The Wedge house is a custom-built single family home located in the northern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Penteli, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter-height-difference from one side of the site to the other. The virtually vertical cliffs on both edges made access very difficult, so when a mild inclined surface appeared in the middle of the site it was quite inevitable that the house would be situated there.

Our design concentrated in creating a house that utterly blends with its natural environment sustaining most of the existing pine trees. This supposition unavoidably led to a split-level house, accommodating the steepness and the fluctuations of the topology. Two distinct blocks, facing north and west, sit on different levels, and come together in the middle with a wedge-shaped volume that forms the entrance and the vertical circulation leading to the main spaces of the house. The entrance emerges in a tight exterior passage that opens up to the whole interior enclosure, immediately as someone enters, surprising the visitor to the house’s unpredictable nine-meter-height interior.

Both block facades completely open up through large glazing surfaces to the view of the pines trees and the hills beyond, concealing the boundary between the interior of the house and its surrounding
environment.

The composite structure allows all finishes to appear in their natural state. The basic four walls are covered in stone, to seem as they are coming through the earth, connected to the exposed wooden roof only through a series of triangular aluminum windows. A butterfly roof, which reverses the conventional icon of the pitched roof house, lets natural light to enter through those high windows on the back side of the building.

The wedge permeates the roof as well, creating a skylight right above the metal stairway that leads down to the living room, kitchen and dining room, all based on the ground floor of the block facing north. The three bedrooms only accessed through the wedge are situated on the block facing west.

Again, due to the site’s steepness, the car garage stands next to the main entrance, right above the living spaces.

At the lower edge of the site, beyond the road, there is a small canyon and a narrow stream coming through. Due to the height difference the stream is not visible, but the water sound is noticeable. A longitudinal swimming pool parallel to the direction of the stream, but at a higher level, reenacted that natural condition.

Marianna Athanasiadou uploaded The Wedge House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

The house utterly blends with its natural environment

The longitudinal swimming pool reenacts a narrow stream coming through a canyon at a lower level

Both facades completely open up through large glazing surfaces to the view of the pines trees and the hills beyond

The house was situated at the mild inclined surface that appeared in the middle of the site

The site’s steepness lead to an entrance and a car garage sitting on the first floor right above the living spaces

Two distinct blocks, facing north and west, sit on different levels, and come together in the middle with a wedge-shaped volume that forms the entrance and the vertical circulation leading to the main spaces of the house. A butterfly roof, which reverses the conventional icon of the pitched roof house, lets natural light to enter through those high windows on the back side of the building

The entrance emerges in a tight exterior passage

The entrance opens up to the whole interior enclosure, immediately as someone enters, surprising the visitor to the house’s unpredictable nine-meter-height interior

The facades open up to the view of the pines trees

The wedge permeates the roof as well, creating a skylight right above the metal stairway that leads down to the living room, kitchen and dining room

All finishes appear in their natural state

The walls are covered in stone, to seem as they are coming through the earth, connected to the exposed wooden roof only through a series of triangular aluminum windows

The facade opens up to the view of the pines trees concealing the boundary between the interior of the house and its surrounding environment

The natural light floods the space throughout the day

The finishes that appear in their natural state give warmth to the house

The facade opens up to the view of the pines trees concealing the boundary between the interior of the house and its surrounding environment

Stair detail

Fireplace detail

Conceptual diagram of the two blocks sit that come together in the middle with a wedge-shaped volume that forms the entrance and the vertical circulation leading to the main spaces of the house

Longitudinal section showing the steepness of the terrain. An almost 20-meter-height-difference from one side of the site to the other and virtually vertical cliffs on both edges made it inevitable the house to be situated at the mild inclined surface that appeared in the middle of it

Architect
  • schema architecture & engineering
Photographer
  • Nikos Alexopoulos

Overview

Bedrooms
  • 3
  • Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 1
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Year
  • 2017
  • Square Feet
  • 3700