Sited overlooking beautiful Lake Joseph, Stanley Bay Cottage is anchored into the surrounding granite stone with a lower level walk out facing the lake. The varying roof planes of the building are inspired by the sloping landscapes. Upon approach, the lake is revealed through the home’s transparency. Vertical and horizontal prefinished wood siding is used to accentuate the various volumes and highlighting the programme. Stanley Bay Cottage is proportionately glazed focusing on framing views, solar gain, as well as energy efficiency and circulation. The main space is quite open with the kitchen, living room, and dining room forming one entity. The lowered family room is separated slightly from the main area with a double-sided stone fireplace and multi-panel lift and sliding doors acting almost as a screened in porch. The radiant heating system is complemeted by an evacuated tube solar array.

Trevor McIvor Architect uploaded Stanley Bay House through Add A Home.
Add your own project for the chance to be featured in Editor’s Picks.

Entrance side view surrounded by landscapes and lake

Entrance doorway

living room

living room / kitchen

kitchen and dining room

fireplace and indoor/outdoor lift and slides

side view with lift and slides onto stone terrace cliff

wooden stair design

waterside view

Photographer
  • Maciek Linowski

Overview

Bedrooms
  • 4
  • Full Baths
  • 3
  • Partial Baths
  • 1
  • Style
  • Modern
  • Year
  • 2016
  • Square Feet
  • 3500