The Mar Vista Sustainable Kitchen Remodel

Los Angeles, California
Interior Design
Photographer
Location
  • Los Angeles, California
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Type
  • Modern
  • Year
  • 2012

  • The original home was a typical tiny 1000 square foot post-war tract house that had never had been updated. Because of a limited budget, only 75 square feet was added, allowing most of the budget to be used to reconfigure the kitchen, dining, and living rooms into an open concept floor plan, with new finishes and appliances.

    To minimize the environmental impact of the project, materials were donated and reused as much as possible, and new finishes were selected for their sustainable attributes. For example, rapidly renewable materials such as bamboo and cork floors and Kirei board were used throughout the house. The durability and recycled content of materials were also considered in materials selection. To conserve energy, windows and doors were all replaced with dual-paned low-e glazing, appliances and heating systems were selected for their efficiency, and LED lighting was installed.

    SATO Architects uploaded The Mar Vista Sustainable Kitchen Remodel through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.