Sheridan Residence

Toronto, Ontario, Canada
Location
  • Toronto, Ontario, Canada
  • For this small west Toronto renovation, rather than imagine a home comprised of rooms within an open plan we conceived a room revolving around a singular mass. The ‘mass’ presents the aesthetic grounding for the project while also containing all of its support functions in a clean plywood wrapper.

    The plywood volume is used to lengthen the relatively modest floor plan that contains the living, dining, kitchen and entry. By stretching itself across the programs and extending the kitchen surface, the plywood volume creates a functional graphic that leads the eye across the space. While the mass acts as an aesthetic tool it also contains a foyer, closet, stairs, kitchen and even as a little house for Rusty!

    The genesis of producing a space for the pup came out of a simple line in the brief, requesting we consider a space for a dog bed. With such a modest amount of space it wasn’t an insignificant request. As the design of the plywood piece progressed an opportunity was observed at its centre to produce a moment of delight and fun while also making better use of the overall floor plan. We stuck with the prototypical form and finished the dog house in white paint so it can pop against the plywood mass it lives in.

    StudioAC uploaded Sheridan Residence through Add A Home.
    Add your own project for the chance to be featured in Editor's Picks.

    Get a Daily Dose of Design

    Sign up for the Dwell Daily Newsletter and never miss our new features, photos, home tours, stories, and more.