezzanine level previously sat.
The kitchen, built with imported Tasmanian oak and plywood, features one of the most beloved details from Pam’s Cross-Stitch House—a kitchen island with a mirrored base—but the floating bench here is shaped differently to represent Arthur. "[The mirror] lightens the space in many ways, so you don’t feel like the island is taking over," says Dunin. Graphic backsplash tiles fom Academy Tile run into laminate countertops with a plywood edge. The refrigerator is Fisher & Paykel, and the combo oven and cooktop is V-ZUG.
The new layout feels more open and spacious, thanks in part to strategic open shelving and chicken wire on the cabinet fronts. All of the bowls and boards are by Elsie Green, and the ceramics are from Jenni Kayne.
An integrated terrazzo-tile counter holds an induction cooktop under a simple, cylindrical extractor hood in Sorrento House by Figureground Architecture. The cabinetry is composed of blackbutt timber.

The modern kitchen is the heart of the home. Cooking and conversing go hand-in-hand as meals are created, memories made. Whether teaching an old family recipe, reading the newspaper in a breakfast nook, or chatting over the daily morning coffee, the ritual of the everyday begins here. Spark your imagination by browsing our collection of modern kitchens. From popular counter materials like marble, granite, quartz, and wood; to stunning examples of white cabinets; to flooring options like hardwood and concrete, these projects showcase it all. You'll also find ideas for backsplashes, lighting, appliances, and sinks.