Y house

Nonthaburi, Nonthaburi, Thailand
Architect
  • Anonym studio
Interior Design
  • Anonym studio
Landscape Design
  • Anonym studio
Photographer
  • W workspace
Location
  • Nonthaburi, Nonthaburi, Thailand
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 5381
  • Lot Size
  • 100 sq.w.

  • Text by Kanokwan Trakulyingcharoen

    Y house opens a dialogue with its existing context through the rhythm of building skin layering. It brings about the perception of the flow of spaces from the context to living spaces of the house. The relationship creates enclosed spaces and environment that provides privacy, while connects the house to the urban ecology in harmony with lives inside. The house, designed by Anonym Studio, is composed of four bedrooms, two sitting rooms, and one studio. The architects, Phongphat Ueasangkhomset and Panduangjai Roojnawate, use limits of the Y-shaped land plot to form small courtyards and gardens to achieve a microecology of the house, connecting living spaces together. They also employ a formal difference while the articulation of the architectural skins and mass creates visual sequences that reflect the owners’ memory and long-established relationship with the neighbourhood. While one walks through the spaces, one can perceive different fragments of the urban context through the various layers of building skins.
    Even though Nonthaburi province in which the house is situated is one of the satellite cities of the Bangkok Metropolitan Area that has a certain distance from the chaos of the centre of Bangkok, it does not mean that the rapid changes of Bangkok will not affect the context of this house. For the house stands in the midst of constant changes of the metropolis, an attentive solution to the visual and psychological distance between the house and its context becomes crucial for creating the living spaces. The environment of the house itself is designed to be both protective as well as open towards the changes at the same time. Under such limited circumstances caused by the particular Y-shape of the land plot, the plot size, and the functional requirements, the architectural language of the house is articulated within the relationship amongst the small open courtyards, narrow strips of the garden along the house, and the layers of the skins. The architectural elements, therefore, plays a role of interlocutor with the context and life. The architects use the layering of surfaces to achieve the effects of various shades of atmosphere for different functional spaces, keeping the shades of perception of the surrounding context in harmony with life inside. So it brings about another form of living “with” the ever-changing urban context. The white painted steel brise-soleil brings about superimposition of visual perception that draws the surroundings into the interior spaces. The vivid and colourful row-houses or the detached wooden houses in the neighbourhood are not cut out but appear from time to time when one moves freely inside the house and become a part of the environment of the house itself. All of these form a conversation in which the house pronounces its speech to the context by exposing its identity and differences through a simple form, while it still listens, observe and perceives what is going on in its beloved outside world.

    ------------------------------------------------------------------------

    Anonym uploaded Y house through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
    Y house on Arial view Photo  of Y house modern home

    Y house on Arial view

    Modern home with Exterior, House, Metal Roof Material, and Metal Siding Material. Front facade with Horizontal slat  Photo 2 of Y house

    Front facade with Horizontal slat

    Modern home with Exterior, House, Metal Roof Material, and Metal Siding Material. Y house’ opens a dialogue with its existing context through the rhythm of building skin layering Photo 3 of Y house

    Y house’ opens a dialogue with its existing context through the rhythm of building skin layering

    Modern home with Exterior, House, Metal Roof Material, and Metal Siding Material. the environment of the house is designed to be protective as well as open towards the changes at the same time Photo 4 of Y house

    the environment of the house is designed to be protective as well as open towards the changes at the same time

    Modern home with Living Room, Sofa, Ceiling Lighting, and Dark Hardwood Floor. Living area  Photo 5 of Y house

    Living area

    enclosed spaces that provide privacy are created, while connecting the house to the urban ecology Photo 6 of Y house modern home

    enclosed spaces that provide privacy are created, while connecting the house to the urban ecology

    Modern home with Outdoor, Side Yard, Trees, Gardens, Grass, Small Pool, Small Patio, Porch, Deck, Vertical Fence, and Landscape Lighting. the architectural language of the building is articulated within the relationship among the small open courtyards Photo 7 of Y house

    the architectural language of the building is articulated within the relationship among the small open courtyards

    Modern home with Dining Room, Chair, Dark Hardwood Floor, Table, and Ceiling Lighting. Dining area  Photo 8 of Y house

    Dining area

    Modern home with Living Room, Sofa, Chair, Bench, Floor Lighting, and Pendant Lighting. Family room Photo 9 of Y house

    Family room

    Modern home with Outdoor, Front Yard, Side Yard, Trees, Hardscapes, Small Pool, Small Patio, Porch, Deck, Vertical Fence, and Landscape Lighting. the inner court features a small pond with a wooden deck Photo 10 of Y house

    the inner court features a small pond with a wooden deck

    Modern home with Living Room. the living area seen from the upper floor Photo 11 of Y house

    the living area seen from the upper floor

    Modern home with Exterior, House, Metal Roof Material, and Metal Siding Material. Gate details Photo 12 of Y house

    Gate details

    floor plan layout with context Photo 13 of Y house modern home

    floor plan layout with context