The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity.

The Lighthouse turns on as a small-scale housing solution, a flexible one-person proposal in
the center of Bahía de Caráquez, Ecuadorian coast, the highest seismic risk zone in

Ecuador.

The traditional architecture of the Ecuadorian fulfills the implicit demand in itself
The traditional architecture of the Ecuadorian coast meets the implicit demands in itself,

which have been forgotten by current practices, it’s presented through this contemporary

social dwelling, under a simple expression: vernacular architecture that respects the

traditional logics of the area with lines of contemporaneity.

Background:
Bahía de Caráquez is a small coastal city of approximately 20,000 inhabitants, which

belongs to the Sucre county, Manabí province. Its tropical-humid temperature oscillates

between 22 - 26 degrees Celsius. It's located in the northern section of the Ecuadorian

coast, a region that is part of the Pacific fire belt and it’s characterized by the concentration

of some of the most important subduction zones in the world, which causes intense seismic

activity.

In a 17 year period, Bahía de Caráquez registered two earthquakes of magnitude higher
than 7 degrees; cataclysms that ended up demolishing more than 60% of the city. After the

natural phenomenon of April 16th, 2016, hundreds of people were affected by the 7.8

earthquake that struck the north coast of Ecuador, including Cristina López de Guillem.

Cristina was already 79 years old and faced, perhaps, the most tough situation known to

man: the problem of housing, the right of the few.

Cristina lost her home and everything that it represented: this house was the center of her
housing and commercial activities. Her economic income was based from the rent and the

profits from the sale of clothing (house-commerce). She spent two years in Guayaquil,

waiting to capitalize to start the adventure that awaited the process, an adventure that began

with a very highlighted social-family problem. Her house-commerce property was a shared

asset with his nephew. Both owners had different demands regarding the new interventions.

After a long process of negotiation proposals, it was resolved to divide the irregular terrain

into two portions of the same footage in the Ground Floor, and equal dimension in the

façade, sharing a common staircase.

JAG Studio uploaded The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity. through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.
Modern home with Exterior, Wood Siding Material, House Building Type, Metal Roof Material, A-Frame RoofLine, and Flat RoofLine. Housing morphology:
With the blank canvas already defined, we are faced with a new terrain of form in form of -C-,
with a front of 5.60m and 2.80m in its narrowest part. This new terrain maintains the same
conditions as the general ground: backing on three sides, a single façade, heights
determined by the municipality of the county and a non-existent language manual.
Cristina has 46m2 per floor (two floors), which forces us to make decisions. The project was
divided into two independent housing units, being the Ground Floor for the primary user and
the Upper Floor to supplant the economic income for rent, lost in the earthquake. Both
proposals are unipersonal, spaces to provide housing for a single person. Photo  of The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity.View Photos

Housing morphology:
With the blank canvas already defined, we are faced with a new terrain of form in form of -C-,

with a front of 5.60m and 2.80m in its narrowest part. This new terrain maintains the same

conditions as the general ground: backing on three sides, a single façade, heights

determined by the municipality of the county and a non-existent language manual.

Cristina has 46m2 per floor (two floors), which forces us to make decisions. The project was

divided into two independent housing units, being the Ground Floor for the primary user and

the Upper Floor to supplant the economic income for rent, lost in the earthquake. Both

proposals are unipersonal, spaces to provide housing for a single person.

Modern home with Exterior, House Building Type, Shingles Roof Material, Shed RoofLine, and Wood Siding Material. Program:
Within each independent unit were located: Master Room, Master WC, Social WC, Kitchen,
Dining Bar and Social Room. The open kitchen was worked as the pivot of each unit, placing
it longitudinally in the narrowest part of each floor. A dining room bar was generated, which
serves as an auxiliary to its small social room. On the ground floor, in particular, a secondary
space was created within the only bedroom, as an emergent solution to the housing needs,
which can serve as temporary (family) or permanent accommodation (assistance).
Interest in the materials that make up the built environment:
As a main requirement, and an important part of the dissolution of the land, Cristina, as
post-earthquake posture, wanted to avoid reinforced concrete, glass, and block masonry in
its majority. The architectural project responds in a very strategic fashion to this situation:

-Natural disasters do not exist, there are natural phenomena. Disasters are caused by man-
The resulting project is the integration of many overlapping variables as a starting point; an
economically viable construction, accessible to those who, at almost 80 years old, try to
build, from 0, their home.
The initiative started from a process of physical and social development through the
proposal of materials. The Caja de Luz for its composition, manifests urban vernacular
traditions, using materials usually associated with underdevelopment, being contextually
conscious, expressing the correspondence between the appearance and structural nature of
the project. Photo 2 of The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity.View Photos

Program:
Within each independent unit were located: Master Room, Master WC, Social WC, Kitchen,

Dining Bar and Social Room. The open kitchen was worked as the pivot of each unit, placing

it longitudinally in the narrowest part of each floor. A dining room bar was generated, which

serves as an auxiliary to its small social room. On the ground floor, in particular, a secondary

space was created within the only bedroom, as an emergent solution to the housing needs,

which can serve as temporary (family) or permanent accommodation (assistance).

