Wyoming Residence

Jackson, Wyoming
Location
  • Jackson, Wyoming
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2014
  • Square Feet
  • 6500
  • Bedrooms
  • 4
  • Full Baths
  • 4
  • Partial Baths
  • 1
  • This project page was created by community member Abramson Teiger Architects

    Echoing the grandeur of the Teton Mountain Range whilst seamlessly inhabiting the adjacent grassland, the Wyoming Residence exhibits a conscientious marriage of form and material. With respect to the sloping meadow, the home is designed to coexist and therefore never breaks the ridgeline. The result is an inspired expression of fluid yet layered space that collaborates with the surrounding beauty.

    The driveway entrance introduces the stately side of the home, displaying clean lines made of concrete and Cor-Ten steel. Almost every material implemented in this home was done so to create a maintenance-free space that withstands the weather and betters with age. The design required minimal alteration of the site, a notable accomplishment in land preservation. To maintain the natural grade, the structure is elevated and cantilevered at the slope, held up by columns which needed only a small amount of foundation work. The only major land disturbance occurs in the recessed garage, which has been supplemented with a green roof on top to preserve the meadow.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Cor-Ten steel acts as the primary exterior material. Subtle design features in the steel paneling of the guest wing create notable results; every other panel is slightly offset to create visual and unexpected interest.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The client possessed a collection of art to be placed in the home, which was meticulously considered in the design process. Drywall was used exclusively and deliberately to hang the artwork to each piece’s necessary measurement.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    An art gallery was designed with low windows to allow natural light to permeate while protecting the sensitive art from harmful direct sunlight. It is these careful details that, in combination with the striking lineation of the home, create a harmonious alliance of function and design.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Once inside, natural light serves as an important material layered amongst its solid counterparts. Wood ceilings sit slightly pulled back from the walls to create a feeling of expansiveness.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Floor-to-ceiling windows unveil a view of the stunning exterior scenery.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The dining area sits between the open concept kitchen and living room.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The minimal kitchen design is apportioned with tri-colored cabinets and a clever opening through that overlooks the gallery.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The living area is voluminous yet intimate. A built-in seating nook maintains a direct view of the mountains, unobstructed by a low profile fireplace.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    The master bedroom shares in the floor-to-ceiling views, allowing symbiosis with the meadow outside.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    An indoor-outdoor bathroom further incorporates the exterior habitat.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Windows in the guest bedrooms allow the ceiling to rest gently.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    Glass walls open up onto a balcony on the rear of the home.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    A utilitarian mudroom features built-in storage, ski boot warmers, and a solid wood bench.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    From the entrance, the cantilevered structure wraps around to reveal a comparatively more modest side that bows to the mountains and floats on the meadow.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects

    With respect to the sloping meadow, the home is designed to coexist and therefore never breaks the ridgeline.

    Photo Courtesy of Abramson Teiger Architects
    Posted By
    Abramson Teiger Architects
    @abramsonteiger
    Abramson Teiger Architects is a design firm based in Los Angeles, California. Our multi-faceted practice, initially focusing on single-family residences, now encompasses ecclesiastical commissions, educational facilities and varied commercial buildings. Our designs are inspired by an earnest desire to elevate the human soul, to facilitate connection, and to improve the lives of the people they serve. Our goal is to find the perfect balance in every physical space by merging boldly calculated yet deliberately spontaneous thinking to create experiential harmony. We’ve preserved constant design themes that reflect our Southern California roots while remaining inventive and progressive. Clean lines and striking forms are infused with layers of light and texture to maintain natural dimension and endless possibility. Through weaving the subtle and the sensational, we create spaces that are as unforgettable as they are functional.
    Everybody loves feedback. Be the first to add a comment.
    The author will be notified whenever new comments are added.