157 Dining Room Chair Recessed Lighting Design Photos And Ideas

Dinning Area
The living area and eat-in kitchen are separated by a level change.
The kitchen and dining space are centrally located at the heart of the home. An island becomes the perfect location for work, play, homework, and eating, with views of the living spaces below.
The apartment has rift-cut white oak floors, as well as floor-to-ceiling white oak millwork in the living lounge and dining area.
The house has floors of burnished concrete, providing thermal mass in the cooler months. The cement retains heat from the sun during the day and then slowly releases it back into the atmosphere to warm the interiors in the evening.
Dining Room & Kitchen
The expansive sliding glass doors in the main living area frame panoramic garden views. The deep timber extensions around the windows can now be used as bench-style seating to bring the family out into the garden, while the top eaves serve as shades to reduce heat from the strong sun exposure.
Eames molded plywood chairs are arranged around a round midcentury-modern dining table.
Tom Dixon's mesmerizing Melt Pendant Lamp hangs from a raised ceiling over the dining table. The dining room credenza is Jorge's original design.
Hermès Sellier chairs in Jaune and Etaine surround the custom dining table.
A view of the kitchen with the chain curtain closed (above) and open (below).
Above the custom elm dining table, a Wave pendant by Henri Bursztyn hangs from the slatted teak ceiling.
At the other end, he added floor-to-ceiling, built-in shelving, which has created a more streamlined look and eliminated the need for additional furniture.
Silver opened the kitchen to the dining room, creating the sense of one big space with a seamless flow. He also inserted sliding doors to an exterior patio.
In the upstairs apartment, a neutral color scheme complements the earthy tones of the coach house, while also letting its original architectural features shine.
The use of different woods and textures contrast beautifully with one another.
"We maximized natural lighting, ventilation, and contact with the outdoors in all environments, which sometimes open onto the street at the height of the treetops, or opens onto an outdoor area with a tropical garden," explains the architects.
The dining area leads to the kitchen which sits behind a grand wooden pocket-door, allowing the space to be closed off as needed.
Mainly open in plan, a two-sided fireplace with an open flute quietly divides the spaces on the main floor.
Brick was also used in the interior to lend a sense of warmth.
Indoor & Outdoor Space
Dining Room
The fireproofing material that the architects used to cover the steel girders give them the textural appearance of roughened concrete.
Within the open plan living-dining-kitchen space, they created a second ceiling in the form of three brick arcs that extend from one girder to the next, with each gentle arc rising over one of the functional zones.
Passageways were carefully planned to present intriguing interior perspectives.
The home’s elevator features a glass cab and exposed mechanical elements. The already high Victorian ceilings were extended vertically to the top of the attic’s pitch, where a skylight was added.
The ground floor consists of two zones—a northern wing where the open-plan kitchen, dining room, and living area are located, as well as a western wing, which houses the four bedrooms.
The upper volume of the main building holds the dining facilities.
Cal and Macy enjoy a snack from Mom at the almost 14-foot-long walnut slab table sourced from Arborica in Marshall, California. The wood came from a tree that fell into a Palo Alto, California, street. A trio of Tom Dixon Beat Lamps provide the perfect counterpoint to a slew of black plastic Eames shell chairs from Herman Miller.
The living room, dining area, and kitchen have been designed as a single space within the main level.
To prioritize the Skyline House’s stunning San Francisco Bay views, architect Ivan Terry crafted a Western Red Cedar “wood tube” that allows for front to back views of the bay.
The built-in window seat can double as a guest bed.
The living room, kitchen, and dining room sit below street level in an open, communal area. A large, operable skylight measuring six by three meters allows light to stream over the dining table—the four glass panes had to be craned over the neighboring buildings.
The simple and stylish dining set complements the dark kitchen.
The Rainbow Room.
The front of the hotel faces the entrance to the cable car and features a lobby, bar, and restaurant.
The oak dining table and Eames DSR side chairs are placed in the glass-enclosed side return.
The dappled light brightens the basement which houses the kitchen and an open-plan living and dining area.
Stairs and corridors weave through outdoor areas to create a sensual, tropical-resort ambience.
The dine-in kitchen and living area is divided by a double-sided fireplace and chimney.
The kitchen and dining room on the first level.
Because the property slopes to the rear, the home’s eastern view is of treetops right outside. In the dining nook, Executive Armchairs by Eero Saarinen join a Warren Platner table beneath a Serge Mouille ceiling light. A patterned rug by AVO rests on the terrazzo tile floor.
Glass walls allow light to filter through all spaces in the floor plan.  Continuous wood flooring blends from room to room, creating a coherent space.
The home's rectilinear floor plan facilitates coastal cross-breezes (or passive cooling), while thermally broken double-glazed windows ensure the building envelope stays tight so as to reduce carbon emissions.
The material palette of rustic oak cabinetry, oak floors, and a variety of beautiful marble and quartzite countertops create a warm and inviting retreat-like home.
The furniture is a combination of family heirlooms and newer items, such as the Hiroshima Woodseat armchairs by Naoto Fukusawa for Mjolk that surround the dining table. Two Glo-Ball pendants by Jasper Morrison hang in the living/dining area, while Drop 1 pendants by Peter Bowles light the kitchen.
Here we see an original mid century table paired with new modern chairs and accented with a bohemian pot and side table.
A contemporary galley kitchen with wood cabinetry provides an open, fluid cooking space. The cooktop hood nestles perfectly against the structural framing.
The color and sculptural form of the dining table also complements the art on the walls.
The couple used Lucent Lightshop for the lighting fixtures.
Typical of modern Scandinavian homes, the interiors are bright and airy.
View from Kitchen
The living/dining area wraps around a central open kitchen and looks out on the wraparound terrace. The home features many state-of-the features such as a Creston electronic shade system throughout.
High ceilings, exposed brick walls, and refinished wood floors now coexist with modern interventions, such as the stairwell composed of sapele, glass, and steel, and custom maple built-ins in the cozy library lounge. Time to pick up a copy of The House on Mango Street and tuck in.

The modern dining room is where the universal ritual of breaking bread brings us together. The projects below showcase elegant configurations and designs that encompass chairs and tables, bars and stools, lighting, flooring, and fireplaces.