Interest in the materials that make up the built environment:

As a main requirement, and an important part of the dissolution of the land, Cristina, as

post-earthquake posture, wanted to avoid reinforced concrete, glass, and block masonry in

its majority. The architectural project responds in a very strategic fashion to this situation:

-Natural disasters do not exist, there are natural phenomena. Disasters are caused by man-
The resulting project is the integration of many overlapping variables as a starting point; an

economically viable construction, accessible to those who, at almost 80 years old, try to

build, from 0, their home.

The initiative started from a process of physical and social development through the

proposal of materials. The Caja de Luz for its composition, manifests urban vernacular

traditions, using materials usually associated with underdevelopment, being contextually

conscious, expressing the correspondence between the appearance and structural nature of

the project.

Modern home with Bedroom, Lamps, Ceiling Lighting, and Ceramic Tile Floor. It becomes a means of local social transformation. To this purpose, a light and flexible
arrangement of structural wood was implemented, combining Moral, Mangle, Asta and
Maria, under metal plates used as a fastening system, and wooden slab with laurel planks
and chopped cane - plastered as masonry. Being a construction proposed in wood, we seek
to explore this material from its structural aspect, insulating, light and easy to build.
In tropical areas such as Manabí, wood and guadua are synonyms of freshness, ecology
and savings. The guadua in its natural state exceeds 12 meters in height. It’s found in large
numbers in the mountainous areas of the province. Photo 3 of The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity.View Photos

It becomes a means of local social transformation. To this purpose, a light and flexible
arrangement of structural wood was implemented, combining Moral, Mangle, Asta and

Maria, under metal plates used as a fastening system, and wooden slab with laurel planks

and chopped cane - plastered as masonry. Being a construction proposed in wood, we seek

to explore this material from its structural aspect, insulating, light and easy to build.

In tropical areas such as Manabí, wood and guadua are synonyms of freshness, ecology

and savings. The guadua in its natural state exceeds 12 meters in height. It’s found in large

numbers in the mountainous areas of the province.

A screen was created that allows the diffusion of light in both directions.
The polycarbonate, structure and wooden floors carry a message much deeper than the
lightness and light permeability, they constitute a plastic reference that represents a form of
relationship with its urban environment through an invitation embodied in the material itself, a
way to generate community. Photo 4 of The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity. modern homeView Photos

A screen was created that allows the diffusion of light in both directions.
The polycarbonate, structure and wooden floors carry a message much deeper than the

lightness and light permeability, they constitute a plastic reference that represents a form of

relationship with its urban environment through an invitation embodied in the material itself, a

way to generate community.

Explore implications: Architectural object as molding and adaptation of its environment.
The housing units are designed to correspond the climatic conditions of the area; this
includes the circulation of natural air and the penetration of natural light, reinterpreting the
traditional architecture of the area, highlighting its main elements.
The opening of its single façade, fragmented by an exterior gallery, facing a wide street,
allows us to incorporate the natural and built environment to the houses. To this end, it was
worked to be used as a buffer zone that promotes, under safety regulations, the relationship
between the interior and the exterior with the main street of the city.

It was created then, in its single facade, a dynamic and permeable, which promotes the entry
of wind and light into its interior spaces; through an ornamental wall with traditional blocks on
the ground floor, which works as a barrier and separates the interior with the exterior gallery,
and re-interprets a new architectural form. And with the intention of promoting lightness, in
the upper floor we worked with polycarbonate, a lightweight, non-sharp plastic material,
divided into modulated panels. Photo 5 of The Lighhouse: Vernacular architecture that respects the traditional logics with lines of contemporaneity. modern homeView Photos

Explore implications: Architectural object as molding and adaptation of its environment.
The housing units are designed to correspond the climatic conditions of the area; this

includes the circulation of natural air and the penetration of natural light, reinterpreting the

traditional architecture of the area, highlighting its main elements.

The opening of its single façade, fragmented by an exterior gallery, facing a wide street,

allows us to incorporate the natural and built environment to the houses. To this end, it was

worked to be used as a buffer zone that promotes, under safety regulations, the relationship

between the interior and the exterior with the main street of the city.

It was created then, in its single facade, a dynamic and permeable, which promotes the entry
of wind and light into its interior spaces; through an ornamental wall with traditional blocks on

the ground floor, which works as a barrier and separates the interior with the exterior gallery,

and re-interprets a new architectural form. And with the intention of promoting lightness, in

the upper floor we worked with polycarbonate, a lightweight, non-sharp plastic material,

divided into modulated panels.

Credits

Posted By
Architect
  • Juan Alberto Andrade
Builder
  • Juan Alberto Andrade
Photographer
Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • Partial Baths
  • 2
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Rustic
  • Year
  • 2018
  • Square Feet
  • 90