Located on a long peninsula extending south into Hood Canal, this vacation house for a Seattle family draws inspiration from its site and the owner’s Danish roots. Using the clean, economical forms and materials of the classic Danish sommerhus as inspiration, three gabled structures totaling 1700 square feet are carefully integrated with the site to maximize its two distinct views. The simple forms, clad in dark stained cedar, sit quietly in the landscape, straddling the transition between dense Douglas fir and a small meadow that falls abruptly to the water.

The main living functions are split into two structures, offset and turned to orient primary rooms to specific views and rejoined at a common entry. The living room opens to the expansive southern view of Hood Canal. The master bedroom, pushed to the west edge of the meadow, frames a more intimate view of the Olympic Mountains and harbor, lightly filtered by neighboring firs. The site’s original structure was moved, remodeled and reoriented to the views southward and serves as a bunk house while defining the entry and edge of the site.

Embracing quiet Danish modesty, the interior of the house is clean and economical with minimal trim and a lightness that stands in direct contrast to the exterior. White walls, pine floors and wood windows and doors create a warm tone within the airy, vaulted spaces, while darker elements refer back to the muted exterior. Cost-effective French doors open interior to exterior, extending the primary living spaces out to adjacent decks and the meadow beyond, while numerous operable windows provide plenty of natural light and ventilation.

Prentiss + Balance + Wickline Architects uploaded The Coyle through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Quiet, dark volumes emphasize the natural beauty and views of Hood Canal.

A series of French doors extends the interior living spaces to the deck and meadow beyond.

Clean, white, and warm interiors are punctuated by darker accents.

The great room extends out to decks on two sides, creating a cozy yet expansive space for comfortable, easy living.

A combination of carefully chosen furniture and finishes, including pine flooring and trim, warms up the lofty, white interior.

In the master bedroom, Douglas firs filter the light and mountain views for a more intimate experience.

An existing structure was moved, remodeled, and repurposed as a bunkroom.

The main living spaces were divided into two distinct volumes, slightly offset to maximize the stunning—and remarkably different—views from the property. A common entry rejoins the two structures.

An existing meadow provided an ideal location for the three structures. Set high above the water, the clearing is surrounded by a dense forest of Douglas fir.

Builder
  • Hulbert Construction
Photographer
  • Alexander Canaria and Taylor Proctor

Overview

Bedrooms
  • 2
  • Full Baths
  • 2
  • Structure
  • House (Single Residence)
  • Style
  • Scandanavian
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 1700
  • Lot Size
  • 12.7 acres